Verbind je met ons

Landbouw

Q&A: Bijengezondheid: wat doet de EU?

DELEN:

gepubliceerd

on

Hommel_2007-04-191. Wat heeft de Europese Commissie gedaan voor een betere bijengezondheid?

De Commissie draagt ​​op veel gebieden bij tot de gezondheid van bijen:

Op veterinair gebied heeft de Commissie: in 2011 een EU-referentielaboratorium voor de gezondheid van bijen opgericht; medegefinancierde vrijwillige surveillancestudies om de omvang van de bijensterfte sinds 2012 te schatten; heeft sinds 2010 honderden nationale veterinaire ambtenaren opgeleid in de gezondheid van bijen in het kader van het Better Training for Safer Food-initiatief en heeft onderzoeksprojecten uitgevoerd om de gezondheid van honingbijen aan te pakken. Bovendien houdt de Commissie bij de herziening van de EU-wetgeving inzake diergeneesmiddelen rekening met de beperkte beschikbaarheid van diergeneesmiddelen voor bijen. Een voorstel van de Commissie is gepland voor goedkeuring in het tweede kwartaal van 2014.

Wat pesticiden betreft, heeft de EU een van de strengste regelgevende systemen ter wereld met betrekking tot de goedkeuring van pesticiden. Alle pesticiden op de markt zijn onderworpen aan een grondige en diepgaande evaluatie door de autoriteiten van de lidstaten en door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de laatste wetenschappelijke kennis, inclusief onafhankelijke studies. Voor pesticiden heeft de Commissie de gegevensvereisten voor de indiening van de dossiers verder aangescherpt, samen met de EFSA het risicobeoordelingsschema met betrekking tot de impact van pesticiden op bijen herzien en maatregelen genomen tegen vier specifieke insecticiden waarbij een risico met betrekking tot bijen werd vastgesteld (aanvullende details zijn gerapporteerd in de onderstaande vragen).

Wat de landbouw betreft, heeft de Commissie het niveau van de EU-financiering voor nationale bijenteeltprogramma's voor de periode 2014-2016 gehandhaafd (rekening houdend met de toetreding van Kroatië), wat neerkomt op € 33,100,000 per jaar.

Wat de bijenteeltsector (imkers) betreft, levert het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van de EU belangrijke voordelen op. We eten meer honing dan we produceren en honingbijen nemen actief deel aan de bestuiving van gewassen. Sinds enkele jaren verleent de EU steun aan de bijenteeltsector, voornamelijk via nationale bijenteeltprogramma's en plattelandsontwikkelingsprogramma's.

Wat het milieu betreft, heeft de Commissie het LIFE + -programma uitgevoerd, dat ten behoeve van wilde bijen kan worden gebruikt; is begonnen met de voorbereiding van een Rode Lijst van bedreigde bestuivers, die tegen het einde van het jaar zal worden gepubliceerd; en voerde een onderzoeksproject uit om de achteruitgang van zowel wilde als gedomesticeerde bestuivers in Europa aan te pakken.

advertentie

2. Waarom is er een EU-surveillanceonderzoek naar het verlies van honingbijen en de oorzaken daarvan uitgevoerd?

Vanaf 2007 waarschuwden verschillende Europese en wereldwijde publicaties en fora voor het verdwijnen van bijen (vooral na nieuws over 'colony collapse disorder' in de VS), en over schrikbarend hoge sterftecijfers, ernstige en snelle afname in Europese honingbijenkolonies (wintersterfte rond of boven 30-40%).

Een EFSA-project in 2009 gaf aan dat de bewakingssystemen voor honingbijen in de lidstaten zwak waren. Er was een gebrek aan representatieve officiële gegevens op landenniveau en vergelijkbare gegevens op EU-niveau om de omvang van de kolonie-sterfte te schatten.

De studie (EPILOBEE, een pan-Europese epidemiologische studie naar het verlies van honingbijenkolonies 2012-2013) pakt deze zwakke punten voor het eerst aan door de methoden voor gegevensverzameling te harmoniseren.

Het helpt ook de veterinaire diensten bij het verbeteren van hun capaciteit om dergelijk toezicht uit te voeren. De methodologie kan worden geïmplementeerd en gebruikt waar nodig, aangepast aan specifieke behoeften waar nodig voor verder werk zoals toegepast onderzoek, beleidsontwikkeling, routinematig toezicht of om te vergelijken met gegevens uit andere bronnen (bijv. Van nationale of regionale monitoring, van internationaal gestandaardiseerde imker enquêtes etc.).

Volledig rapport is beschikbaar Hier.

3. Wat zijn de belangrijkste bevindingen van het onderzoek?

De studie, die in de periode van herfst 32,000 tot zomer 17 bijna 2012 kolonies in 2013 lidstaten omvat, toont aan dat er in de EU koloniesterfte bestaat met aanzienlijke regionale verschillen.

Sterftecijfers in de winterkolonies varieerden tussen de deelnemende landen van 3.5% tot 33.6% met een duidelijk noord / zuid geografisch patroon.

De landen met gemiddeld minder dan 10% sterftecijfers (Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Slowakije en Spanje) vertegenwoordigen de meerderheid (meer dan 59%) van de bijenkasten (6.485.000) van de ondervraagde populatie en 47.3% van de totale honingbijpopulatie in de EU .

Landen met een sterftecijfer tussen 10% en 15% (Duitsland, Frankrijk, Letland, Polen en Portugal) vertegenwoordigen 34.6% van de ondervraagde populatie of 27.7% van de gehele honingbijenpopulatie in de EU (3.793.170 bijenkasten).

Lidstaten met een sterftecijfer van meer dan 20% (België, Denemarken, Estland, Finland, Zweden en het VK) vertegenwoordigen 6.24% van de ondervraagde bevolking of ca. 5% van de gehele EU-bevolking (684 netelroos).

De totale sterftecijfers van de seizoensgebonden kolonie (tijdens het bijenteeltseizoen) waren lager dan de wintersterfte en varieerden van 0.3% tot 13.6%.

4. Hoe representatief zijn de bevindingen en hoe verhouden ze zich tot eerdere gegevens?

17 lidstaten hebben op vrijwillige basis deelgenomen. Ze hebben de studie medegefinancierd met de Europese Commissie, die € 3.3 miljoen (70% van de subsidiabele kosten) heeft bijgedragen.

De surveillance was specifiek bedoeld om gegevens te verzamelen over een representatieve steekproef van bijenstallen en kolonies, ook door middel van onderzoek ter plaatse. Een representatieve steekproef werd verkregen via een willekeurige steekproef van bijenstallen van de hele lidstaat of van enkele regio's van de lidstaat die als representatief voor de situatie van de lidstaat worden beschouwd. De lidstaten werd aangeraden om willekeurig imkers en bijenstallen te selecteren uit een nationale lijst van imkers. Binnen elke bijenstal werden willekeurig een aantal kolonies geselecteerd om representatief te zijn voor de bijenstal. Het steekproefkader was voor alle lidstaten hetzelfde.

Dit zijn de eerste resultaten in zijn soort, dwz verzameld en geverifieerd door de nationale bevoegde autoriteiten onder toezicht van en opleiding door de veterinaire diensten, met gebruikmaking van de geharmoniseerde EU-methodologie. Dit maakt het moeilijk om ze te vergelijken met eerdere gegevens die mogelijk onvolledig ontbreken of anderszins zijn verzameld. Sterftecijfers van minder dan 10% voor grote populaties zijn bemoedigend.

5. Zal de Commissie, aangezien uit de bevindingen blijkt dat de achteruitgang van de honingbijen minder dramatisch is dan eerst werd gedacht, haar verbod op neonicotinoïden handhaven?

De Commissie baseerde haar besluit op nieuwe wetenschappelijke informatie die in 2012 beschikbaar kwam en waarop de EFSA om een ​​beoordeling werd gevraagd. EFSA identificeerde hoge risico's voor bijen voor sommige toepassingen van drie neonicotinoïden (imidacloprid, clothianidin en thiametoxam) en fipronil. Deze beoordeling bevestigde dat de goedkeuringscriteria van deze pesticiden niet langer vervuld waren. Bovendien hield EPILOBEE geen rekening met hommels en solitaire bijen, die ook worden aangetast door de pesticiden en vallen onder de EFSA-beoordeling. Op het moment dat de maatregelen werden genomen, waren de resultaten van het EPILOBEE-programma nog niet beschikbaar.

6. Waarom omvat het EU-toezicht geen monitoring van pesticiden?

De Commissie heeft het EU-referentielaboratorium verzocht om pesticiden in de studie op te nemen. Een ontwerpproject werd echter besproken met deskundigen van de lidstaten en in dat stadium werd het niet haalbaar geacht om een ​​dergelijk bewakingsprogramma voor pesticiden samen met het uitgevoerde programma uit te voeren.

De EPILOBEE-studie die nog loopt, was niet bedoeld om het effect van het gebruik van de verboden pesticiden op de gezondheid van bijen te beoordelen. Wetenschappelijk gezien zou het onaanvaardbaar zijn om uit de resultaten van dit onderzoek een conclusie te trekken over het gebruik van de pesticiden in kwestie, of om te concluderen dat de door de Commissie genomen maatregelen niet passend waren.

7. Wat is de status van het EU-surveillancestudie?

Dit zijn de resultaten van het eerste jaar van de surveillancestudies, lopend van herfst 2012 tot zomer 2013. De studies worden herhaald met deelname van 16 van de 17 lidstaten voor nog een jaar, tussen herfst 2013 en zomer 2014, om te zien of er trends kunnen worden vastgesteld.

8. Hoe is de situatie met wilde bijen en zijn ze belangrijk?

In het surveillancestudie werd alleen gekeken naar honingbijen. Wetenschappelijke gegevens over wilde bestuivers, waaronder wilde bijen, zijn schaars, maar de huidige indicatoren laten een zorgwekkende achteruitgang zien. We zouden eind dit jaar een beter begrip moeten hebben wanneer, dankzij het gezamenlijke werk van IUCN en STEP in een door de Commissie gefinancierd onderzoeksproject, de eerste resultaten zullen opleveren over de status en trends van Europese wilde bestuivers. Voorlopige resultaten suggereren echter al dat wilde bijen een ernstige bedreiging vormen. De recente beoordeling van hommels geeft aan dat 24% van de 68 soorten hommels die in Europa voorkomen met uitsterven wordt bedreigd op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten.

Binnenlandse en wilde bijen zijn nauw verwant, worden geconfronteerd met dezelfde bedreigingen en zijn beide nodig om de bestuiving van gewassen te garanderen en de biodiversiteit in stand te houden. Daarom kan de status van wilde bijen ons inzicht geven in lokale veranderingen en imkers waarschuwen voor mogelijke bedreigingen. Wilde bijen kunnen instappen en bestuivingsdiensten verlenen wanneer honingbijen achteruitgaan of de bestuivingsefficiëntie van laatstgenoemde helpen verhogen. Ze zijn cruciaal voor het voortbestaan ​​van wilde planten die honingbijen niet kunnen bestuiven.

9. Hoe draagt ​​de recente GLB-hervorming bij tot de ondersteuning van de sector?

De lidstaten kunnen driejaarlijkse nationale bijenteeltprogramma's indienen voor medefinanciering door de EU. Dankzij de hervorming zijn de maatregelen die kunnen worden gefinancierd, geactualiseerd en voltooid. Met name zal EU-financiering beschikbaar zijn voor acties ter bestrijding van indringers van bijenkorven en ziekten, met name varroamijt. Alle lidstaten hebben nationale bijenteeltprogramma's voor 2014-2016.

Met de nieuwe plattelandsontwikkelingsprogramma's beschikken de lidstaten over een reeks maatregelen en subsidiabiliteit, zoals opleiding, adviesdiensten, deelname aan kwaliteitsregelingen en promotie, investeringen, samenwerkingsprojecten en risicobeheer die door de EU kunnen worden medegefinancierd. Agromilieuklimaatmaatregelen in deze programma's kunnen ook een positieve bijdrage leveren aan het creëren van een beter milieu voor bijen. Andere maatregelen in het hervormde GLB kunnen indirect gunstig zijn voor de bijen. De verplichte vergroeningsmaatregelen van de nieuwe verordening rechtstreekse betalingen, met name gewasdiversificatie en ecologische aandachtsgebieden, zouden kunnen bijdragen tot een beter milieu voor bijen.

10. Heeft ons platteland invloed?

Landbouwpraktijken die leiden tot veranderingen in landgebruik en verlies van leefgebied, vormen ook een ernstige bedreiging voor veel bijen in Europa. Daarom zullen biodiversiteitsvriendelijke maatregelen in de landbouw essentieel zijn om negatieve trends om te buigen en cruciaal zijn voor onze voedselvoorzieningszekerheid. Daartoe behoren onder meer de voorziening van goed voer via bloemrijke akkerranden of bufferstroken langs landbouwvelden en het behoud van soortenrijke graslanden of weilanden die de basis vormen voor stabiele populaties bestuivers. Het herstel van aangetaste ecosystemen zou ook een belangrijke ondersteuning zijn voor bestuivers.

Meer informatie

Honingproductie in de EU
Nationale bijenteeltprogramma's

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending