Verbind je met ons

Economie

Vervoersinfrastructuur: vicevoorzitter Siim Kallas kondigt de vrijgave aan van de eerste 12 miljard euro voor projecten in de vervoerssector

DELEN:

gepubliceerd

on

snelwegenOp 26 maart heeft de Commissie een besluit goedgekeurd waarbij de eerste tranche van 12 miljard euro beschikbaar wordt gesteld voor projecten van het trans-Europese vervoersnetwerk. Het budget zal belangrijke projecten van de negen kernnetwerkcorridors stimuleren en bijdragen aan het bevorderen van doelstellingen van het vervoersbeleid, zoals het bereiken van interoperabiliteit, het bevorderen van intermodaliteit en het stimuleren van innovatie. Het is van vitaal belang om de kloof tussen het oosten en het westen van de Unie te overbruggen.

Vice President Siim Kallas, commissioner for mobility and transport said: ” I am convinced that this major financial boost will bring the expected benefits to improve transport connections and that the value added by investing in genuinely European infrastructure will become plainly visible to investors, transport users and citizens.”

De Connecting Europe Facility (CEF), die de EU-financiering regelt voor infrastructuurprojecten op het gebied van vervoer, telecommunicatie en energie in de periode 2014 – 2020, voorziet in een toewijzing van 26 miljard euro voor vervoersinfrastructuur, waarvan 11.3 miljard euro bestemd is voor projecten in lidstaten die in aanmerking komen voor financiering uit het Cohesiefonds. De financiering zal worden geconcentreerd op de prioriteiten die zijn uiteengezet in de EU-richtsnoeren voor de ontwikkeling van het trans-Europese vervoersnetwerk1 en nader gespecificeerd in de CEF-verordening2.

De Commissie heeft nu de eerste werkprogramma's binnen dit kader goedgekeurd: een meerjarig werkprogramma voor grotere en langere projecten met een totale begroting van 11 miljard euro en een jaarlijks werkprogramma voor 2014 voor projecten van kleinere omvang en complexiteit met een begroting van 1 miljard euro. De financieringsprioriteiten die in deze programma's zijn uiteengezet, zijn onder meer:

  • Het sluiten van ontbrekende schakels bij grensovergangen tussen lidstaten en het wegnemen van grote knelpunten, met name langs de negen corridors van het TEN-T-kernnetwerk;
  • de bevordering van interoperabiliteit om technologische belemmeringen aan de landsgrenzen te overwinnen, met name in de spoorwegsector;
  • de versterking van multimodaliteit om naadloze vervoersketens voor passagiers en vracht (inclusief vrachtvervoersdiensten) te vergemakkelijken, evenals de volledige integratie van stedelijke knooppunten in het netwerk en met name in de kernnetwerkcorridors;
  • het stimuleren van innovatieve benaderingen in lijn met toekomstige technologische trends (waaronder ook de onontbeerlijke communicatie tussen infrastructuur en voertuigen, tussen hardware en software);
  • the strong emphasis on EU transport policy and legislation, in fields such as railway policy or maritime policy, ‘clean power for transport’, urban mobility, safety and telematics applications for all transport modes, and;
  • het openen van financieringsmogelijkheden voor derde landen, met name voor grensoverschrijdende projecten en deelname aan grote Europese projecten zoals SESAR, Intelligent Transport Services, River Information Services of Motorways of the Sea.

Op basis van deze werkprogramma's zullen tegen 1 september 2014 oproepen tot het indienen van projectvoorstellen worden gepubliceerd.

Meer informatie is te vinden hier.

Volg vice-president Kallas op Twitter

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending