Verbind je met ons

Strengheid

Commentaar: De menselijke kosten van bezuinigingen: Arme mensen betalen voor een crisis ze niet leiden

DELEN:

gepubliceerd

on

20 oktober-bezuinigingsplakbiljetHet nieuwe rapport van Caritas Europa over de impact van de crisis onthult verontrustende niveaus van armoede en ontbering in de zeven EU-landen die het zwaarst getroffen zijn door de economische crisis; Cyprus, Griekenland, Ierland, Italië, Portugal, Roemenië en Spanje.

De EU en haar lidstaten blijven de aanhoudende crisis aanpakken door zich vooral te concentreren op het economisch beleid – ten koste van het sociaal beleid. Als gevolg hiervan heeft het ingevoerde beleid een verwoestende impact op de Europese bevolking, met name in de zeven zwaarst getroffen landen. Het onvermogen van de EU en haar lidstaten om concrete steun te bieden op de schaal die nodig is om mensen die in moeilijkheden verkeren te helpen, essentiële openbare diensten te beschermen en werkgelegenheid te creëren, zal de crisis waarschijnlijk verlengen.

Het verslag De Europese crisis en de menselijke kosten ervan – een oproep voor eerlijke alternatieven en oplossingen is de tweede jaarlijkse editie in een reeks diepgaande onderzoeken naar de menselijke impact die het bezuinigingsbeleid heeft op mensen in de EU. Het documenteert ook het groeiende aantal mensen dat worstelt met armoede en sociale uitsluiting.

Het rapport schetst een oneerlijk Europa, waar de sociale risico's toenemen, de sociale systemen worden ingekrompen en individuen en gezinnen onder druk staan. Het toont een Europa waar de sociale cohesie aan het vervagen is en waar het vertrouwen van de mensen in de politieke instellingen steeds zwakker wordt. Dit creëert een risico voor Europa op grotere schaal op de lange termijn.

Met het rapport betwist Caritas Europa krachtig het officiële discours dat suggereert dat het ergste van de economische crisis voorbij is. De crisis is nog niet voorbij. De huidige politieke keuzes hebben extreem negatieve gevolgen voor kwetsbare mensen, en drijven vele anderen voor het eerst in armoede.

Voornaamste conclusies

De conclusies van het rapport zijn gebaseerd op de unieke levensgetuigenissen aan de basis waarvan Caritas-organisaties getuige zijn door hun werk met mensen die in armoede leven.

advertentie

De belangrijkste conclusie is dat het beleid om prioriteit te geven aan bezuinigingen niet werkt en dat er een alternatieve aanpak moet worden gevolgd, zoals het invoeren van benchmarks die de sociale impact van voorgestelde economische maatregelen beoordelen voordat ze worden geïmplementeerd.

Autoriteiten hebben keuzes. Ze kunnen beslissen welke beleidsbenaderingen ze willen gebruiken en op wie ze zich moeten richten, waarbij ze hun beslissing baseren op eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Het rapport laat duidelijk zien hoe arme mensen – na ruim vijf jaar economische crisis – nog steeds moeten betalen voor een crisis die ze niet hebben veroorzaakt. Arme mensen worden armer.

Het verslag wordt afgesloten met duidelijke aanbevelingen voor belangrijke besluitvormers en belanghebbenden; EU-instellingen, nationale/regionale autoriteiten en maatschappelijke organisaties.

Secretaris-generaal van Caritas Europa, Jorge Nuño Mayer, zei: “Wij geloven dat dit rapport kan bijdragen aan een groter bewustzijn van de impact van de crisis op de kwetsbare groepen. Het bevestigt de roep om alternatieve beleidsoplossingen. Politici hebben keuzes bij het beslissen welke maatregelen moeten worden genomen om de ergste gevolgen van de crisis te verzachten. De wereld die in dit rapport wordt gedocumenteerd, is niet rechtvaardig. Bovendien heeft het prioriteren van bezuinigingsmaatregelen de crisis niet opgelost, maar sociale problemen veroorzaakt die blijvende gevolgen zullen hebben.”

MEP Sylvana Rapti said: “The Caritas Study, once again and particularly this year that the social impact of the crisis is more obvious than ever, makes a difference. It goes beyond the mere analysis of the present situation. It’s not just about facts, figures and forecasts. This invaluable study manages to merge expertise with sensitivity and stands for clearly articulated solutions which activate the society by putting human at its core. This is what we need today:  Solutions, real changes, which improve ordinary people’s lives and secure the dignity of the most vulnerable ones.  The only way to cultivate again the “Elpis” (meaning ‘hope’ in Greek) for Europe is to revive solidarity and integration.”

Caritas Europa is een netwerk van 49 Caritas-organisaties in 46 Europese landen. Caritas Europa heeft een oprecht engagement om armoede en sociale uitsluiting te analyseren en te bestrijden; en het bevorderen van echte integrale menselijke ontwikkeling, sociale rechtvaardigheid en duurzame sociale systemen in Europa en over de hele wereld. Caritas Europa pleit voor en met mensen in nood om de samenleving te transformeren in een rechtvaardiger en inclusievere beschaving. In de zeven onderzochte landen zijn Caritas-organisaties ter plaatse. Ze gaan in op de uitdagingen waarmee kwetsbare mensen dagelijks worden geconfronteerd. Caritas Europa-lidorganisaties in heel Europa zijn getuige van armoede, werkloosheid, uitsluiting, toenemende nood en wanhoop onder een toenemend aantal mensen die afhankelijk zijn van hun diensten. Hun werk varieert van het verstrekken van basisbehoeften zoals voedsel en kleding aan de armsten, tot taallessen voor pas aangekomen migranten, tot microkredieten of microleningen aan gezinnen en kleine bedrijven, tot het aanbieden van trainingen om nieuwe bedrijven te helpen opzetten. of sociale coöperaties.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending