Verbind je met ons

Economie

Europa stakingen gaan bancaire unie te voltooien

DELEN:

gepubliceerd

on

Europees commissaris voor Interne Markt en Diensten Barnier houdt een persconferentie over de herstructurering van de bank op het hoofdkantoor van de Europese Commissie in BrusselReuters/Laurent Dubrule

Europa zette op 19 maart de laatste stap om een ​​bankenunie te voltooien, met een agentschap om falende banken in de eurozone te sluiten, maar er zal geen gezamenlijke overheidssteun zijn om de kosten van sluitingen te betalen.

De doorbraak maakt een einde aan een impasse met het Europees Parlement, dat de landen van de eurozone ervan overtuigde het plan te versterken. Het voltooit de tweede pijler van de bankenunie, die aan het eind van het jaar van start gaat als de Europese Centrale Bank de rol van waakhond overneemt.

Het akkoord houdt in dat de ECB over de middelen beschikt om banken te sluiten die volgens haar te zwak zijn om te overleven, waardoor haar rol als toezichthouder wordt versterkt terwijl zij zich voorbereidt op het uitvoeren van gezondheidscontroles op de nog steeds kwetsbare sector.

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), zei dat de plannen om het nieuwe 'resolutie'- of saneringsfonds toe te staan ​​leningen te verstrekken om zichzelf aan te vullen, veelbelovend leken en dat het besluitvormingsplan om een ​​bank te sluiten was gestroomlijnd.

“Het punt dat we altijd hebben gemaakt is dat we een mechanisme nodig hebben dat op de juiste manier wordt gefinancierd en dat de overeenkomst feitelijk de bestaande financiering verbetert”, zei Draghi tegen journalisten toen hij een bijeenkomst van leiders van de Europese Unie binnenkwam.

"Al met al hebben we vooruitgang geboekt in de richting van een betere bankenunie."

advertentie

Michel Barnier, de Europese commissaris belast met regelgeving, zei dat het plan zou helpen “een einde te maken aan het tijdperk van massale reddingsoperaties”.

“Dankzij de tweede pijler van de bankenunie zullen bankencrises effectiever kunnen worden beheerd”, zei hij.

De overeenkomst maakt het moeilijker voor EU-landen om de ECB aan te spreken als de centrale bank de sluiting van banken teweegbrengt, en stelt een gemeenschappelijk reservefonds van €55 miljard in voor een periode van acht jaar – sneller dan gepland, maar veel langer dan de waakhond van de ECB had gehoopt.

Maar het nieuwe systeem, waarvan Barnier toegaf dat het niet perfect was, vertoont tekortkomingen.

Ten eerste is het resolutiefonds klein en zou het volgens de ECB-waakhond snel worden uitgegeven. Om dit te verhelpen zal het fonds kunnen lenen om het uitgegeven geld aan te vullen.

De regeringen van de eurozone zullen echter niet samenwerken om het goedkoper en gemakkelijker voor de eurozone te maken.

De 18 landen van de eurozone zijn niet van plan gezamenlijk de kosten te dekken van het omgaan met individuele bankfaillissementen, een centraal uitgangspunt van het oorspronkelijke plan voor de bankenunie.

Duitsland weerstond de druk van Spanje en Frankrijk om een ​​dergelijke concessie te doen. Minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, verwelkomde nieuwe regels die bankcrediteuren dwingen verliezen te nemen en dat "de gemeenschappelijke aansprakelijkheid... uitgesloten bleef" - een verwijzing naar het delen van de lasten van een bankfaillissement.

Ook zal er geen sprake zijn van een gezamenlijke bescherming van deposito's.

Bijna zeven jaar sinds de Duitse kredietverstrekker voor kleine bedrijven, IKB, Europa's eerste slachtoffer werd van de mondiale financiële crisis, worstelt de regio nog steeds met het uit het slop halen van de economie en nemen de banken een groot deel van de schuld op zich voor het niet verstrekken van kredieten.

De bankenunie, en de daarmee gepaard gaande opschoning van de bankenboeken, is bedoeld om hun vertrouwen in elkaar te herstellen. Het moet ook voorkomen dat staten met schulden de banken beschermen die hun obligaties kopen, die in de wet als 'risicovrij' worden behandeld, ondanks het feit dat Griekenland in alles behalve naam in gebreke blijft.

Volgens het bereikte akkoord zal een fonds bestaande uit heffingen op banken in acht jaar worden opgebouwd, in plaats van in tien jaar zoals oorspronkelijk was voorzien. Veertig procent van het fonds zal vanaf het begin onder de landen worden verdeeld en na twee jaar 10%.

Het beoogt ook dat de Europese Centrale Bank de voornaamste rol krijgt bij het teweegbrengen van de sluiting van een bank, waardoor de mogelijkheden voor de ministers van de landen om een ​​dergelijke stap aan te vechten worden beperkt.

Mark Wall, hoofdeconoom van de Deutsche Bank in de eurozone, zei dat nieuwe regels om verliezen op te leggen aan de obligatiehouders van banken in moeilijkheden de lasten voor het fonds zouden verminderen, maar waarschuwde dat de omvang ervan te bescheiden was. “Een Europees fonds ter grootte van 55 miljard euro doet de wenkbrauwen fronsen als het om de schaal gaat”, zei hij.

Het fonds zal kunnen lenen tegen toekomstige bankheffingen, maar zal niet kunnen vertrouwen op het reddingsfonds van de eurozone om krediet aan te trekken. Critici zeggen dat dit betekent dat de primaire verantwoordelijkheid voor probleemkredietverstrekkers bij hun thuisland blijft liggen en dat de bankenunie haar naam nooit zal waarmaken.

“De sleutel tot de bankenunie is een autoriteit met financiële slagkracht. Die hebben zij niet, dus hebben wij geen bankenunie”, zegt Paul De Grauwe van de London School of Economics.

"Het hele idee was om de dodelijke omhelzing tussen banken en overheden te doorbreken. Maar als er opnieuw een bankencrisis zou uitbreken, zou deze weer worden zoals het was in 2008, met ieder land afzonderlijk."

Carsten Brzeski, econoom bij ING, zei dat het besluitvormingsproces om een ​​bank te sluiten te ingewikkeld en langdradig was.

De kwetsbaarheid en het gepolitiseerde karakter van de Europese banken is benadrukt door de noodlijdende Oostenrijkse staatslener Hypo Alpe Adria HAABI.UL.

Wenen zal een slechte bank sponsoren om ongeveer 18 miljard euro aan slechte leningen te isoleren die door de bank zijn verstrekt nadat Joerg Haider, de extreemrechtse politicus die de thuisprovincie bestuurde, eerder zijn activiteiten had opgevoerd.

Ondanks de impact van de bank op de staatsschuld zijn veel politici van mening dat Oostenrijk weinig keus heeft. Als er een bankenunie zou bestaan, zou de situatie weinig anders zijn.

Belangrijkste feiten over de Europese bankenunie

(Aanvullende rapportage door Martin Santa en jan Strupczewski in Brussel; Bewerken door Catharina Evans en Susan Fenton)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending