Verbind je met ons

Landbouw

Het verbeteren van de handel in verwerkte landbouwproducten

DELEN:

gepubliceerd

on

155902ff9d522e2b2435c421d081-grandeDe Europese Commissie verwelkomt de stemming van vandaag in het Europees Parlement over haar voorstel om het handelsregime voor verwerkte landbouwproducten (PAP's) te actualiseren. PAP's zijn goederen die worden verkregen door de verwerking van agrarische basisproducten, zoals zoetwaren, chocolade, pasta's, bakkerijen, koekjes, sterke drank en frisdranken. 

De EU is 's werelds grootste exporteur van verwerkte landbouwproducten, met een totale exportwaarde van € 41.7 miljard. De nieuwe verordening zal de handel in PAPS tussen de EU en niet-EU-landen vergemakkelijken. Het doel is om het juridische kader voor de implementatie van de preferentiële handelsovereenkomsten van de EU met niet-EU-landen te actualiseren. Het voorziet ook in de toekenning van exportrestituties aan sommige PAP's wanneer zich marktverstoringen voordoen (bijvoorbeeld een ineenstorting van de prijzen van landbouwproducten op de wereldmarkt als gevolg van een overvloedige oogst).

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Antonio Tajani, commissaris voor Industrie en Ondernemerschap, zei: “De voedingsindustrie is de grootste productiesector van de EU in termen van werkgelegenheid en toegevoegde waarde. Het handelsregime is bijzonder belangrijk voor de groei van de sector en de relevante regels moesten worden vereenvoudigd. Wij rekenen daarom op het komende akkoord van de Raad voor de definitieve aanneming van de verordening.”

De stemming van vandaag heeft betrekking op een voorstel van de Commissie uit 2013 om het rechtskader voor de handelsregeling van de EU voor verwerkte landbouwproducten aan te passen aan het Verdrag van Lissabon, met name de bepalingen ervan over gedelegeerde handelingen en uitvoeringshandelingen. De nieuwe verordening actualiseert het wettelijke kader voor de uitvoering van bilaterale handelsovereenkomsten, met name wat betreft preferentiële handelsvoorwaarden die de EU aan handelspartnerlanden toestaat in de vorm van verlaagde of nul-invoerrechten en tariefcontingenten, in ruil voor betere markttoegangsvoorwaarden voor EU-producten. Het actualiseert ook het wettelijke kader voor het verlenen van restituties voor de export van bepaalde voedingsmiddelen, waardoor een vangnet wordt gecreëerd dat kan worden geactiveerd in geval van marktverstoringen, zoals sterke schommelingen in de prijzen op de mondiale landbouwmarkt als gevolg van klimaatomstandigheden of speculatie.

Als gevolg daarvan wordt verwacht dat de verordening zal bijdragen aan de efficiënte verwezenlijking van de doelstellingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en in het bijzonder aan het stabiliseren van de markten, het veiligstellen van de beschikbaarheid van voedselvoorraden en het voorzien van consumenten van voedsel tegen redelijke prijzen.

Volgende stappen

De Raad zal het voorstel naar verwachting op 14 april goedkeuren. Na de goedkeuring van deze fundamentele wetstekst zal de Commissie binnenkort de nodige gedelegeerde en uitvoeringshandelingen aannemen om de verschillende kwesties die in de verordening zijn opgenomen (zoals invoervergunningen, invoerrechten, tariefcontingenten, uitvoerrestituties, restitutiecertificaten, enz.) in detail te regelen. .).

advertentie

Deze wetten zijn van bijzonder belang voor de voedselproductie-industrie, die verreweg de belangrijkste gebruiker is van in de EU geproduceerde basislandbouwproducten zoals suiker, melk, granen en eieren. De voedingsmiddelen- en drankenindustrie is de grootste productiesector van de Unie in termen van toegevoegde waarde en banen. Er zijn 289,000 bedrijven bij betrokken, waarvan de meeste klein of middelgroot. In totaal genereren ze een jaaromzet van ruim € 1 biljoen en bieden ze werk aan 4.6 miljoen mensen. Met een import ter waarde van 11.8 miljard euro bedroeg de handelsbalans van de EU voor deze producten in 30 2012 miljard euro. Dit komt overeen met een gemiddelde jaarlijkse stijging van 13.2% sinds 2008.

EU-wetgeving inzake verwerkte landbouwproducten

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending