Verbind je met ons

Economie

Naar een efficiënt btw-stelsel: 7e Brussels belastingforum

DELEN:

gepubliceerd

on

article-2310591-0F08C25400000578-314_634x420Op maandag 18 november zal het 7e Brusselse Belastingforum 250 deelnemers uit 37 landen bijeenbrengen om het EU-btw-stelsel te bespreken, en hoe de efficiëntie ervan kan worden verbeterd. Tot de te bespreken onderwerpen behoren onder meer de strijd tegen btw-fraude, het verbeteren van de naleving van de btw-regels en de rol van de btw bij de begrotingsconsolidatie. Commissaris Šemeta zal gastheer zijn van het forum en de openingstoespraak houden. Tot de andere sprekers op hoog niveau behoren de Belgische staatssecretaris John Crombez, de Portugese staatssecretaris Paulo Nuncio en Europarlementariër Sharon Bowles. Dit jaarlijkse evenement is een belangrijke gelegenheid voor beleidsmakers, belanghebbenden en deskundigen om samen te komen, standpunten uit te wisselen en oplossingen te bespreken over belangrijke kwesties op het gebied van de EU-belastingheffing.

Taxation Commissioner Algirdas Šemeta said: “Value Added Tax (VAT) is paid for by citizens, collected by businesses and accounts for over 20% of national revenues. It therefore has a significant impact on every EU citizen and every member state’s budget. Our reform of the EU VAT system is already well underway, but we still have some way to go in making VAT as fraud-proof, efficient and business friendly as it can be. The Brussels Tax Forum is the perfect opportunity to gather expertise, experience and ideas to feed into the continuing reform.”

De eerste sessie op het Forum zal zich richten op de vraag hoe btw-fraude beter kan worden bestreden. Btw-fraude leidt niet alleen tot aanzienlijke inkomstenverliezen, maar creëert ook concurrentieverstoringen en extra belastingdruk voor eerlijke belastingbetalers. Dit jaar is belangrijke nieuwe wetgeving aangenomen om carrouselfraude te voorkomen. De deelnemers wordt echter gevraagd om andere maatregelen te overwegen die dit probleem verder kunnen verminderen. Er zijn besprekingen gepland over innovatieve manieren om de strijd tegen fraude te verbeteren, zoals gezamenlijke acties tussen bedrijven en belastingdiensten, zowel binnenlands als over de grenzen heen.

The second session will examine how improving the design of VAT can contribute to fiscal consolidation. VAT represents 20% of all taxes collected in the EU, and therefore plays a significant role in the quality of Member States’ revenues. Improving the efficiency of VAT could help Member States better meet their fiscal needs without the need for further tax rises. Discussions will include a look at the concrete example of Portugal, and also consider the question of how effective reduced VAT rates actually are.

De derde sessie van het Forum zal zich richten op het faciliteren van de naleving en het verminderen van de lasten voor bedrijven. Het verbeteren van het BTW-stelsel kan de administratieve lasten voor bedrijven aanzienlijk verminderen, zoals aangegeven in de recente mededeling van de Commissie over gezonde regelgeving (IP / 13 / 891). Recente positieve initiatieven zijn de nieuwe factureringsregels, die in januari 2013 van kracht zijn geworden, en het voorstel voor een standaard BTW-aangifte (IP / 13 / 988). Een eenvoudiger btw-stelsel is eenvoudiger na te leven en kan daarom ook een positief effect hebben op de btw-inkomsten, omdat meer belastingbetalers betalen wat ze verschuldigd zijn.

Context

Het Brussels Tax Forum is een jaarlijkse conferentie die beleidsmakers, experts, belanghebbenden en het grote publiek van over de hele wereld samenbrengt om belastingkwesties van bijzonder politiek en algemeen belang te bespreken. Ieder jaar wordt een ander thema gekozen, doorgaans op basis van de meest urgente politieke en praktische uitdagingen op belastinggebied.

advertentie

Het Forum vindt plaats in Centre de Conference Albert Borschette in Brussel van 10-17u.

Handige links

Webstreaming van de conferentie zal beschikbaar zijn op 18 november vanaf deze weblink.

Meer informatie over het Forum en het programma is ook te vinden op deze weblink.

Homepagina van Algirdas Šemeta, commissaris voor belasting- en douane-unie, audit en fraudebestrijding van de EU.

Het begrotingstoezicht van de EU komt op volle toeren.

Volg commissaris Algirdas Šemeta op Twitter.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending