Verbind je met ons

Economie

Werkgelegenheid: de Europese vacaturemonitor toont kansen in ICT-banen voor jonge werknemers

DELEN:

gepubliceerd

on

Vrouwen_in_ICT_brunetteDe werkgelegenheid blijft groeien in de informatie- en communicatietechnologie (ICT)-sector, met een stijging van het aantal werknemers met 2% tussen 2011 en 2012 in 26 EU-lidstaten (Ierland en Kroatië zijn om methodologische redenen uitgesloten). Het laatste nummer van de Europese Vacancy Monitor (EVM) benadrukt het belang van deze sector als bron van werkgelegenheid, ook voor jongere werknemers. Tegelijkertijd waarschuwt het rapport dat het afnemende aantal tertiaire studenten in de ICT-sector waarschijnlijk zal leiden tot toekomstige personeelstekorten in de sector.

De EVM bevestigt ook een stagnatie in het totale aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2013, evenals een daling van 2% in de aanwervingen in de EU-27 tussen de eerste kwartalen van 2012 en 2013. De aanwervingen daalden in de meeste beroepsgroepen, inclusief professionals .

Tegen deze trend in blijven software- en applicatieontwikkelaars en -analisten tot de topberoepen behoren in een ranglijst van de 25 beste beroepen met de hoogste groei in werknemers, na leraren in het basisonderwijs en in de vroege kinderjaren, managers in de zakelijke dienstverlening en administratie.

Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie László Andor zei: "Dit rapport versterkt onze inzet om de digitale economie en de verbetering van digitale vaardigheden te ondersteunen. Zoals de laatste Europese Raad heeft onderstreept, zijn nieuwe investeringen in de digitale infrastructuur nodig, evenals in het onderwijs en opleiding om toekomstige vacatures te vervullen".

De EVM benadrukt dat ICT-beroepen in veel landen een belangrijke bron van werkgelegenheid voor jongeren zijn. In Letland, Malta, Estland, Bulgarije, Slowakije, Cyprus, Roemenië, Polen en Oostenrijk is ruim één op de drie ICT-werknemers tussen de 15 en 29 jaar oud. Dit is veel hoger vergeleken met een aandeel van 18% in de EU onder alle tertiair opgeleide werknemers.

Het aantal studenten dat informaticacursussen volgt is echter gedaald en volgens Eurostat is hun aandeel in het totale aantal studenten in het hoger onderwijs tussen 5 en 4 gedaald van 2004 naar 2011%. Daarom is actie nodig om meer jongeren aan te moedigen relevante studies te volgen, en vooral meer vrouwen, aangezien in 2012 in de EU-27 minder dan één op de vijf ICT-werknemers vrouw was.

Om dit probleem aan te pakken, leidt de Commissie de Grote coalitie voor digitale banen, een EU-breed partnerschap met meerdere belanghebbenden dat helpt het tekort aan Europese burgers met professionele ICT-vaardigheden aan te pakken en het werkgelegenheidsscheppende potentieel van ICT te benutten (zie IP/13/182)

advertentie

Achtergrond

Het belang van de ICT-sector voor het scheppen van werkgelegenheid in Europa werd benadrukt in het verslag van de Commissie Werkgelegenheidspakket april 2012 (Zie IP / 12 / 380 en MEMO / 12 / 252), waaronder een Werkdocument van de diensten van de Commissie over de benutting van het werkgelegenheidspotentieel van informatie- en communicatietechnologieën.

In 2012 waren er in de EU 4.3 miljoen werknemers in ICT-beroepen, waarbij Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ongeveer de helft van het totaal voor hun rekening namen.

De European Vacancy Monitor is een kwartaalbulletin dat wordt uitgegeven door het directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie van de Europese Commissie. Deze publicatie maakt deel uit van het Europa 2020-vlaggenschipinitiatief 'Een agenda voor nieuwe vaardigheden en banen' en dient, samen met het European Job Mobility Bulletin en het European Vacancy and Recruitment Report, om een ​​actueel overzicht te geven van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in Europa.

Nadere inlichtingen

Nieuwsbericht op de website van DG Werkgelegenheid.

De website van László Andor

Volg László Andor op Twitter

Abonneer u op de gratis e-mail van de Europese Commissie nieuwsbrief over werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie

Abonneer u op de Europese Vacaturemonitor en andere publicaties met betrekking tot het monitoren van de arbeidsmarkt in de EU.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending