Verbind je met ons

Economie

De Ierse Dáil wijst de wet op de legalisering van cannabis ronduit af

DELEN:

gepubliceerd

on

cannabis-zou-legaal-moeten-zijn-in-ierland-2-390x285Op 6 november verwierp de Ierse Dáil gisteravond krachtig een wetsvoorstel van TD Luke 'Ming' Flanagan om cannabis te legaliseren en te reguleren, met slechts acht stemmen voor en 111 stemmen tegen. De stemming toont een duidelijk gebrek aan steun in Ierland voor het reguleren van de teelt, verkoop en distributie van cannabis via zowel commerciële verkooppunten als sociale clubs. Als organisatie verwelkomt EURAD, een netwerk van ngo's die zich bezighouden met preventie en herstel, de reactie van de regering, gezien de mogelijke gevolgen voor het drugsgebruik in Ierland.

Sprekend over zijn motie voorafgaand aan de stemming, citeerde Flanagan een aantal gezondheidsrapporten die zeggen dat het medicijn niet zo schadelijk is als algemeen wordt beweerd, en wees hij op de potentiële belastinginkomsten die legalisatie zou opleveren.

De Ierse regering was echter helemaal niet overtuigd door de argumenten van Flanagan, waarbij minister van Volksgezondheid James Reilly zei dat de regering haar beleid niet zal wijzigen en dat hij "ernstige zorgen had over de gevolgen voor de gezondheid" van cannabisgebruik.

In de afgelopen weken heeft de campagne in Ierland om cannabis te reguleren de gevolgen van cannabisgebruik serieus gebagatelliseerd om politici en het publiek ervan te overtuigen het te steunen. Vorige week beweerde TD Flanagan bijvoorbeeld in een live televisiedebat dat als het wetsvoorstel zou worden aangenomen, "cannabis gegarandeerd geen schade toebrengt aan de gezondheid".

Slechts ongeveer 1% van de bevolking in Europa gebruikt dagelijks cannabis en dit is een daling ten opzichte van enkele jaren geleden[1]. Het cannabisgebruik is echter significant hoger in de leeftijdscategorie 15-24 jaar. Cannabisgebruik wordt in verband gebracht met een scala aan lichamelijke en psychische schade, drugsverslaving, verkeersongevallen, leerresultaten, verminderde kansen op werk en relatieproblemen[2]. Onderzoek dat vorig jaar is gepubliceerd, toont ook aan dat degenen die voor hun 18e beginnen met het gebruik van cannabis bijzonder vatbaar zijn voor de schadelijke effecten van cannabis, met name neuropsychologische achteruitgang[3].

Fay Watson, secretaris-generaal van EURAD voegde eraan toe: “Dit wetsvoorstel ging over het openen van een commerciële markt voor cannabis, op een manier die nergens anders in Europa bestaat. Als dit wetsvoorstel zou zijn uitgevoerd, lijdt het geen twijfel dat de toegang, beschikbaarheid en promotie van cannabis zou zijn toegenomen binnen een cultuur waar middelengebruik al een groot genoeg probleem is”.

Ze voegde eraan toe: “Cannabis is nog steeds de primaire drug voor 80% van de jongeren onder de 20 die in behandeling gaan, dus er is nog een lange weg te gaan. In Ierland moet er nog steeds veel meer worden geïnvesteerd in op feiten gebaseerde preventieprogramma's die niet alleen gericht zijn op de algemene bevolking, maar ook op degenen die het meest kans lopen om drugsproblemen te krijgen, zoals jonge delinquenten en mensen met aandoeningen zoals ADHD. We moeten er ook voor zorgen dat jongeren toegang hebben tot een volledige reeks effectieve drugsbehandelingsprogramma's, waar ze worden aangemoedigd en gefaciliteerd om hun volledige potentieel te benutten”.

advertentie

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending