Verbind je met ons

Economie

Voortbouwend op reeds lang bestaande banden, EU en Israël verkennen van nieuwe mogelijkheden voor groei en innovatie

DELEN:

gepubliceerd

on

IsraëlHet versterken van de toch al minnelijke zakenrelaties en het verkennen van verdere mogelijkheden voor het Europese MKB op de Israëlische markt zullen de belangrijkste focus zijn van het bezoek van deze week aan Israël door vice-president Antonio Tajani, commissaris voor Industrie en Ondernemerschap.

Tijdens het bezoek, dat plaatsvindt van 21 tot en met 23 oktober, zal hij worden vergezeld door meer dan 65 brancheverenigingen en bedrijven uit de EU-lidstaten om hen te helpen nieuwe partnerschappen te vormen en uit te breiden naar nieuwe markten, vooral op het gebied van innovatie en milieu. technologieën, informatie- en communicatietechnologie, machines en ruimtevaart. Tijdens ontmoetingen met president Shimon Peres en belangrijke Israëlische ministers zal de vice-president ook overeenkomsten ondertekenen ter versterking van de samenwerking op het gebied van het industriebeleid, op het gebied van satellietnavigatieonderzoek en samenwerking tussen het MKB. Dit bezoek maakt deel uit van de 'Missies voor Groei' om Europese ondernemingen, in het bijzonder kleine en middelgrote bedrijven, te helpen beter te profiteren van snelgroeiende internationale markten.

Vertrouwen op wederzijdse sterke punten

Israël is een van de meest concurrerende economieën ter wereld, en net als de EU is een van zijn belangrijkste sterke punten zijn innovatievermogen van wereldklasse. Daarom hebben Israël en de EU een sterk wederzijds belang bij het versterken van de bilaterale zakelijke betrekkingen en marktintegratie om innovatie verder te bevorderen, duurzame groei te stimuleren en banen te creëren. De Mission for Growth to Israel richt zich op tal van industriële sectoren, zoals ruimtetechnologieën; informatie- en communicatietechnologie en toerisme; innovatieve en milieutechnologieën zullen echter ook belangrijke onderwerpen op de agenda zijn.

De algemene doelstelling van deze missie is het vergroten van de groei en het concurrentievermogen van de Europese industrie door het groeipotentieel van de dynamische economie van Israël beter te onderzoeken. Dit zal ook het hoofdonderwerp zijn van de discussie tijdens de bijeenkomst van president Peres en vicepresident Tajani.

Nog drie specifieke doelstellingen zijn de volgende:

(1) Meer samenwerking op het gebied van industriebeleid, toerisme, ruimtevaart en innovatie

advertentie

Tijdens het bezoek zal vicepresident Tajani de Israëlische minister van Economie Naftali Bennett ontmoeten om te bespreken hoe de samenwerking op het gebied van industriebeleid en innovatie verder kan worden ontwikkeld. De Associatieovereenkomst tussen de EU en Israël (in werking getreden op 1 juni 2000) vormt de basis van de dialoog over deze onderwerpen. Om meer nadruk op deze onderwerpen te leggen, zullen de twee ministers een intentieverklaring over samenwerking op het gebied van het industriebeleid ondertekenen, die tot doel heeft de industriële samenwerking tussen de EU en Israël te verdiepen en nieuwe prioriteiten te identificeren. Bovendien is het ook van plan een dynamische en geïntegreerde benadering tot stand te brengen voor het beheer van de samenwerking, teneinde een gunstig klimaat te creëren dat de wederzijdse zakelijke belangen zal dienen.

De vicevoorzitter zal ook een ontmoeting hebben met de minister van Toerisme, Uzi Landau, om de samenwerking op het gebied van toerisme en de uitvoering van de in 2011 ondertekende gezamenlijke verklaring EU-Israël op het gebied van toerisme te bespreken.

Verder zal hij een ontmoeting hebben met de minister van Wetenschap, Technologie en Ruimte, Yaakov Perry, om de samenwerking op het gebied van de ruimte te bespreken. Tijdens deze bijeenkomst zal een bestuurlijke overeenkomst over samenwerking op het gebied van satellietnavigatiesystemen worden ondertekend.

Aangezien het bezoek van de vice-president zal samenvallen met de Conferentie over watertechnologie en milieubeheer in Tel Aviv zal ook groene en duurzame groei een van de belangrijke onderwerpen op de agenda zijn. Hij zal van gedachten wisselen over het stimuleren van groene en duurzame groei, zowel in Israël als in de EU, met de minister van Energie en Watervoorraden, de heer Silvan Shalom. Er is een groot potentieel voor samenwerking op dit gebied, omdat Israël in een gebied woont met een tekort aan water, wat lokale ondernemers heeft geïnspireerd om met veel nieuwe innovaties op het gebied van water- en landbouwtechnologieën te komen.

(2) EU-bedrijven en in het bijzonder kmo's helpen om in Israël te opereren

De Israëlische economie is voor het scheppen van groei en werkgelegenheid sterk afhankelijk van de MKB-sector, net als die van de EU-landen. Wat betreft de uitsplitsing naar grootteklasse weerspiegelt de Israëlische MKB-sector grotendeels die van het EU-gemiddelde, waarbij micro- en kleine ondernemingen meer dan negen op de tien bedrijven vertegenwoordigen.

Tijdens de ontmoeting met de minister van Economische Zaken zal vicevoorzitter Tajani samenwerking en wederzijds begrip in het MKB-beleid bevorderen. Het uiteindelijke doel van deze discussie is om de kosten voor bedrijven te verlagen en de productiviteit voor bedrijven aan beide kanten te verhogen.

Minister Bennett en vicevoorzitter Tajani zullen ook een intentieverklaring ondertekenen over samenwerking met het MKB om een ​​bedrijfsvriendelijker klimaat te creëren dat bevorderlijk is voor investeringen. Op basis van deze brief zouden beide partijen verdere inspanningen kunnen leveren om de randvoorwaarden voor het MKB te verbeteren door de administratieve lasten te verminderen en de toegang tot financiering te vergroten.

(3) Bevordering van zakelijke contacten en kansen tussen de EU en Israël

Op 22 oktober 2013 zal een matchmaking-evenement met lokale ondernemers plaatsvinden, met name voor bedrijven die actief zijn in de sectoren milieutechnologieën, sleuteltechnologieën, machines en werktuigmachines, informatie- en communicatietechnologie, grondstoffen en ruimtevaarttechnologieën. Dit evenement werd georganiseerd met de hulp van het Enterprise Europe Network – 's werelds grootste bedrijfsondersteunende netwerk, dat gratis basisdiensten biedt aan MKB-klanten om hun expansie naar nieuwe markten te ondersteunen en hun concurrentiepositie te verbeteren. Het Enterprise Europe Network heeft drie partnerorganisaties in Israël.

Gegevens over Israël

Bevolking: 8 miljoen (2012)

BBP, lopende prijzen: € 175 miljard (2011)

BBP per hoofd van de bevolking, lopende prijzen: € 22,559 (2011)

Werkelijke individuele consumptie per hoofd van de bevolking: € 17,000 (2012)

EU-export naar Israël: € 17.0 miljard (2012)

EU-invoer uit Israël: € 12.6 miljard (2012)

Voorraad EU-BDI in Israël: € 7.5 miljard (2011)

Inflatie: 1.6 % (2012)

Belangrijke handelspartners

De EU is de eerste handelspartner van Israël, met een totale handel van € 29.6 miljard in 2012, wat een positieve trend bevestigt na de val van 2009 als gevolg van de mondiale economische crisis. Israël is ook een belangrijke handelspartner voor de EU, vooral in het Middellandse Zeegebied.

Achtergrond: Een lange geschiedenis van samenwerking

De Europese Unie en Israël delen een lange gemeenschappelijke geschiedenis, gekenmerkt door toenemende onderlinge afhankelijkheid en samenwerking. Beiden delen dezelfde waarden van democratie, respect voor vrijheid en rechtsstaat en zetten zich in voor een open internationaal economisch systeem gebaseerd op marktprincipes. Israëlische politieke, industriële, commerciële en wetenschappelijke leiders onderhouden nauwe banden met Europa. Meer dan vijf decennia van handel, culturele uitwisselingen, politieke samenwerking en een ontwikkeld systeem van overeenkomsten hebben deze betrekkingen versterkt.

Meer informatie over de Mission for Growth to Israel.

Meer informatie over Missions for Growth.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending