Verbind je met ons

Economie

Staatssteun: de Commissie keurt 134 miljoen euro steun voor Griekse gasinfrastructuurprojecten goed

DELEN:

gepubliceerd

on

100000000000045000000221B4ACF9CCDe Europese Commissie heeft vastgesteld dat steun aan vier projecten gericht op het verbeteren en uitbreiden van het Griekse gasnetwerk in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. Deze projecten zijn gericht op het vergroten van de gastransmissiecapaciteit en de zekerheid van de gasvoorziening binnen Griekenland en indirect op het verminderen van de CO2-uitstoot. De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de steun de energiedoelstellingen van de EU bevordert zonder de concurrentie op de interne markt van de EU onnodig te verstoren.

Joaquín Almunia, vicevoorzitter van de Commissie belast met het mededingingsbeleid, benadrukte: "De steun zal Griekenland helpen zijn gasnetwerk uit te breiden en te versterken. Dit zal de concurrentie tussen gasleveranciers verbeteren en de consumenten ten goede komen, ook door de diversificatie van de energiebronnen."

DESFA is de enige gastransmissiebeheerder in Griekenland. Zij is echter verplicht ervoor te zorgen dat voor alle gasleveranciers toegang van derden tot haar netwerk beschikbaar is.

De toekenning van €134 miljoen aan hulp, gefinancierd door de Griekse staat en door de structuurfondsen van de EU, aan DESFA draagt ​​bij aan de uitvoering van vier infrastructuurprojecten. Met name het vergroten van de opslagcapaciteit van een LNG-terminal in Revithoussa maakt een beter evenwicht van de gasvraag in het zuiden mogelijk en vergroot de bevoorradingszekerheid. De installatie van een aardgascompressorstation in Nea Messimvria verbetert de gasstroom van noord naar zuid, waar het grootste gasverbruik zich bevindt. Bovendien maken de nieuwe hogedrukgaspijpleidingen diversificatie van energiebronnen mogelijk in gebieden die voorheen geen toegang tot gas hadden (Aliveri en Ag Theodoroi-Megalopoli). Het totaal te investeren bedrag in deze projecten bedraagt ​​€ 414 miljoen.

De Commissie is van oordeel dat deze projecten de gasmarkt in Griekenland helpen ontwikkelen doordat DESFA extra gastransmissiecapaciteit kan aanbieden. Bovendien hebben de projecten indirecte milieuvoordelen die voortvloeien uit de mogelijkheid om een ​​minder vervuilende brandstof te gebruiken in gebieden die tot nu toe voor de energieproductie afhankelijk waren van zware stookolie.

Achtergrond

Griekenland begon in de jaren negentig zijn gasnetwerk te ontwikkelen om zijn energievoorziening te diversifiëren en bruinkool en olie bij de energieproductie te vervangen door minder vervuilend gas. Vóór 1990 bestond er geen gasnetwerk in het land. Momenteel is het gasnetwerk in principe beperkt tot het oostelijke deel van het land en voornamelijk op de route van de noord-noordoostgrens naar Athene. De ondersteunde projecten verbinden de zuidelijkste regio van het vasteland, dwz de Peloponnesos en het eiland Evia, met het hoofdgasnet en maken een soepele voorziening van de vraag in het zuiden mogelijk, waar de belangrijkste verbruikscentra zich bevinden.

advertentie

De niet-vertrouwelijke versies van de besluiten zullen onder de zaaknummers beschikbaar worden gesteld SA.35164, SA.35166, SA.35167 en SA.35977 in de Staatssteunregister op de DG Concurrentie website zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Nieuwe publicaties van staatssteunbeschikkingen op het internet en in het Publicatieblad zijn gepubliceerd in het beursgenoteerde State Aid Weekly e-News.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending