Verbind je met ons

Economie

Augustus 2013 vergeleken met juli 2013: Industriële productie stijgt met 1.0% in eurozone, stijgt met 0.5% in EU-28

DELEN:

gepubliceerd

on

100002010000061E00000131A8C2B2EAIn augustus 2013 groeide de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde industriële productie in de eurozone (EA-2013) met 1.0% en in de EU-17 met 0.5%, volgens schattingen van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. In juli28 daalde de industriële productie met respectievelijk 3% en 1.0%.

In augustus 2013 daalde de industriële productie vergeleken met augustus 20124 met 2.1% in de eurozone en met 1.6% in de EU-28.

Maandelijkse vergelijking

In augustus 2013 groeide de productie van kapitaalgoederen in de eurozone met 2013% en in de EU-2.4 met 1.4% in vergelijking met juli 28. De halffabrikaten stegen met respectievelijk 0.9% en 0.8%. Duurzame consumptiegoederen stegen met 0.8% in de eurozone, maar daalden met 0.9% in de EU-28. Niet-duurzame consumptiegoederen stegen met 0.5% in de eurozone en daalden met 0.3% in de EU-28. De energie steeg met respectievelijk 0.4% en 0.2%.

Van de lidstaten waarvoor gegevens beschikbaar zijn, is de industriële productie in dertien lidstaten gestegen en in tien lidstaten gedaald. De hoogste stijgingen werden geregistreerd in Portugal (+8.2%), Malta (+7.2%) en Tsjechië (+4.7%), en de grootste dalingen in Estland (-3.5%), Zweden (-2.8%) en Letland ( -2.0%).

Jaarlijkse vergelijking

In augustus 2013 daalde de productie van duurzame consumptiegoederen in de eurozone met 2012% en in de EU-6.1 met 3.9% in vergelijking met augustus 28. Energie daalde met respectievelijk 3.0% en 4.1%. De halffabrikaten daalden met 2.8% in de eurozone en met 1.4% in de EU-28. Niet-duurzame consumptiegoederen daalden in beide zones met 1.8%. Kapitaalgoederen daalden met 1.4% in de eurozone en met 0.7% in de EU-28.

Van de lidstaten waarvoor gegevens beschikbaar zijn, is de industriële productie in veertien lidstaten gedaald en in negen lidstaten gestegen. De grootste dalingen werden geregistreerd in Zweden (-7.9%), Griekenland (-7.5%), Ierland (-5.9%) en Italië (-4.6%), en de hoogste stijgingen in Roemenië (+6.0%), Slowakije (+4.3%). %) en Tsjechië (+4.2%).

advertentie
  1. De index van de industriële productie meet de evolutie van het productievolume voor de industrie met uitzondering van de bouwnijverheid, op basis van gegevens die zijn aangepast voor werkdagen en seizoensinvloeden. Voor seizoensinvloeden gecorrigeerde reeksen voor het eurogebied en de EU worden berekend door de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde nationale gegevens samen te voegen. Eurostat voert de seizoenscorrectie van de gegevens uit voor de landen die hun gegevens niet aanpassen aan seizoenseffecten. Ontbrekende waarnemingen van de lidstaten voor de afgelopen maanden worden geschat voor de berekening van de eurozone en de EU.

De gewichten van de lidstaten in de aggregaten van de EU en de eurozone zijn te vinden hier.

Meer gedetailleerde gegevens zijn te vinden in de database met kortetermijnstatistieken van Eurostat website hier.

  1. De eurozone (EA-17) omvat België, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Cyprus, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Finland.

De Europese Unie (EU-28) omvat België (BE), Bulgarije (BG), Tsjechië (CZ), Denemarken (DK), Duitsland (DE), Estland (EE), Ierland (IE), Griekenland (EL) , Spanje (ES), Frankrijk (FR), Kroatië (HR), Italië (IT), Cyprus (CY), Letland (LV), Litouwen (LT), Luxemburg (LU), Hongarije (HU), Malta (MT) , Nederland (NL), Oostenrijk (AT), Polen (PL), Portugal (PT), Roemenië (RO), Slovenië (SI), Slowakije (SK), Finland (FI), Zweden (SE) en het Verenigd Koninkrijk (VK).

In de tabellen is ook Noorwegen (NO) opgenomen.

  1. De gegevens van voorgaande maanden zijn herzien in vergelijking met die gepubliceerd in Nieuwsbericht 132/2013 van 12 september 2013. De maandelijkse groeicijfers voor juli 2013 zijn herzien van -1.5% naar -1.0% in de EA17 en van -1.0% naar -0.6% in de EU-28. De jaarlijkse groeicijfers zijn herzien van -2.1% naar -1.9% in de EA-17 en van -1.7% naar -1.5% in de EU-28.
  2. Gebaseerd op gegevens aangepast voor werkdagen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending