Verbind je met ons

Economie

Auditors pleiten voor een betere rampenparaatheid

DELEN:

gepubliceerd

on

100000000000010A0000010A7D75E249Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor Rampenvermindering van de Verenigde Naties, 11 oktober, heeft de Europese Rekenkamer vandaag aangekondigd dat nieuwe richtlijnen voor rekenkamers om de stand van zaken op het gebied van rampenrisicovermindering overal ter wereld te verbeteren, formeel zullen worden goedgekeurd op het volgende geplande INTOSAI-congres. voor 21-26 Oktober. De richtlijnen zijn het resultaat van het werk dat 195 auditinstellingen gedurende drie jaar hebben verrichts.

De economische verliezen als gevolg van rampen nemen toe. In de twintig jaar tot 20 veroorzaakten rampen naar schatting 2012 biljoen dollar aan schade, meer dan de totale ontwikkelingshulp in die periode. Klimaatverandering vergroot het risico op rampen nog verder.

Om de menselijke en economische kosten van rampen te beperken moeten landen investeren in paraatheid en ter verantwoording worden geroepen. INTOSAI, de mondiale organisatie van hoge controle-instanties, lanceert initiatieven om de controle op rampenparaatheid en rampengerelateerde hulp te intensiveren.

Uit controles is gebleken dat humanitaire hulp kan worden beïnvloed door verspilling en corruptie. Om de effectiviteit te controleren en de risico's van fraude en verspilling te beperken, voorziet INTOSAI haar 195 lidorganisaties van gedetailleerde richtlijnen, inclusief waarschuwingssignalen ('rode vlaggen').

Het beperken van het risico op rampen is kosteneffectief: een dollar die wordt geïnvesteerd in preventie en paraatheid kan tussen de twee en tien dollar besparen op respons- en herstelkosten. De internationale uitgaven voor rampenpreventie en -paraatheid blijven echter laag en uit controles is gebleken dat veel landen nog steeds slecht voorbereid zijn op het omgaan met rampen. INTOSAI heeft nu richtlijnen uitgegeven voor auditinstellingen om de stand van zaken op het gebied van rampenrisicoreductie over de hele wereld te verbeteren.

“Veel regeringen moeten nog onderkennen dat het risico op rampen toeneemt. Levens en geld kunnen worden bespaard door een grotere paraatheid, en accountants en parlementen moeten hun inspanningen opvoeren om hun regeringen ter verantwoording te roepen”, aldus Gijs de Vries, lid van de Europese Rekenkamer en voorzitter van de INTOSAI-werkgroep die de initiatieven heeft voorbereid. .

De initiatieven van INTOSAI zijn verwelkomd als “uiterst grondig” (UN OCHA), “uitstekend” (UNODC), “relevant, nuttig en alomvattend” (SIDA, Zweden) en “duidelijk en alomvattend (Humanitarian Accountability Partnership).

advertentie

De te onderschrijven richtlijnen zijn beschikbaar hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending