Verbind je met ons

Economie

Tabaksrichtlijn: voorkomen dat jongeren een dodelijke gewoonte beginnen

DELEN:

gepubliceerd

on

Monica-rook-300x198Voorkomen dat jongeren beginnen met roken is het belangrijkste doel van een actualisering van de Europese regels voor tabaksproducten waarover het Parlement overeenstemming heeft bereikt. Met 700,000 sterfgevallen per jaar is roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in de EU. Hoewel het aantal rokers in de EU daalt, rookt een op de vier Europeanen nog steeds, terwijl 94% van de rokers verslaafd is voordat ze 25 worden. Linda McAvan, een Brits lid van de S & D-fractie, heeft de leiding over het voorstel via het Parlement. .

Wat staat er op het spel? Het gaat er niet om roken te verbieden, maar om het voor jongeren minder aantrekkelijk te maken. Daarom keurden de leden van het Europees Parlement op 8 oktober een wetsontwerp goed met maatregelen zoals gezondheidswaarschuwingen voor 65% van de verpakkingen van tabaksproducten en een progressief verbod op kleine verpakkingen en het gebruik van smaakstoffen in tabaksproducten.

E-sigaretten, die mensen kunnen helpen om te stoppen met roken, zouden gereguleerd moeten worden, maar niet onderworpen zijn aan dezelfde regels als geneesmiddelen, tenzij ze aanspraak maken op genezende of preventieve eigenschappen, aldus EP-leden.

Het Europees Parlement heeft op 8 oktober zijn standpunt in eerste lezing vastgesteld en McAvan een mandaat verleend om over deze bepalingen te onderhandelen met de ministers van de lidstaten in de Raad.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending