Verbind je met ons

Economie

Fusies: Commissie keurt overname Griekse luchtvaartmaatschappij Olympic Air door Aegean Airlines goed

DELEN:

gepubliceerd

on

LOGO CE_Vertical_EN_quadriDe Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen overname van Olympic Air door Aegean Airlines, beide Griekse luchtvaartmaatschappijen, goedgekeurd. Uit het diepgaande onderzoek van de Commissie is gebleken dat Olympic Air in de nabije toekomst vanwege financiële problemen gedwongen zou zijn de markt te verlaten als het niet door Aegean zou worden overgenomen. Zodra Olympic failliet zou gaan, zou Aegean de enige belangrijke binnenlandse dienstverlener worden en de huidige marktaandelen van Olympic veroveren. Daarom zou Olympic, met of zonder de fusie, spoedig verdwijnen als concurrent van Aegean. De fusie veroorzaakt dus geen schade aan de concurrentie die hoe dan ook niet zou hebben plaatsgevonden.

Joaquín Almunia, de vicevoorzitter van de Commissie die verantwoordelijk is voor het mededingingsbeleid, zei: "Het is duidelijk dat Olympic, als gevolg van de aanhoudende Griekse crisis en gezien de zeer moeilijke financiële situatie van Olympic zelf, gedwongen zou worden de markt in ieder geval binnenkort te verlaten. Daarom hebben we de fusie goedgekeurd, omdat deze geen bijkomend negatief effect heeft op de concurrentie."

De Commissie heeft de gevolgen van de voorgenomen overname voor de concurrentie op de betrokken markten voor het binnenlandse luchtvervoer van passagiers onderzocht. Aegean is de grootste concurrent van Olympic op deze markten in Griekenland. De Commissie heeft aanvankelijk haar bezorgdheid geuit en in april 2013 een diepgaand onderzoek geopend (IP / 13 / 361).

Door de Griekse crisis is de vraag naar binnenlands passagiersvervoer per vliegtuig vanuit Athene met 26% gedaald: van 6.1 miljoen passagiers in 2009 naar 4.5 miljoen passagiers in 2012. Deze daling heeft zich gedurende de eerste helft van 2013 voortgezet (een daling van 6.3% vergeleken met de vorig jaar).

Bovendien is het aantal routes dat door zowel Aegean als Olympic wordt bediend de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen. Toen de Commissie in 2011 de eerdere poging van Aegean om te fuseren met Olympic blokkeerde, boden de partijen concurrerende diensten aan op 17 routes, waarvan er negen aanleiding gaven tot mededingingsbezwaren (zie IP / 11 / 68). Momenteel hebben Aegean en Olympic overlap op zeven routes, waarvan de volgende vijf binnenlandse routes alleen door hen worden bediend: Athene-Chania; Athene-Mytilini; Athene-Santorini; Athene-Corfu (Egeïsche Zee werkt alleen in de zomer); Athene-Kos (Egeïsche Zee werkt alleen in de zomer).

Uit het marktonderzoek is gebleken dat de toetreding van andere luchtvaartmaatschappijen in de nabije toekomst op geen van deze routes onwaarschijnlijk is. Dit heeft verschillende redenen: potentiële nieuwkomers zien elders meer winstgevende kansen, zij vinden de toetredingskosten te hoog of zij blijven weg van de Griekse binnenlandse markt vanwege de huidige slechte economische situatie in Griekenland.

Het diepgaande onderzoek van de Commissie heeft echter ook duidelijk aangetoond dat Olympic hoe dan ook een falende onderneming is en spoedig failliet zou gaan. Olympic is sinds de privatisering in 2009 nooit meer winstgevend geweest en heeft sindsdien aanzienlijke financiële steun ontvangen van haar enige aandeelhouder, Marfin Investment Group ("MIG"). Een grondige analyse van de zakelijke vooruitzichten van Olympic heeft bevestigd dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het bedrijf in de nabije toekomst winstgevend zal worden onder welk bedrijfsplan dan ook. MIG had daarom besloten de steun aan Olympic stop te zetten als het niet aan Aegean zou worden verkocht. Dit zou op korte termijn leiden tot de definitieve sluiting van Olympic.

advertentie

Bovendien heeft het marktonderzoek bevestigd dat er behalve Aegean geen andere geloofwaardige koper geïnteresseerd is in de overname van Olympic. Er is ook geen blijk gegeven van enige geloofwaardige belangstelling voor de overname van de activa van Olympic, inclusief het merk. Bijgevolg is het meest waarschijnlijke scenario dat zonder de transactie de activa van Olympic volledig van de markt zouden verdwijnen.

De Commissie is daarom tot de conclusie gekomen dat eventuele concurrentieschade als gevolg van de verdwijning van Olympic als onafhankelijke concurrent niet door de fusie wordt veroorzaakt. Als gevolg daarvan is de fusie verenigbaar met de interne markt en moet er toestemming voor worden verleend.

De transactie werd op 28 februari 2013 bij de Commissie aangemeld.

Bedrijven en producten

Aegean is een Griekse luchtvaartmaatschappij die luchtvervoer van passagiers en, in beperktere mate, vrachtdiensten verzorgt. Sinds 1999 biedt Aegean lijnvluchten aan op Griekse binnenlandse routes en internationale korteafstandsroutes. Het exploiteert een basis op de internationale luchthaven van Athene. Het bedient momenteel ongeveer 50 internationale en binnenlandse korteafstandsbestemmingen. Aegean is lid van de Star Alliance.

Olympic is een Griekse luchtvaartmaatschappij die actief is in het luchtvervoer van passagiers en vracht. Net als Aegean exploiteert Olympic een basis op de internationale luchthaven van Athene en bedient momenteel ongeveer 30 korteafstandsbestemmingen, voornamelijk in Griekenland. Olympic behoort tot geen enkele luchtvaartalliantie.

Concentratiecontrole regels en procedures

De Commissie heeft de plicht om fusies en overnames van bedrijven met een omzet boven bepaalde drempels te bepalen (zie artikel 1 van de Concentratieverordening) En concentraties die de daadwerkelijke mededinging in de EER of een wezenlijk deel daarvan zouden belemmeren.

De overgrote meerderheid van de aangemelde fusies levert geen concurrentieproblemen op en wordt goedgekeurd na een routinecontrole. Vanaf het moment dat een transactie wordt aangemeld, heeft de Commissie doorgaans in totaal 25 werkdagen de tijd om te beslissen of zij goedkeuring verleent (Fase I) of een diepgaand onderzoek start (Fase II). Momenteel loopt er geen ander fase II-onderzoek.

Meer informatie zal beschikbaar zijn op de te concurrentie website, in de Commissie openbaar case register onder zaaknummer M.6796.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending