Verbind je met ons

Economie

E-sigaretten: veiliger alternatief?

DELEN:

gepubliceerd

on

Е sigaret jpgE-sigaretten worden vaak gepresenteerd als een oplossing voor rokers die willen stoppen met hun dodelijke gewoonte, maar moeite hebben om van hun nicotineverslaving af te komen, maar hoe veilig zijn ze? Moeten ze worden gereguleerd als medicijn of als tabaksproduct? Deze kwesties worden momenteel overwogen als onderdeel van een herziening van de tabaksproductenrichtlijn. EP-leden debatteerden er ook over met experts tijdens een workshop op 7 mei.

De voor- en nadelen van e-sigaretten

E-sigaretten worden gezien als een veiliger alternatief voor tabak, want hoewel ze gebruikers voorzien van nicotine, is het gehalte aan giftige stoffen in de damp veel lager dan in de rook van gewone sigaretten.

Er is echter niet zo veel over bekend omdat er geen studies zijn naar de langetermijneffecten op mensen. Ze bevatten schadelijke stoffen en kunnen leiden tot nicotinetoevoeging. Smaakstoffen kunnen ook een gezondheidsrisico vormen en e-sigaretten kunnen aantrekkelijk zijn voor jongeren. Ten slotte is nooit bewezen dat ze volkomen veilig zijn.

Zowel de Europese Commissie als de Wereldgezondheidsorganisatie stellen voor dat e-sigaretten worden gereguleerd zoals geneesmiddelen, maar de industrie geeft er de voorkeur aan dat ze worden gereguleerd als tabaksproducten.

Behoefte aan best mogelijke regelgeving

Linda McAvan, a British member of the S&D group, who is responsible for steering the revision of the tobacco products directive through Parliament, urged caution:  “I know that people have very strong feelings on this subject but we as MEPs are here to get the best possible regulation of these products, not to ban them.”

advertentie

Peter Liese, a German member of the EPP group, added: “E-cigarettes are dangerous, especially when they are not properly manufactured, so we cannot just leave them unregulated.”

Voordeel of last?

Experts differed on the approach to e-cigarettes during the workshop in the Parliament on 7 May. Roberto Bertolini, a representative of the World Health Organization to the EU, said: “There are no studies that can prove that there won’t be long term consequences.” Dr Charlotte Pisinger, a researcher at the Research Centre for Prevention and Health in Copenhagen, added: “Let’s not repeat the errors of the past.”

However, Dr Jean-Francois Etter of the University of Geneva’s medicine faculty said: “E-cigarettes are a lot safer than smoking real cigarettes and there is proof that e-cigarettes help people to quit smoking.”

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending