Verbind je met ons

Economie

Ban storten dumpen van plastic door 2020, zeggen Europese steden en regio's

DELEN:

gepubliceerd

on

Politici uit de Europese steden en regio's hebben opgeroepen tot nieuwe EU-maatregelen om het dumpen van plastic afval op stortplaatsen te verbieden en te overwegen om gratis plastic tassen te verbieden.

The EU’s Committee of the Regions (CoR) stressed that there must be a shift in attitude towards plastic which must be considered not as waste, but as an invaluable resource and a major provider of employment and innovation. The CoR also warned that EU environmental legislation must be better enforced if its objectives were to be achieved.     The appeal came during a debate on plastic waste where CoR members unanimously approved an opinion on Green Paper on a European strategy on plastic waste in the environment, penned by UK’s Linda Gillham (UK/EA).

The report, which sets out clear guidelines, was in response to the European Commission’s review on how to manage waste, including plastic waste, with new targets expected to be published in 2014. During the discussions, the CoR’s members spoke of the impact plastic waste can have on the environment and the considerable harm it causes especially to the world’s marine life.

With recent reports estimating that 25Mt of plastic was produced in the European Union alone, of which nearly 50 % was sent to landfill, the Committee stressed the urgency to introduce stringent measures to deal with this growing problem Cllr Gillham, from Member of Runnymede Borough Council, said: “Most of our citizens have already embraced the recycling message and expect us to do the best with the waste and recycle or reuse it. Banning the dumping of plastic waste in landfill in Europe is a logical and practical step to demonstrate that we are taking our responsibility seriously in ensuring that we make the most of our precious resources.”

The call to introduce a ban for sending plastics and highly combustible waste to landfill by 2020 complements a position adopted by the CoR earlier in the year where it urged the EU to raise targets for plastic recycling to 70 % by 2020. Cllr Gillham explained that these proposals were to also encourage a change in attitudes towards plastic waste: “Plastic bags and containers are seen as a waste product – we must change minds and encourage schemes such as ‘bags for life’. Plastic is not rubbish, it is a complex material and a valuable resource.”

The Committee recognises the considerable differences between member states on how they manage their plastic waste – with seven countries sending less than 10 % to landfill compared to 11 which send more than 60 % – so propose a phase-in of the ban and setting intermediate targets for those lagging behind.

Naast het stimuleren van hergebruik zou de EU moeten overwegen om de distributie van gratis plastic tassen aan burgers te verbieden, een praktijk die in een aantal landen al wordt toegepast. Het Comité zou ook graag zien dat er nieuwe doelstellingen worden vastgesteld die recycling aanmoedigen en steunt het door het Europees Parlement voorgestelde verbod om tegen 2020 al het recycleerbare afval en bio-afval naar stortplaatsen te sturen. Het waarschuwt echter dat er voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om de export te voorkomen. van plastic afval buiten de Unie.

advertentie

Het Comité bekritiseert de Commissie omdat zij niet genoeg doet om de EU-milieuwetgeving te handhaven en benadrukt dat de bestaande doelstellingen beter moeten worden opgelegd. Om de hulpbronnen te maximaliseren moet de EU ook stappen ondernemen om lokale overheden in de buurlanden in staat te stellen recyclingfaciliteiten te delen. Om de lasten voor lokale overheden te verminderen, moet de verantwoordelijkheid voor het beheer van plastic afval bovendien bij de producenten liggen.

De introductie van een EU-breed etiketteringssysteem zou er ook voor kunnen zorgen dat consumenten duidelijk zijn over de werkelijke biologische afbreekbaarheid van plastic producten. Ten slotte roept het op tot een internationale overeenkomst om plastic microbolletjes voor cosmetisch gebruik in gezichtsscrubs, tandpasta en andere persoonlijke producten te verbieden, om te voorkomen dat deze in de voedselketen terechtkomen.

Ontwerpadvies van het CvdR: Cllr Linda Gillham (UK/EA), lid van de Runnymede Borough Council, Groenboek over een Europese strategie tegen plastic afval in het milieu.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending