Verbind je met ons

Economie

Gelekte Commissie onderzoek documenten roepen vragen op over wiens belangen worden geprioriteerd

DELEN:

gepubliceerd

on

MEDISCHE

Wetenschappers, volksgezondheidsonderzoekers en NGO's hebben met grote bezorgdheid gereageerd in het licht van gelekte exemplaren van het door de Europese Commissie voorgestelde Gezondheidsonderzoeksprogramma 2014-2015 (onderdeel van Horizon 2020) dat in Brussel circuleert. Ze hebben vragen gesteld over de voorbereiding van dit ontwerp, gezien het onvermogen om de belangrijkste persoonlijke, sociale, ecologische en beroepsrisicofactoren van ziekten aan te pakken ten gunste van beperkte onderzoeksparameters die zich richten op biotechnologie en gepersonaliseerde geneeskunde.

“Dit programma keert zich af van onderzoek dat bedoeld is om de gevolgen van de economische crisis voor de volksgezondheid te verzachten en onderschat het belang van gezondheidszorgsystemen. Al met al doet dit voorstel heel weinig om de gezondheidsproblemen aan te pakken die mensen in Europa ‘s nachts wakker houden”, aldus de minister Europese Vereniging voor Volksgezondheid (EUPHA) Voorzitter Walter Ricciardi.

Volgens een verklaring van een grote coalitie van wetenschappers en onderzoekers heeft het ontwerp dat in omloop is een grote hervorming nodig, willen de intentie van Europa om voorop te lopen op het gebied van gezondheidsonderzoek niet worden ondermijnd. Het ontwerp is sterk gericht op biotechnologie en gepersonaliseerde geneeskunde, terwijl onderzoek naar de preventie van ziekten, gezondheidsdiensten en interventieprogramma's ernstig worden verwaarloosd. Als gevolg hiervan heeft dit programma geen voeling met wat mensen helpt een gezond, productief en lang leven te leiden.

De coalitie heeft verklaard dat als het Gezondheidsonderzoeksprogramma het onderzoek naar de duurzaamheid en gelijkheid van de Europese gezondheidszorgsystemen, waaraan Europa al bijna 10% van het bbp uitgeeft, moet stimuleren, het huidige ontwerp niet in staat is de meeste factoren aan te pakken die deze in gevaar brengen.

Zoals in een vandaag door de EPHA uitgegeven brief staat, slaagt dit onderzoeksprogramma er niet in om de ongelijkheden op gezondheidsgebied adequaat aan te pakken, waarbij voorbij wordt gegaan aan het feit dat de huidige epidemie van niet-overdraagbare ziekten in Europa wordt veroorzaakt door factoren als armoede, het milieu, ongelijkheid en een gebrek aan gezondheidszorg. betaalbaar openbaar vervoer, maar ook factoren als voeding, lichaamsbeweging, tabak en alcohol.

Professor Annette Peters, voorzitter van de International Society for Environmental Epidemiology (ISEE), zei: “De zorg van ISEE met betrekking tot het ontwerpwerkprogramma 2014-2015 over gezondheid, Horizon 2020, is dat het momentum en de vitaliteit van de Europese samenwerking op het gebied van milieugezondheid, die begon in KP5, dat heeft geleid tot belangrijke vooruitgang op het gebied van milieugezondheidsonderzoek, moet behouden blijven. Als er in de toekomst niet voldoende financiering beschikbaar is en als er niet voldoende prioriteit wordt gegeven aan dit gebied, zal succesvol Europees onderzoek niet internationaal concurrerend blijven.”

advertentie

Het is onduidelijk hoe de Europese Commissie zo ver zou kunnen afwijken van een inclusieve benadering van gezondheidsonderzoek die door de Europese regeringen is bekrachtigd. Professor Barbara Hoffmann, vice-voorzitter van ISEE-Europa zei: “We hebben naar dr. Draghia-Akli, directeur Gezondheid, Onderzoek en Innovatie (EC) specifieke opmerkingen gestuurd die zijn ontwikkeld door de ISEE en die de reikwijdte van de tekst uitbreiden tot onderzoek op het gebied van de milieugezondheid in plaats van zich vooral te concentreren op onderzoek naar genetica/genomica. op het gebied van milieugezondheid.”

Internationale Epidemiologische Vereniging (IEA) President Cesar Victora voegde toe: “The narrow approach adopted by Horizon2020 is not only of concern to European epidemiologists but to epidemiologists and other health researchers globally. Europe has led the world in developing collaborative projects investigating the social and environmental determinants of health, and these have been of major benefit, and provided role models, for researchers in the rest of the world. How can we expect researchers from around the globe to tackle their major health problems, when we are not doing this in Europe?”

“The European Union must connect with its citizens. Horizon 2020 offered a great opportunity to support research that would tackle the major challenges to their health but what we have seen so far suggests that it has missed this opportunity,” said Martin McKnee, president elect of the European Public Health Association (EUPHA).

Om ervoor te zorgen dat dit gezondheidsonderzoeksprogramma relevant en toepasbaar is voor iedereen die in Europa woont, de belangrijkste belanghebbenden van het project van de Europese Unie, is een zinvolle wetenschappelijke inbreng en input van het maatschappelijk middenveld nodig. Professor Manolis Kogevinas, voorzitter van ISEE-Europe, merkte op: “De reactie die we van de Europese Commissie hebben ontvangen, is teleurstellend. Ons werd simpelweg verteld dat ISEE (en vermoedelijk andere wetenschappelijke verenigingen) überhaupt geen toegang hadden mogen hebben tot het ontwerpvoorstel. Dit vormt een serieus probleem van openheid tegenover de wetenschappelijke en civiele samenleving in de EU van het proces voor het stellen van prioriteiten in onderzoek.”

“Het onvermogen van de Europese Commissie om in dit ontwerp de juiste prioriteiten voor gezondheidsonderzoek te specificeren, is een demonstratie van de noodzaak om ervoor te zorgen dat de gesprekken over hoe Europees geld wordt uitgegeven niet achter gesloten deuren mogen plaatsvinden. Een grotere transparantie zou er niet alleen voor zorgen dat de enorme kloof tussen onderzoek en de gezondheidsproblemen van de Europese bevolking kleiner wordt, maar zou ook het vertrouwen van de burgers in het Europese project enigszins vergroten”, aldus EPHA-secretaris-generaal Monika Kosińska.

Gezamenlijke verklaring van de volksgezondheidsverenigingen van Europa (IEA, ISEE, EUPHA) on the health research programme 2014 – 2015 (Horizon2020) proposed by the European Commission.

EPHA brief- Zorgen over het ontwerp van gezondheidsonderzoeksprogramma 2014-2015 (Horizon 2020), voorgesteld door de Europese Commissie

De recente Verklaring van Wenen van de WHO-ministersconferentie over voeding en niet-overdraagbare ziekten (juli 2013) stelt dat de meeste voortijdige sterfgevallen als gevolg van niet-overdraagbare ziekten voorkomen kunnen worden als er passend beleid wordt aangenomen in andere sectoren dan de gezondheidszorg, in plaats van te proberen het probleem alleen via het gezondheidsbeleid aan te pakken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending