Verbind je met ons

Economie

Emily O'Reilly gaat aan de slag als Europese Ombudsman

DELEN:

gepubliceerd

on

beeldFollowing her election by the European Parliament in July, Emily O’Reilly (pictured) steps down as Irish Ombudsman and begins work as European Ombudsman on 1 October 2013. She follows P. Nikiforos Diamandouros, who retires after serving as European Ombudsman for more than ten years.

Commenting on her new role, O’Reilly stated: “Europe faces not only an economic crisis but also a crisis of political legitimacy. Negativity and division are rising across Europe, the trust of citizens in European institutions is declining, and many feel their voice simply does not count. This makes 2014 a crucial year for Europe and the future of the European Union. One of my proactive roles as Ombudsman is to highlight citizens’ concerns and help bridge the wide gap between them and the EU institutions.

Twenty years after the Office of the European Ombudsman was created under the Maastricht Treaty, it is time to re-think its focus, with an eye to enhancing its impact and visibility. All the citizens and residents of the EU must benefit from an effective administration completely focused on serving their needs. I will build on my predecessor’s fine achievements in making the EU administration more transparent and efficient and will work with the excellent and committed European Ombudsman staff in bringing renewed energy and effectiveness to the Office.

It is further my intention to cooperate with the European Parliament and to engage proactively with the Commission and the other EU institutions on behalf of citizens’ rights and interests.”

The European Ombudsman’s work

Jaarlijks ontvangt de Europese Ombudsman ongeveer 2 500 klachten van burgers, bedrijven, NGO's, universiteiten, gemeenten en andere entiteiten. Jaarlijks start de instelling ruim 450 onderzoeken. Veel hiervan zijn gebaseerd op klachten over een gebrek aan transparantie in de EU-instellingen, waaronder de weigering van toegang tot documenten of informatie. Andere gevallen betreffen problemen met EU-programma's of -projecten, discriminatie of belangenconflicten binnen het EU-bestuur.

Voor meer informatie over de nieuwe Europese Ombudsman, klik hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending