Verbind je met ons

Economie

De Commissie ondertekent een subsidie ​​van 4 miljoen euro voor duurzame stedelijke mobiliteit

DELEN:

gepubliceerd

on

3132-Civitas-Capital-Group-CEO-spreekt-aan-de-conferentieOp 30 september heeft de Europese Commissie vandaag een subsidieovereenkomst ter waarde van 4 miljoen euro ondertekend met een consortium van 14 Europese onderzoeksinstituten, verenigingen en adviesbureaus - waaronder 10 kmo's - voor een driejarig project dat bekend staat als Civitas Capital.

Vicevoorzitter van de Commissie Siim Kallas, verantwoordelijk voor transport, zei: “Deze subsidie ​​toont de voortdurende inzet van de EU voor duurzame stedelijke mobiliteit. Civitas is een van de belangrijkste EU-initiatieven op dit gebied en zal tastbare resultaten opleveren. We moeten de stedelijke dimensie van ons vervoersbeleid verder ontwikkelen. Daartoe zal de Commissie later dit jaar een uitgebreid pakket stedelijke mobiliteit presenteren.”

Civitas Capital zal:

  • het bundelen van bestaande kennis via groepen die zich bezighouden met specifieke onderwerpen en die gidsen voor beste praktijken zullen opstellen;
  • aanbevelingen doen over toekomstige O&O-prioriteiten die de Commissie zal integreren in haar onderzoeksprogramma 2014-2020;
  • opleidingspakketten ontwikkelen en plaatsing en uitwisseling van professionals op het gebied van stedelijke mobiliteit organiseren — ongeveer 500 professionals zullen worden opgeleid of een stageplaats aangeboden krijgen;
  • beheer van een activiteitenfonds van bijna € 500,000 om de overdracht van maatregelen naar andere steden te ondersteunen, zodat meer steden succesvolle stedelijke mobiliteitsmaatregelen kunnen implementeren;
  • vijf extra nationale en regionale netwerken opzetten en de vijf bestaande blijven beheren — deze netwerken vergroten de verspreiding van knowhow en beste praktijken binnen hun taalgroep of geografische groep;
  • een kenniscentrum ontwikkelen dat beschikbaar zal zijn voor alle belanghebbenden via de Civitas-website — een one-stop-shop waar al het materiaal dat voor en door Civitas is geproduceerd voor iedereen beschikbaar zal zijn, om te leren en opnieuw toe te passen.

Achtergrond

Civitas – een acroniem voor “steden, vitaliteit, duurzaamheid” – wordt gefinancierd door het EU-kaderprogramma voor onderzoek om steden te ondersteunen bij hun inspanningen om te innoveren voor een duurzamere stedelijke mobiliteit. Sinds de start in 2002 heeft Civitas meer dan 700 demonstratieactiviteiten ondersteund in ongeveer 60 steden (binnen een totaal netwerk van 200 steden die van deze demonstratieactiviteiten leren), met een totale investering van meer dan € 200 miljoen van de EU. Dit leverde een extra investering van bijna 1 miljard euro op van lokale en regionale overheden en van particuliere partners.

In 2009 heeft de Commissie de Actieplan voor stedelijke mobiliteit waaronder twintig acties die tegen 20 moesten worden uitgevoerd en waarvan de resultaten momenteel worden geëvalueerd. In 2012 publiceerde de Commissie de Vervoer Witboek, waarin twee specifieke doelstellingen voor stedelijke mobiliteit worden gesteld, namelijk (1) het uitfaseren van het gebruik van voertuigen op conventionele brandstof in stedelijke gebieden tegen 2050 en (2) het bereiken van een vrijwel CO2-vrije stadslogistiek in grote stedelijke centra tegen 2030.

Voor meer informatie, klik hier.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending