Verbind je met ons

Economie

Misleidende marketing: 'Criminelen zijn erg inventief, ze proberen alles wat werkt'

DELEN:

gepubliceerd

on

20130926PHT20919_originalEuropese bedrijven verliezen miljarden euro's door te betalen voor opname in bedrijvengidsen die nep of onbelangrijk zijn. Ze worden ook lastiggevallen door niet-bestaande patentorganisaties of kamers van koophandel. De commissie voor de interne markt heeft op 26 september aanbevelingen aangenomen over de manier waarop deze misleidende marketingpraktijken kunnen worden bestreden. Cornelis de Jong, een Nederlands lid van de GUE/NGL-fractie, legt uit hoe hij gelooft dat de EU kan helpen deze oplichting te stoppen.

Op welke vormen van misleidende marketingpraktijken richt uw rapport zich?
Allerlei. We vermeden een enge definitie, omdat criminelen erg inventief zijn. We zien heel vaak valse rekeningen voor nooit verleende diensten. Mensen betaalden voor vermeldingen in valse of onbeduidende bedrijvengidsen met automatische verlengingen. Toen kwamen er valse rekeningen namens kamers van koophandel of patentregistraties. Ze proberen alles wat werkt.

Wie zijn de slachtoffers en hoeveel kost het hen?
Het zijn veelal kleine zakenlieden, want als ze eenmaal zijn opgelicht, durven ze er niets meer tegen te doen, omdat ze denken dat ze er dom uitzien. Ze betalen dus gewoon.

And we are talking about billions of euro in the EU alone…
Hoe kan de EU helpen dergelijke praktijken te stoppen?

De EU heeft daarin een rol.
Het eerste is het opzetten van een nationaal aanspreekpunt in elke lidstaat, dat alle klachten in behandeling neemt en databanken aanmaakt van al deze praktijken met voorbeelden. Dan kunnen we een Europese database krijgen. En niet alleen een database met misleidende praktijken, maar ook een database met veroordeelde bedrijven die vervolgens worden uitgesloten van EU-subsidies of aanbestedingen.

In de tweede plaats zouden de officieren van justitie hieraan prioriteit moeten geven, want ook al gaat het om kleine bedragen in individuele zaken bij elkaar opgeteld, het gaat om zeer grote geldbedragen.
In de derde plaats raden wij aan Europol erbij te betrekken, omdat zij een goede analyse van de situatie kunnen maken.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending