Verbind je met ons

Bankieren

EIB verstrekt 200 miljoen euro steun aan de luchthaven Schiphol terminal transformatie en eindigend poort veiligheidscontroles

DELEN:

gepubliceerd

on

10000000000001D5000000780896D3D2De Europese Investeringsbank (EIB), de Europese instelling voor langlopende leningen, is overeengekomen om een ​​lening van EUR 200 miljoen te verstrekken aan Schiphol Group om de ingrijpende transformatie van Amsterdam Schiphol Airport te financieren. Dit zal de passagierservaring op de luchthaven verbeteren door de bouw van een centrale veiligheidscontrolefaciliteit, waardoor de noodzaak van individuele veiligheidscontroles bij elke gate in de hele terminal komt te vervallen.

De leningsovereenkomst werd op Schiphol ondertekend door Schiphol Group Executive Vice President en CFO Els de Groot, en EIB Vice President verantwoordelijk voor Nederland Pim van Ballekom.

Els de Groot zei: "We verwelkomen de voortdurende steun van de EIB voor onze luchthaveninvesteringen, na succesvolle financiering door de EIB in het afgelopen decennium van andere belangrijke Schipholprojecten, waaronder de vijfde landingsbaan en het 70 MB-bagagesysteemprogramma. Om Europa's voorkeursluchthaven te blijven, zullen we de komende jaren 500 miljoen euro extra investeren. Een belangrijk deel hiervan houdt direct verband met de oprichting van een centrale beveiligingsvoorziening voor de hele terminal. Gate-beveiligingscontroles voor vluchten naar niet-Schengen-bestemmingen zullen verdwijnen en worden vervangen door vijf centrale beveiligingsfilters. Dit zal zowel het passagierscomfort verbeteren en de efficiëntie van het passagiersafhandelingsproces voor zowel de luchthaven als de luchtvaartmaatschappijen aanzienlijk verbeteren.”

“Schiphol is als de op drie na grootste luchthaven van Europa een cruciale toegangspoort en vervoersverbinding voor passagiers. De EIB steunt met genoegen het langetermijninvesteringsprogramma van de luchthaven dat essentieel is om te voldoen aan toekomstige internationale veiligheidsnormen, de ervaring en het comfort van passagiers te verbeteren, de efficiëntie van de luchthaven te verbeteren en de stiptheid te verbeteren. Deze transformatie zal honderden banen in de bouw creëren en het reizen door Schiphol gemakkelijker maken”, voegt Pim van Ballekom toe.

Directeur-generaal Ondernemingen en Innovatie Bertholt Leeftink van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, die de ondertekening bijwoonde, zei: “De EIB is een zeer gerespecteerde instelling in de wereldwijde financiële sector, met de hoogste kredietwaardigheid en uitstekende expertise. Ik ben dan ook blij dat ze er weer voor hebben gekozen om in Nederland te investeren, met deze lening aan wereldhub Schiphol.”

Het kapitaalinvesteringsprogramma van de luchthaven Schiphol, ondersteund door de 20-jarige EIB-lening, maakt het ontwerp en de bouw van een centrale veiligheidszone voor niet-Schengenpassagiers mogelijk. Hierdoor worden aankomende passagiers gescheiden van vertrekkende passagiers, worden veiligheidscontroles bij de gates verwijderd en komt er een nieuwe mezzanine boven de check-in voor veiligheidscontroles. De regeling zal het terminalgebouw herontwikkelen om passagiersfaciliteiten te verbeteren en aansluitende passagiers efficiënter te laten controleren en zal naar verwachting de stiptheid van vluchten aanzienlijk verbeteren.

De projectvoorbereiding is in 2012 gestart om te zorgen voor minimale overlast voor luchthavengebruikers tijdens de bouwfase en de bouwwerkzaamheden zullen naar verwachting medio 2015 zijn voltooid. De EIB-lening zal worden uitbetaald om de voortgang van het project te weerspiegelen.

advertentie

Sinds 2007 heeft de EIB 77 miljard EUR verstrekt voor vervoersinvesteringen in heel Europa en daarbuiten, waaronder ondersteuning van luchthaveninvesteringen in Frankfurt, Helsinki, Dublin, Milaan en Lyon en Tanzania.

De afgelopen 5 jaar heeft de EIB bijna 8 miljard euro verstrekt voor langetermijninvesteringsprojecten in Nederland, waaronder steun voor de Maasvlakte, de transformatie van de campus van de Vrije Universiteit en de verbreding van de A12 tussen Lunetten en Veenendaal.

Achtergrond

De Europese Investeringsbank

De Europese Investeringsbank (EIB) is de instelling voor langlopende leningen van de Europese Unie die eigendom is van haar lidstaten. Het stelt langetermijnfinanciering beschikbaar voor gezonde investeringen om bij te dragen aan de beleidsdoelstellingen van de EU.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending