Verbind je met ons

Economie

Sterk toerismeseizoen geeft Europa een economische boost en broodnodige banen

DELEN:

gepubliceerd

on

Wereldtoerismedag-essay-en-toespraakOndanks de economische crisis blijft Europa een van de favoriete bestemmingen. Het aantal internationale toeristen in Europa groeide in de eerste helft van 5 met 2013%, met de beste resultaten in Midden- en Oost-Europa (+9%) en Zuid- en Mediterraan Europa (+6%)1. Gedurende de eerste zes maanden van het jaar was Spanje nog steeds de populairste bestemming, gevolgd door Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Griekenland en Groot-Brittannië, maar ook oostelijke landen als Litouwen, Slowakije en Letland lieten een substantiële groei zien.

Bovendien zijn er momenteel in de toeristische sector in heel Europa tienduizenden banen beschikbaar, wat enige verlichting zou kunnen bieden aan de ruim 26 miljoen Europeanen die momenteel werkloos zijn. Banen in de toeristische sector zijn vooral aantrekkelijk voor de jonge beroepsbevolking, die te maken heeft met een werkloosheidspercentage van 23.5% (in sommige gebieden zelfs een verbluffende werkloosheid van 50%). Hoewel er banen bestaan ​​in de toeristische sector, is het vaak moeilijk om potentiële werkgevers te matchen met gekwalificeerde werknemers in heel Europa. Om de werkgelegenheid en mobiliteit in de toeristische sector te bevorderen, heeft de Europese Commissie maatregelen ingevoerd EURES, het eerste pan-Europese banenportaal dat momenteel veel vacatures heeft in de toeristische sector. Via het portaal kan binnenkort worden gezocht naar meer toerismespecifieke vaardigheden.

European Commission Vice President Antonio Tajani said: “Today we celebrate the World Tourism Day. On that occasion, I am very pleased to have good figures to report for the first part of this year’s tourism season – especially because they come at the time when most EU Member countries struggle with high unemployment and economic difficulties. Tourism has always been very high on my agenda, as it employs nearly 20 million people and has links to other key sectors, such as culture, food, fashion, construction and transport. We should continue to find ways to make Europe’s tourism sector flourish. Our visa simplification initiative, which aims to attract more tourist from the emerging economies, is a good example of how we can work together to remove policy and administrative barriers to boost economic growth.”

Meer over de resultaten van het toeristisch seizoen 2013.

Videoboodschap van vicepresident Tajani over het belang van Eures voor het toerisme.

Sterrenartiesten in alle regio's van Europa

Van de landen rond de Middellandse Zee was Spanje in 2013 koploper: tussen januari en juli telde het land 34 miljoen toeristen, en een stijging van 4% in het aantal internationale aankomsten vergeleken met vorig jaar2. Het toerisme in Griekenland is met 9.2% gegroeid en heeft in zeven maanden ongeveer 7 miljoen toeristen ontvangen. Ook Malta (+10%) en Portugal (+8%) rapporteerden een gezonde groei. In Noord-Europa waren de resultaten ook goed, maar bescheidener (+3%), behalve in Groot-Brittannië, waar na de Olympische Zomerspelen van vorig jaar in Londen in 4 het aantal aankomsten met 2012% toenam. Frankrijk profiteerde van een toename van het aantal internationale bezoekers tijdens het zomerseizoen, wat een daling van het aantal lokale toeristen compenseerde.

advertentie

Star performers in Central and Eastern Europe were Slovakia (+19 %), Latvia (+11 %) and Lithuania (+9 %). Promising results also come from the new EU Member State: Croatia. The country has recorded a 5.4 % increase in arrivals and a 3.3% increase in nights spent compared to 2012 figures. In the month of August only, registered arrivals in Croatia exceeded last year’s figures by 10 %. Less satisfactory figures come from Cyprus, where arrivals of tourists decreased by 5.8% for the period January-July 2013.

Deze nieuwe UNWTO World Tourism Barometer-cijfers, samen met de gegevens van de nationale bureaus voor toerisme en statistiek, bevestigen de resultaten van de Flash Eurobarometer-enquête Attitudes of Europeans towards Tourism (IP / 13 / 200) en ga akkoord met de resultaten van de winter en voorjaar seizoenen, die eerder dit jaar positieve trends in het toerisme vertoonden.

Ook Europese luchthavens registreren een toename van het verkeer

Key indicators from the aviation industry also confirm the successful trend: travel on European routes grew at a slightly faster rate in 2013 compared to the previous year. For example, nearly 2 million foreign visitors flew to Greece’s main airport during the summer season, a boost for the Mediterranean country which relies on tourism to help pull itself out of an economic crisis. Malta also recorded the airport’s best month ever: only in August 500,000 passengers3 passeerde de internationale luchthaven van het eiland.

De toekomst: visa vereenvoudigen om nog meer toeristen aan te trekken

Seeking to further develop Europe’s tourism potential, the European Commission is preparing a review of the Visa Code before the end of this year. Its aim is to de visumprocedures vereenvoudigen en verbeteren, in particular for tourists coming from emerging economies such as China and Russia, while ensuring an adequate level of security in the EU. In the last four years, the number of Russian and Chinese visitors to the EU has doubled and flows from India are also increasing rapidly. Yet many potential travellers from countries outside of the EU face visa hurdles when they decide to vacation in Europe. The new initiative aims to eliminate the cumbersome visa processing and attract even more foreign tourists to Europe’s mountains, cities and coastlines.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending