Verbind je met ons

Economie

Klimaatverandering: Wat zou u doen als uw arts was 95% zeker dat je een ernstige ziekte gehad?

DELEN:

gepubliceerd

on

klimaatveranderingWat zou u doen als uw arts 95% zeker was dat u een ernstige ziekte had? En wat als het niet slechts één arts was, maar honderden van 's werelds meest vooraanstaande artsen? Zou je ze gewoon negeren en doorgaan met de normale gang van zaken, of zou je op zoek gaan naar een geneesmiddel? Het is gewoon gezond verstand. Dezelfde logica geldt voor de klimaatwetenschap. Vandaag presenteerde het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties haar nieuwste rapport over klimaatwetenschap. Het rapport zegt dat het ondubbelzinnig is dat klimaatverandering plaatsvindt en bevestigt dat er minstens 95% zekerheid bestaat dat menselijke activiteiten de voornaamste oorzaak zijn.

In reactie op het rapport zei Connie Hedegaard, commissaris voor Klimaatactie: “De kwestie is niet of we wel of niet in klimaatverandering moeten geloven. De vraag is of je de wetenschap moet volgen of niet. De dag waarop alle wetenschappers je met 100% zekerheid waarschuwen voor klimaatverandering, zal het te laat zijn. Als uw arts er 95% zeker van was dat u een ernstige ziekte had, zou u onmiddellijk op zoek gaan naar een geneesmiddel. Waarom zouden we grotere risico's nemen als de gezondheid van onze planeet op het spel staat? Europa zal het voortouw blijven nemen in de strijd tegen de klimaatverandering. We beschikken over ambitieuze wetgeving. We verminderen onze uitstoot aanzienlijk, breiden hernieuwbare energiebronnen uit en besparen energie. En we maken ons klaar voor de volgende stap: klimaat- en energiedoelstellingen voor 2030 die de Commissie vóór het einde van het jaar zal presenteren. De realiteit is dat anderen nu dit voorbeeld volgen. Europa zal meer actie blijven eisen van alle emittenten.”

Voornaamste bevindingen

Het rapport van IPCC Working Group I, Climate Change 2013: The Physical Science Basis, beoordeelt de nieuwste wetenschappelijke kennis over klimaatverandering. De werkgroep heeft eerder vandaag in Stockholm de laatste hand gelegd aan haar 'Samenvatting voor beleidsmakers'. Het rapport van Werkgroep 1 is het eerste van vier rapporten die samen het Vijfde Assessment Report van het IPCC zullen vormen.

Over het geheel genomen bevestigt en versterkt het rapport van vandaag de belangrijkste bevindingen van het Vierde Evaluatierapport van het IPCC, gepubliceerd in 2007. Het is gebaseerd op nieuw bewijsmateriaal, uitgebreidere observaties, verbeterde klimaatmodellen, een beter begrip van klimaatprocessen en een breder scala aan projecties van klimaatverandering.

De belangrijkste bevindingen zijn onder meer:

  • De opwarming van het klimaatsysteem is ondubbelzinnig. De mondiale oppervlaktetemperatuur is sinds 0.8 met ongeveer 1880°C gestegen. Sinds de jaren vijftig zijn veel van de waargenomen veranderingen in de loop van decennia tot millennia ongekend. De concentraties van broeikasgassen zijn toegenomen, de atmosfeer en de oceaan zijn opgewarmd, de hoeveelheden sneeuw en ijs zijn afgenomen, het Arctische zomerzee-ijs trekt zich terug en de zeespiegel is gestegen.
  • Het is 'uiterst waarschijnlijk' (wat betekent dat er nu minstens 95% zekerheid is) dat menselijke activiteiten het grootste deel van de waargenomen stijging van de oppervlaktetemperatuur in de afgelopen 60 jaar hebben veroorzaakt. De concentratie kooldioxide in de atmosfeer is sinds 40 met ongeveer 1750% toegenomen als gevolg van menselijke activiteit, vrijwel geheel als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen en ontbossing.
  • Elk van de afgelopen drie decennia is achtereenvolgens warmer geweest dan enig voorgaande decennium sinds het begin van de instrumentele metingen in 1850. De opwarming is de afgelopen vijftien jaar afgenomen en dit lijkt in ongeveer gelijke mate te wijten te zijn aan schommelingen in natuurlijke cycli, zoals de El Niño. /La Niña-verschijnselen in de Stille Oceaan, en een afkoelend effect van vulkaanuitbarstingen en verminderde zonneactiviteit. Kortetermijntrends weerspiegelen echter over het algemeen niet de langetermijntrends. Sinds 15 zijn er in verschillende perioden temperatuurschommelingen waargenomen, maar de algemene trend blijft opwaarts.
  • Als de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk wordt verminderd, zou de stijging van de gemiddelde oppervlaktetemperatuur op aarde beperkt kunnen worden tot tussen 0.9°C en 2.3C boven het pre-industriële niveau, en de zeespiegelstijging tot 30-50 cm ten opzichte van 1986-2005, richting de eind deze eeuw. Zonder actie is er echter een kans van 62% dat de temperatuur in 2081-2100 meer dan 4C hoger zal zijn dan in pre-industriële tijden, terwijl de zeespiegelstijging waarschijnlijk tussen 40 en 80 cm zal liggen ten opzichte van 1986-2005. .

Achtergrond

advertentie

Het IPCC is het toonaangevende internationale orgaan voor de beoordeling van de wetenschappelijke, technische en sociaal-economische informatie die relevant is voor het begrip van klimaatverandering. De beoordelingsrapporten vertegenwoordigen de consensus van duizenden wetenschappers over de hele wereld en zijn gebaseerd op collegiaal getoetste en gepubliceerde wetenschappelijke en technische literatuur die meerdere analyselijnen en datasets bestrijkt. Voor zijn vierde evaluatierapport deelde het IPCC de Nobelprijs voor de Vrede van 2007 met de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore.

Onderzoeksprojecten gefinancierd onder het zesde en zevende kaderprogramma voor onderzoek van de EU, evenals onder de onderzoeksprogramma's van de lidstaten, hebben aanzienlijk bijgedragen aan de IPCC-rapporten. Klimaatverandering is een centraal onderdeel van het nieuwe Horizon 6-kaderprogramma voor onderzoek, waarin 7% van de financiële middelen zal worden toegewezen aan klimaatgerelateerde activiteiten.

Nadere inlichtingen

Videoverklaring van commissaris Hedegaard over het VN-IPCC-rapport over klimaatwetenschap.

Voor meer informatie over de projecten die bijdragen aan de observaties van het klimaatsysteem, klik hier.

De Samenvatting van Werkgroep 1 voor Beleidsmakers is beschikbaar Hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending