Verbind je met ons

Economie

Europese Unie volledig open zijn markt te Moldavische wijnen

DELEN:

gepubliceerd

on

159823532De Europese Commissie stelt voor om de markt van de Europese Unie volledig open te stellen voor wijnimporten uit de Republiek Moldavië, vooruitlopend op de beoogde voorlopige toepassing van de associatieovereenkomst tussen de EU en de Republiek Moldavië en de daarmee samenhangende diepe en brede vrijhandelsruimte (DCFTA). als maatregel om een ​​aantal van de moeilijkheden te verlichten die de Republiek Moldavië ondervindt bij de wijnexport naar enkele van haar traditionele markten.

“De markt van de Europese Unie is een duurzaam alternatief en een levensvatbare stabiliteitspool voor de Moldavische wijnsector. Een volledig opengestelde EU-markt voor Moldavische wijnen in een tijd waarin Moldavische boeren in moeilijkheden verkeren, weerspiegelt dat de EU niet alleen een zeer succesvol economisch integratieproject is, maar ook een ruimte van solidariteit is”, aldus Dacian Cioloş, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

In juni 2013 hebben de Europese Unie (EU) en de Republiek Moldavië de onderhandelingen afgerond over een historische associatieovereenkomst, die voorziet in de oprichting van een diepe en brede vrijhandelsruimte (DCFTA), waarmee de economische integratie van de Republiek Moldavië wordt bevorderd de EU in. De associatieovereenkomst zal naar verwachting worden geparafeerd tijdens de top van het Oostelijk Partnerschap, die in november 2013 in Vilnius, Litouwen zal worden gehouden, en enkele van de belangrijkste elementen ervan, waaronder de DCFTA, zullen kort na de ondertekening van de overeenkomst voorlopig worden toegepast.

De DCFTA voorziet in de volledige liberalisering, zonder beperking van de EU-markt, voor de invoer van Moldavische wijn, waarbij het huidige regime van autonome handelspreferenties (die voorzien in een quotum van 240,000 hl wijn per jaar) wordt ingetrokken.

De Europese Commissie zal aan de Raad en het Europees Parlement voorstellen om de autonome handelspreferenties te wijzigen, zodat de EU-import van Moldavische wijnen volledig geliberaliseerd wordt zonder te wachten op de voorlopige toepassing van de Associatieovereenkomst, inclusief de DCFTA. De Europese Commissie zal de Raad en het Parlement vragen hun uiterste best te doen voor een spoedige goedkeuring van deze wijziging.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending