Verbind je met ons

Economie

Europees semester: Hoe de EU-coördinatie van het economisch beleid te verbeteren

DELEN:

gepubliceerd

on

EP-lid Elisa Ferreira tijdens de EP ECON-commissie op dinsdag 17 september 2013 Elisa Ferreira tijdens de commissievergadering op 17 september

The EU co-ordination of economic policies – known as the European Semester- should be more transparent and involve the European and national Parliaments more closely, according to Elisa Ferreira. The Portuguese Social Democrat is in charge of formulating the EP’s opinion on carrying out EU policy recommendations to member states. The economic committee held a meeting on 17 September to discuss the process with representatives of national parliaments.

Ferreira spoke out in favour of a new approach: “Countries need to get back in charge of the country-specific recommendations and the quality of the recommendations needs to be looked at.” However, she added: “We also have to realise that countries aren’t free to go their own way completely because of the impact they can have on their fellow member states.”

Some of the national deputies present at the meeting challenged the need to comply with the recommendations. Jean-Paul Gauzès, a French MEP who monitors this issue on behalf of the EPP group, responded: “You need to be aware of the fact that those recommendations which emanated from the Commission were actually adopted by the Council. If member states don’t like the recommendations then they should object to them when they are up for an adoption.”

Nationale afgevaardigden riepen ook op tot een regelmatig debat met de Commissie en het Europees Parlement over het Europees Semester. Ook moeten de landspecifieke aanbevelingen eerder worden gecommuniceerd om het standpunt van elke lidstaat te verduidelijken.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending