Verbind je met ons

Economie

Nieuwe maatregelen om het vertrouwen in benchmarks volgende LIBOR en EURIBOR schandalen herstellen

DELEN:

gepubliceerd

on

afbeeldingenDe Europese Commissie heeft vandaag (18 september) een ontwerpwetgeving voorgesteld om het vertrouwen in de integriteit van benchmarks te helpen herstellen. Een benchmark is een index (statistische maatstaf), berekend op basis van een representatieve reeks onderliggende gegevens, die wordt gebruikt als referentieprijs voor een financieel instrument of financieel contract of om de prestaties van een beleggingsfonds te meten. De nieuwe regels zullen de robuustheid en betrouwbaarheid van benchmarks vergroten, de preventie en detectie van manipulatie ervan vergemakkelijken en de verantwoordelijkheid voor en het toezicht op benchmarks door de autoriteiten verduidelijken. Ze vormen een aanvulling op de voorstellen van de Commissie, waarover in juni 2013 overeenstemming is bereikt door het Europees Parlement en de Raad, om van de manipulatie van benchmarks een misdrijf van marktmisbruik te maken, waarop strenge administratieve boetes staan ​​(zie MEMO / 13 / 774).

De manipulatie van de London Interbank Offered Rate (LIBOR) en de Euro Interbank Offered Rate (EURIBOR) heeft geresulteerd in boetes van meerdere miljoenen euro's aan verschillende banken in Europa en de VS, en in beschuldigingen van manipulatie van grondstoffen (bijvoorbeeld olie, gas en biobrandstof). ) en wisselkoersbenchmarks worden eveneens onderzocht. De prijzen van financiële instrumenten ter waarde van biljoenen euro's zijn afhankelijk van benchmarks, en ook miljoenen woninghypotheken zijn daaraan gekoppeld. Als gevolg hiervan kan benchmarkmanipulatie aanzienlijke verliezen veroorzaken voor consumenten en beleggers, de reële economie verstoren en het marktvertrouwen ondermijnen.

Michel Barnier, commissaris voor de Interne Markt, zei: “Benchmarks vormen de kern van het financiële systeem: ze zijn van cruciaal belang voor onze markten en voor de hypotheken en spaargelden van miljoenen van onze burgers, maar tot nu toe zijn ze grotendeels ongereguleerd en zonder toezicht geweest. Het marktvertrouwen is ondermijnd door schandalen en beschuldigingen van benchmarkmanipulatie. Dit kan niet zo doorgaan: we moeten het vertrouwen herstellen. De voorstellen van vandaag zullen er voor het eerst voor zorgen dat alle benchmarkaanbieders een vergunning krijgen en onder toezicht staan; zij zullen de transparantie vergroten en belangenconflicten aanpakken. Als gevolg hiervan zullen de integriteit, de continuïteit en de kwaliteit van de belangrijkste benchmarks worden gewaarborgd."

Belangrijkste elementen van de voorstell

Het voorstel is in overeenstemming met de beginselen die onlangs op internationaal niveau zijn overeengekomen door de Internationale Organisatie voor Effectencommissies (IOSCO) en bestrijkt een breed scala aan benchmarks, niet alleen rentebenchmarks zoals LIBOR, maar bijvoorbeeld ook grondstoffenbenchmarks. Het omvat alle benchmarks die worden gebruikt om te verwijzen naar financiële instrumenten die tot de handel zijn toegelaten of op een gereglementeerd platform worden verhandeld, zoals energie- en valutaderivaten, instrumenten die worden gebruikt in financiële contracten, zoals hypotheken, en instrumenten die worden gebruikt om de prestaties van beleggingen te meten. fondsen. Het beoogt mogelijke tekortkomingen in elke fase van de productie en het gebruik van benchmarks aan te pakken.

Het uiteindelijke doel is om de integriteit van benchmarks te waarborgen door te garanderen dat ze niet onderhevig zijn aan belangenconflicten, dat ze de economische realiteit weerspiegelen die ze moeten meten en dat ze op de juiste manier worden gebruikt.

In het bijzonder het voorstel:

advertentie
 • Verbetert het bestuur en de controles over het benchmarkproces.

  De activiteit van het aanbieden van benchmarks zal onderworpen zijn aan voorafgaande toestemming en aan doorlopend toezicht op nationaal en Europees niveau. Het voorstel vereist dat beheerders belangenconflicten waar mogelijk vermijden, en deze op adequate wijze beheren waar ze niet kunnen worden vermeden.

 • Verbetert de kwaliteit van de invoergegevens en methodologieën die door benchmarkbeheerders worden gebruikt.

  Het vereist dat er voldoende en nauwkeurige gegevens worden gebruikt bij het bepalen van benchmarks, zodat deze de werkelijke markt- of economische realiteit vertegenwoordigen die de benchmark moet meten. De gegevens moeten afkomstig zijn uit betrouwbare bronnen en de benchmark moet op een robuuste en betrouwbare manier worden berekend. Dit betekent ook dat transactiegegevens waar mogelijk moeten worden gebruikt, terwijl geverifieerde schattingen zijn toegestaan, terwijl dat niet het geval is.

 • Zorgt ervoor dat contribuanten aan benchmarks adequate gegevens verstrekken en aan adequate controles worden onderworpen.

  De beheerder zal een gedragscode opstellen waarin duidelijk de verplichtingen en verantwoordelijkheden van de contribuanten zijn vastgelegd wanneer zij inputgegevens voor een benchmark aanleveren. Deze omvatten verplichtingen inzake het omgaan met belangenconflicten.

 • Zorgt voor adequate bescherming van consumenten en beleggers die gebruik maken van benchmarks.

  Het vergroot de transparantie van de gegevens die worden gebruikt om de benchmark te berekenen en van de manier waarop de benchmark wordt berekend. Ook komt er een verklaring waarin wordt uitgelegd wat de benchmark wil meten en wat de kwetsbaarheden zijn. Het voorstel verplicht banken ook om waar nodig de geschiktheid voor consumenten te beoordelen, bijvoorbeeld bij het opstellen van hypotheekcontracten.

 • Garandeert het toezicht en de levensvatbaarheid van kritische benchmarks.

  Op cruciale benchmarks zal toezicht worden gehouden door colleges van toezichthouders, onder leiding van de toezichthouder van de benchmarkbeheerder en inclusief de European Securities and Markets Authority (ESMA). Bij onenigheid binnen het college kan ESMA via bindende bemiddeling beslissen. Aan kritische benchmarks worden aanvullende eisen gesteld, waaronder de bevoegdheid van de relevante bevoegde autoriteit om bijdragen af ​​te dwingen.

Centrale banken die lid zijn van het Europees Stelsel van Centrale Banken zijn van het toepassingsgebied uitgesloten omdat zij al over systemen beschikken die naleving van de doelstellingen van deze ontwerpverordening garanderen.

Bijlagen bevatten meer gedetailleerde bepalingen over grondstoffenbenchmarks en rentebenchmarks. Benchmarks waarvan de inputgegevens door gereguleerde platforms worden verstrekt, zijn vrijgesteld van bepaalde verplichtingen om dubbele regulering te voorkomen.

Voor meer informatie, klik hier.  Om het voorstel te lezen, klik hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending