Verbind je met ons

Economie

Grondrechten, sociale kwesties en het milieu staan ​​bovenaan de verzoekschriften van EU-burgers

DELEN:

gepubliceerd

on

euvlag-353x265Het beschermen van burgers tegen discriminatie, het verdedigen van hun rechten op eigendom en vrij verkeer en het beschermen van het milieu zijn belangrijke aandachtspunten voor de Commissie verzoekschriften van het EP, aldus het activiteitenrapport 2012, dat op 17 september werd goedgekeurd. Het EP ontving in 1,985 2012 verzoekschriften, voornamelijk van Duitse, Spaanse, Italiaanse, Roemeense en Britse burgers.

The 2012 report provides an overview of the Petitions Committee’s work. Last year fundamental rights, the environment and the economic and social crisis were the topics most often raised by petitioners, MEPs say, highlighting the committee’s role in identifying non-judicial remedies for citizens.

Basisrechten, sociale kwesties en het milieu

Protecting EU citizens’ fundamental rights continues to be a key concern for Parliament..The rights of children and persons with disabilities, freedom of expression and privacy, the right to property, access to justice and free movement (i.e. fair access to the labour market and social security schemes in other EU countries) accounted for a large share of the committee’s work last year.

De economische crisis was ook aanleiding voor een aantal petities over sociale problemen, zoals huisvesting, werkloosheid en de manier waarop banken met spaarders omgaan.

Many of the complaints received by Parliament from citizens in 2012 were about environmental issues (e.g. a national authority failing to protect special conservation areas). Problems to do with failure to enforce EU directives on waste management, birds, habitats and environmental impact assessment came up frequently, which proves that “public authorities repeatedly fail to ensure the preservation of biodiversity and ecosystems”, the report says.

Achtergrond

Any European Union citizen or resident may, individually or in association with others, submit a petition to the European Parliament on a subject which comes within the European Union’s fields of activity and which affects them directly.

advertentie

The EP received 1,985 petitions in 2012, up from 1,414 in 2011. 1,408 petitions were declared admissible (thus falling within the EU’s sphere of competence) and, of those, 854 were forwarded to the European Commission for further investigation.

Het grootste aantal verzoekschriften was gericht op de EU als geheel, met Spanje op de tweede plaats, gevolgd door Duitsland, Italië en Roemenië. Duitsers bleven qua nationaliteit de meest actieve indieners, gevolgd door Spanjaarden, Italianen, Roemenen en Britten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending