Verbind je met ons

Economie

Strengere sancties voor financiële markten manipulatie

DELEN:

gepubliceerd

on

insider+handel3Op 10 september werd gestemd over nieuwe regels die zwaardere sancties opleggen voor het manipuleren van de financiële markten, handel met voorkennis of misbruik van voorkennis. Deze regels zullen ook een breder scala aan handelsplatformen en financiële instrumenten bestrijken dan de huidige regels, en zij zullen rechtstreeks van toepassing zijn in alle lidstaten, wat een hoog niveau van beleggersbescherming in de EU zou moeten garanderen.

“Er is nog veel te doen om het vertrouwen in de banken en de financiële sector te herstellen. We moeten de reële economie weer op gang brengen en ervoor zorgen dat consumenten in de financiële dienstensector worden beschermd. We geven een duidelijk signaal af dat de EU geen zachte optie of veilige haven is voor daders van marktmisbruik”, aldus Arlene McCarthy, het leidende EP-lid over deze wetgeving.

Strengere sancties

Bedrijven die worden veroordeeld voor marktmisbruik kunnen een boete krijgen van maximaal 15% van hun jaaromzet of € 15 miljoen. Individuele daders riskeren boetes tot € 5 miljoen en een tijdelijk of in sommige gevallen permanent verbod om bepaalde functies binnen beleggingsondernemingen uit te oefenen.

ruimer toepassingsgebied

De nieuwe regels zullen nu worden uitgebreid tot een verscheidenheid aan financiële instrumenten, waaronder grondstoffenderivaten die van invloed zijn op de voedsel- en energieprijzen, die zowel binnen als buiten de beurzen worden verhandeld.

Als reactie op het LIBOR-schandaal hebben de leden van het Europees Parlement ervoor gezorgd dat het doorgeven van onjuiste of misleidende informatie of het verstrekken van onjuiste of misleidende invoer die de berekening van een benchmark manipuleert, onder de regels voor marktmisbruik valt die alle mogelijke en toekomstige manipulatie dekken.

Volgende stappen

advertentie

De nieuwe regels werden aangenomen met 659 stemmen voor, 20 tegen en 28 onthoudingen.

Het parlement zou in oktober de onderhandelingen met de lidstaten moeten starten over de richtlijn marktmisbruik (strafrechtelijke sancties voor marktmisbruik).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending