Verbind je met ons

Economie

EU-jongerenconferentie begint in Vilnius

DELEN:

gepubliceerd

on

789_b50358d2e6c514b2148055be5ef01da6Op de EU-jongerenconferentie in Vilnius (Litouwen) bundelen jongeren hun krachten en benadrukken zij de noodzaak van EU-actie om degenen die het zwaarst door de crisis worden getroffen in staat te stellen opnieuw deel te nemen aan de samenleving en te re-integreren op de arbeidsmarkt.

Het Litouwse EU-voorzitterschap heeft samen met het Europees Jeugdforum en de Litouwse Jeugdraad de EU-jongerenconferentie in Vilnius (Litouwen) georganiseerd van 9 tot 12 september. Deze conferentie, die een essentieel onderdeel speelt van de gestructureerde dialoog, richt zich op de hoofdprioriteit van het Litouwse voorzitterschap op jeugdgebied: sociale inclusie van jongeren, met bijzondere nadruk op de inclusie van jongeren die geen werk hebben en geen onderwijs of opleiding volgen (NEET's). .

Jongerenafgevaardigden en vertegenwoordigers van de ministeries van de EU-lidstaten die verantwoordelijk zijn voor Jeugdzaken zullen deelnemen aan gezamenlijke discussies in zeven workshops. Dergelijke discussies zijn gebaseerd op de verzamelde resultaten van uitgebreide consultaties met jongeren, jongerenorganisaties en overheidsinstanties die gedurende vier maanden in alle 28 EU-lidstaten en op pan-Europees niveau zijn uitgevoerd door internationale niet-gouvernementele jongerenorganisaties (INGYO's). Gezamenlijk zullen de afgevaardigden voorstellen doen voor een betere integratie van NEET’s op het gebied van onderwijshervormingen, het verbeteren van de informatie en loopbaanbegeleiding, het vergemakkelijken van de overgang van onderwijs naar werk, het verbeteren van de arbeidsmarkt voor jongeren, het ondersteunen van de autonomie van jongeren, het ontwikkelen van meer sectoroverschrijdende samenwerking en het vergroten van de rol van jongerenorganisaties bij maatregelen voor actieve inclusie, zoals de jongerengarantie.

Algimanta Pabedinskienė, the the Republic of Lithuania’s minister for social security and labour, welcomed the conference and stated that there is no coincidence that social integration of NEETS has been chosen as one of the main priorities of Lithuanian Presidency because these people need urgent aid in reintegrating into education and labour market. Therefore she is rejoiced that at the EU Youth Conference the youth itself together with youth organisations as well as organisations working with youth and representatives of the ministries of all the EU member states together will look for solutions and will offer suggestions on enhancing the social inclusion of NEETs.

Volgens Pabedinskienė moeten alle lidstaten hun inspanningen richten op het verbeteren van de werkgelegenheidssituatie voor jongeren in Europa. “Voor een betere werkgelegenheid voor jongeren in Litouwen passen we een pakket maatregelen toe, gefinancierd door zowel het nationale als het Europese Sociale Fonds. Ook zullen we in de nabije toekomst kansen voor jongeren lanceren in het arbeidsmarktpakket, het intensieve langetermijnhulpprogramma voor NEET’s en het Nationale Jeugdvrijwilligersprogramma”, aldus de minister.

Voorzitter van het Europees Jeugdforum, Peter Matjašič, verwelkomde de speciale focus van de conferentie: “Jongeren hebben concrete acties nodig, gebaseerd op gecoördineerde en betekenisvolle strategieën. Meer investeringen in jongeren is de enige manier om de huidige toenemende tendens van sociale uitsluiting te keren. De EU-instellingen en lidstaten moeten daarom dringend actie ondernemen voor de volledige integratie van jongeren in de samenleving.”

De voorzitter van de Litouwse Jeugdraad, Loreta Senkute, zei: “Sociale uitsluiting kan alleen worden overwonnen als de EU-instellingen en de lidstaten integrale maatregelen implementeren. Er is een noodzaak om niet alleen de werkloosheid onder jongeren te benadrukken, maar ook om hun participatie in organisaties en het maatschappelijk leven te verbeteren, hun sociale competenties te ontwikkelen en de synergie tussen formeel en niet-formeel onderwijs tot stand te brengen.”

De overeengekomen discussiethema’s op basis van de bevindingen van de EU-brede raadpleging zijn:

1. Onderwijs aanpassen aan de behoeften van jongeren en de eisen van de arbeidsmarkt 
2. INFORMEER en begeleid jonge mensen in hun transities 
3. FACILITEER de overgang van onderwijs naar werk 
4. VERBETER de arbeidsmarkt voor jongeren 
5. STEUN voor de autonomie van jongeren 
6. VERBETER de rol van jongerenorganisaties   
7. ONTWIKKEL sectoroverschrijdende samenwerking

De EU-jongerenconferentie wordt afgesloten met de aanneming van gezamenlijke conclusies op 12 september. Deze conclusies zullen bijdragen aan de ontwerpconclusies van de Raad over het vergroten van de sociale inclusie van jongeren die geen werk hebben en geen onderwijs of opleiding volgen, die naar verwachting in november 2013 door de ministers van Jeugdzaken van de EU-lidstaten zullen worden aangenomen. Bovendien zullen de conclusies input leveren bij de ontwerpresolutie van de Raad over een gestructureerde dialoog met jongeren over sociale inclusie, die onder het komende Griekse voorzitterschap zal worden aangenomen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending