Verbind je met ons

Economie

EIB verhoogt de steun voor energie-efficiëntie en groene energieprojecten in Tsjechië

DELEN:

gepubliceerd

on

ImpressieDe Europese Investeringsbank (EIB) heeft twee intermediaire leningen verstrekt, gecombineerd met EU-subsidies, ter ondersteuning van projecten op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie die worden gepromoot door het MKB en midcapbedrijven in Tsjechië:

  • Lening van 100 miljoen euro aan Raiffeisenbak as en
  • Lening van 50 miljoen euro aan Česká Spořitelna as

Verwacht wordt dat beide leningen zullen profiteren van het nieuwe MKB-energie-efficiëntievenster, met als doel projecten op het gebied van energie-efficiëntie en duurzame opwekking te ondersteunen die in Tsjechië worden ondernomen door in aanmerking komende woningbouwverenigingen, energiedienstbedrijven en andere MKB- en Midcap-promotors. Deze EU-subsidiefaciliteit zal worden gebruikt om financiële prikkels te geven aan in aanmerking komende projecten en om de noodzakelijke advieskosten en administratieve kosten te financieren.

De leningen zullen niet alleen gericht zijn op projecten op het gebied van energie-efficiëntie en groene energie, maar zullen ook worden gebruikt ter ondersteuning van andere projecten die worden uitgevoerd door kleine en middelgrote ondernemingen en midcaps.

De genoemde leningen zijn ontwikkeld in het kader van het Groene Initiatief – waarbij EU-subsidies van 25.2 miljoen euro van de Europese Commissie betrokken zijn. Ongeveer 60% van de EU-subsidies heeft investeringsprikkels voor eindbegunstigden bevorderd, terwijl projectgerelateerde technische bijstand en administratiekosten elk met 20% van het totale bedrag zijn ondersteund. De landendekking voor dit initiatief was gericht op EU-lidstaten die die na januari 2004 tot de Unie zijn toegetreden, en kandidaat-lidstaten uit Midden- en Oost-Europa. Tot nu toe zijn zeven banken in zes landen betrokken (Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije).

Deze leningen zijn in overeenstemming met de prioriteit van de EIB om een ​​betere beschikbaarheid van langetermijnfinanciering te bieden, met name voor het MKB en midcaps. Bovendien zullen zij de gevolgen van de financiële crisis helpen verminderen en de groei ondersteunen door economische herstructurering, consolidatie en diversificatie te bevorderen en het concurrentievermogen op de lange termijn te vergroten door de grotere beschikbaarheid van langetermijnkredieten. Daartoe bundelt de EIB de krachten met gerenommeerde financieringsinstellingen, zoals Raiffeisenbak as, en Česká Spořitelna, die de lokale markt kennen en kmo's en midcapbedrijven tot hun klanten rekenen.

Achtergrond

De Europese Investeringsbank is de langetermijnleningsinstelling van de Europese Unie en is eigendom van de lidstaten. Het maakt langetermijnfinanciering beschikbaar voor gezonde investeringen om bij te dragen aan de beleidsdoelstellingen van de EU.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending