Verbind je met ons

Economie

De Franse rechterlijke macht start een 'vooronderzoek' naar spionage door de NSA

DELEN:

gepubliceerd

on

o-NSA-TELEFOON-RECORD-COLLECTIE-facebookHet Franse nationale parket in Parijs heeft een “vooronderzoek” geopend naar de Nationale Veiligheidsdienst (NSA) PRISM-bewakingsprogramma, zo berichtten Franse media op 28 augustus.

Het onderzoek is al meer dan een maand aan de gang, maar wordt nu pas openbaar gemaakt via een anonieme gerechtelijke bron die heeft gesproken met Agence France Presse. Het onderzoek begon op 16 juli om de “illegale verzameling van persoonlijke gegevens” van Franse burgers te onderzoeken.

Twee Franse mensenrechtenorganisaties, de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH) en de Franse Liga voor de Mensenrechten (LDH), hebben een klacht ingediend klacht tegen “onbekende personen”. Ze noemden echter wel een hele reeks technologiebedrijven die eerder in de onthullingen van Snowden werden geïdentificeerd als ‘potentiële medeplichtigen’ van de NSA en de FBI. (Lees de Franstalige juridische klacht van 11 juli 2013 hier als PDF-bestand.)

Eerder deze maand schreef de “Artikel 29 Gegevensbeschermingswerkgroep” (de pan-Europese Unie-groep van gegevensbeschermingsfunctionarissen) gezamenlijk een letter (PDF) aan de EU-commissaris voor Justitie, Viviane Reding, die “gealarmeerd” spreekt.

De leider van de groep, Jacob Kohnstamm, schreef: “De WP29 zou echter graag willen weten wanneer de Amerikaanse autoriteiten van mening zijn dat persoonlijke gegevens zich binnen de VS bevinden, vooral gezien het voortdurend toenemende gebruik van internet voor het verwerken van persoonlijke gegevens, waar momenteel veel informatie is opgeslagen in de Verenigde Staten. de cloud, zonder de exacte locatie van de datasets te kennen, en het volgen van de mondiale schaal van backbone-netwerken en hun inherente vermogen om een ​​breed scala aan communicatiediensten over te brengen.

“Er moet worden bepaald of gegevens over communicatienetwerken die alleen via de Verenigde Staten worden gerouteerd (gegevens die onderweg zijn) ook moeten worden verzameld voor de bovengenoemde inlichtingenprogramma’s. Daartoe heeft WP29 tot nu toe geoordeeld dat het Europese recht dat niet doet. niet van toepassing op persoonlijke gegevens die alleen in de Europese Unie worden verzonden, in overeenstemming met artikel 4, lid 1, c, richtlijn 95/46/EG. Het toepassen van dezelfde redenering zou erop duiden dat de Amerikaanse wet niet van toepassing zou moeten zijn op gegevens die alleen onderweg zijn gebied."

De EU heeft tot nu toe nog geen enkele indicatie gegeven over welke actie de Unie eventueel kan ondernemen in de situatie.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending