Verbind je met ons

Economie

EU vraagt ​​WTO-panel op Chinese antidumpingmaatregelen op stalen buizen

DELEN:

gepubliceerd

on

image0014De Europese Unie heeft vandaag (16 augustus) de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève verzocht uitspraak te doen over een geschil over Chinese antidumpingrechten die zijn opgelegd op de invoer van hoogwaardige roestvrijstalen naadloze buizen (HP-SSST) uit de EU.

De EU is van mening dat de Chinese antidumpingrechten onverenigbaar zijn met het WTO-recht, zowel op procedurele als op inhoudelijke gronden. Op verzoek van de EU vond op 17 en 18 juli 2013 overleg plaats om het geschil op te lossen. Ze konden echter niet tegemoetkomen aan de zorgen van de EU over de onverenigbaarheid van de Chinese maatregelen met de WTO.

Hoogwaardige roestvrijstalen naadloze buizen worden voornamelijk gebruikt in oververhitters en herverwarmers van superkritische of ultra-superkritische ketels in elektriciteitscentrales. De EU-export van deze buizen naar China was in 90 ongeveer 2009 miljoen euro waard, maar daalde tot minder dan 20 miljoen euro rond de tijd dat China in november 2012 definitieve antidumpingrechten oplegde. Sindsdien zijn de heffingen van 9.7% tot 11.1% opgelegd. op de invoer van stalen buizen uit de EU belemmeren de toegang tot de Chinese markt aanzienlijk.

“De EU zet haar strijd voort tegen ongerechtvaardigde Chinese handelsbeschermingsmaatregelen, die niet in overeenstemming zijn met de WTO-regels en vaak gemotiveerd lijken te zijn door vergelding. De Chinese zaak werd kort na een Europese zaak tegen de Chinese staalimport aanhangig gemaakt. Gezien de duidelijke technische zwakheden ervan, we hebben er vertrouwen in dat de WTO onze claims tegen deze antidumpingrechten zal steunen”, aldus EU-handelswoordvoerder John Clancy.

Achtergrond

Op 8 november 2012 bevestigde China zijn eerdere voorlopige besluit en stelde het definitieve antidumpingrechten in op bepaalde hoogwaardige naadloze buizen van roestvrij staal die uit de Europese Unie en Japan werden geïmporteerd. China startte het onderzoek op 8 september 2011 nadat de EU op 29 juni 2011 een voorlopig antidumpingrecht had ingesteld op de invoer van bepaalde naadloze buizen en pijpen van roestvrij staal uit China.

Op 20 december 2012 startte Japan procedures met betrekking tot de Chinese maatregelen op grond van het WTO-Overeenkomst inzake regels en procedures voor de beslechting van geschillen en de WTO-antidumpingovereenkomst. Tijdens de bijeenkomst van het Orgaan voor Geschillenbeslechting van 24 mei 2013 werd een panel tussen Japan en China ingesteld.

advertentie

Op 13 juni 2013 verzocht de EU eveneens om WTO-overleg met China. Japan heeft zich bij dit overleg aangesloten. Het overleg vond plaats op 17-18 juli 2013, maar de gesprekken hebben niet geleid tot een oplossing van het geschil.

Het verzoek van de EU om de oprichting van een WTO-panel zal voor het eerst worden besproken tijdens de bijeenkomst van het WTO Dispute Settlement Body (DSB) van 30 augustus 2013. Op die bijeenkomst kan China, op grond van de geschillenbeslechtingsregels van de WTO, bezwaar maken tot de oprichting van het panel. Als de EU de kwestie opnieuw op de volgende DSB-bijeenkomst ter sprake brengt, zal China het verzoek niet kunnen blokkeren en zou het panel bijgevolg worden opgericht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending