Verbind je met ons

Economie

Report calls for young migrants’ rights to be realised to move development forward

DELEN:

gepubliceerd

on

picumTer gelegenheid van de Internationale Jeugddag (12 augustus), die werd gehouden onder het thema 'Jongerenmigratie: de ontwikkeling vooruit helpen'heeft het Platform voor Internationale Samenwerking inzake Migranten zonder papieren (PICUM) regeringen opgeroepen te erkennen dat respect voor de rechten van alle migranten, ongeacht hun migratiestatus, zowel een verplichting als cruciaal is voor de talrijke voordelen van migratie voor individuen , gemeenschappen en landen van herkomst en bestemming.

Volgens PICUM zijn minstens 30% van de internationale migranten jonge mensen, met een groot potentieel om bij te dragen aan de bevolkingsgroepen waar zij zich bij aansluiten en om de ontwikkeling te stimuleren. Het huidige beleid dat migratie beperkt, migranten gevangen zet zonder de juiste papieren en de toegang tot essentiële diensten en justitie beperkt, schendt echter de rechten van jonge migranten, ontkracht hen en beperkt de kansen en voordelen van migratie voor iedereen.

Een PICUM-rapport dat vandaag is vrijgegeven, Het realiseren van de rechten van kinderen en gezinnen in een situatie van illegale migratie, presenteert strategieën om migrantenkinderen zonder papieren en hun families te ondersteunen en te empoweren. Door middel van casestudies en inzichten van deskundigen richten het rapport en de toolkit zich op manieren om de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting te verbeteren, evenals een reguliere en veilige verblijfsstatus, die van fundamenteel belang is voor het welzijn van kinderen, en om ervoor te zorgen dat zij zich kunnen ontwikkelen en hun volledige potentieel kunnen bereiken.

“Hoe onzichtbaarder we zijn, hoe kwetsbaarder we zijn. In de schaduw staan ​​ontneemt ons de macht, en dit is wat politici willen”, zegt Carlos Saavedra, voormalig nationaal coördinator van United We Dream, een van de belangrijkste jongerenbewegingen zonder papieren in de Verenigde Staten, en activist voor een aantal van migrantenrechtengroepen.

“Tools to empower undocumented migrant children and youth, promote inclusion, and remove barriers to accessing services, protection and justice are essential to respect human rights and allow migration to move development forward,” he added.

Het internationale mensenrechtenkader bevat wettelijke bepalingen die tal van mensenrechten voor iedereen vastleggen, waaronder het recht op toegang tot gezondheidszorg en onderwijs en het recht om niet willekeurig te worden vastgehouden, ongeacht de migratiestatus. Het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van het kind (IVRK) versterkt deze rechten voor alle kinderen en zet een aantal bijzondere rechten en beschermingen uiteen. Het bestuursorgaan van de Conventie, het Comité voor de Rechten van het Kind, heeft duidelijk gemaakt dat immigratiedetentie een directe schending van het Kinderrechtenverdrag is, en dat geen enkel kind mag worden vastgehouden vanwege de migratiestatus van hem of haar ouders.

Maar in de praktijk hebben kinderen en jongeren in een irreguliere situatie vaak geen toegang tot de diensten en bescherming die iedereen krachtens het internationaal recht wordt geboden, met negatieve gevolgen voor hun ontwikkeling en sociale en economische integratie, en in strijd met hun rechten. Kinderen worden vaak onderworpen aan dezelfde omstandigheden als volwassen migranten, waaronder beperkte toegang tot diensten, zoals gezondheidszorg en detentie, zonder rekening te houden met hun specifieke kwetsbaarheden als gevolg van hun leeftijd. Waar kinderen worden gegund extra beschermingsmaatregelen verdwijnen deze meestal automatisch wanneer de jongere 16 of 18 jaar wordt en als volwassene wordt beschouwd, wat betekent dat een jongere van de ene op de andere dag aansprakelijk kan worden gesteld voor detentie en deportatie en alle staatssteun kan verliezen. Verder zijn er een aantal specifieke juridische, praktische en psychosociale uitdagingen voor jongeren met een onzekere migratiestatus die bijzonder schadelijk kunnen zijn in een kritieke fase van hun ontwikkeling, en hen het risico van uitbuiting en misbruik opleveren.

advertentie

In het licht van de High Level Dialogue on International Migration and Development (HLD) in New York van 3 tot 4 oktober 2013 zal de verwezenlijking van de rechten voor kinderen en jongeren zonder papieren hoog op de agenda blijven van beleidsmakers, de internationale agentschappen en het maatschappelijk middenveld. organisaties. Een mijlpaalrapport tussen verschillende instanties van de Global Migration Group (GMG), getiteld Adolescenten, jongeren en migratie: uitdagingen en kansen zal worden gelanceerd tijdens een GMG-nevenevenement tijdens de HLD, en zal bijdragen aan het debat door de kansen en uitdagingen van migratie voor jongeren in de landen van herkomst, doorreis en bestemming te analyseren en concrete aanbevelingen en prioriteiten voor actie te identificeren.

Over PICUM

PICUM – the Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants, is a non-governmental international organisation (NGO) that promotes respect for the human rights of undocumented migrants within Europe. PICUM provides a direct link between the grassroots level, where undocumented migrants’ experience is most visible, and the European level, where policies relating to them are deliberated. PICUM provides regular recommendations and expertise to policy makers and institutions of the United Nations, the Council of Europe and at EU level. In 2009, PICUM was awarded participatory status with the Council of Europe.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending