Verbind je met ons

Economie

Hoe ziet de Europese biogebaseerde industrie zijn toekomst?

DELEN:

gepubliceerd

on

5411716948_413b0f9a0d_mDe EU's bio-economie Het veld zal aanzienlijk veranderen door een nieuw opzet publiek-private samenwerking of Bio-gebaseerd Industrieën. Dit partnerschap vertegenwoordigt het resultaat van de onlangs gelanceerde Joint Technology Initiatives (JTI's), opgericht door de Europese Commissie, lidstaten en belanghebbenden uit de Europese industrie.

Er zijn vijf JTI's opgezet en deze zullen worden opgericht in het kader van nieuwe wetgevingsvoorstellen:

 • Biogebaseerde industrieën (BBI): ernaar streven de dagelijkse producten groener te maken door middel van hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen en innovatieve technologieën;
 • Brandstofcellen en waterstof 2 (FCH2): Phet bevorderen van het gebruik van schone en efficiënte technologieën in het vervoer, de industrie en de energie.
 • Schone lucht 2 (CS2): ikstreeft ernaar schonere vliegtuigen te ontwikkelen door de CO2-uitstoot te verminderen.
 • Innovatieve Geneesmiddelen 2 (IMI2): Gericht op de ontwikkeling van de volgende generatie medicijnen, behandelingen en vaccins.
 • Elektronische componenten en systemen (ECSEL): Met de bedoeling om te stimuleren Europa productiemogelijkheden voor elektronica.

Opgericht krachtens artikel 187 van het Verdrag betreffende de werking van de EU (VWEU), GTI's omarmen uitdagende, strategische onderzoeksagenda's, gebaseerd op de doelstellingen van het Horizon 2020-programma, en zijn bedoeld om financiering te verschaffen voor grootschalig onderzoek op langere termijn en met een hoog risico. GTI's brengen verschillende actoren uit verschillende domeinen samen: de industrie, universiteiten, MKB, onderzoeksorganisaties en alle andere actoren die geïnteresseerd zijn in de uitdagingen op het gebied van onderzoek en innovatie.

Het totale financiële pakket van het publiek-private partnerschap waarbij Bio-based Industry betrokken is, bedraagt ​​circa € 3.8 miljard, waarvan de EU € 1 miljard zal bijdragen onder het Horizon 2020-programma en de industriesector ruim € 2.8 miljard zal investeren. Binnen deze publiek-private samenwerking (PPP), Genaamd BRUG, zijn de industriële actoren georganiseerd in de Biobased Industries Consortium (BIC) dat meer dan 50 Europese bedrijven, clusters en organisaties uit verschillende activiteitengebieden samenbrengt: landbouw, biotechnologie, bosbouw, agrofood, chemie, techniek, papier en pulp. De PPP zal worden beheerd door A gemeenschappelijke onderneming en de financieringsbesluiten zullen worden genomen door de Raad van Bestuur, die zal bestaan ​​uit een gelijk aantal leden van vertegenwoordigers van de Europese Commissie en BIC.  BRUG stelt haar eigen strategische onderzoeksagenda op en selecteert de projecten voor financiering via open oproepen tot het indienen van voorstellen.

Wat wil de biogebaseerde industrie bereiken?

De biogebaseerde industrie erkent de noodzaak van de Europese transitie naar een post-fossiele samenleving, waarvan de economische groei zal worden losgekoppeld van de uitputting van hulpbronnen en waarvan de ontwikkeling in hoge mate rekening zal houden met het behoud van het milieu. Bovendien streeft de industrie ernaar een belangrijke bijdrage te leveren aan de economie van de EU, om zo een Europese, wereldwijd toonaangevende bio-economie te creëren, die niet alleen de hernieuwbare grondstoffen op een efficiënte en duurzame manier zal gebruiken, maar ook nieuwe en duurzame innovatieve waardeketens, herindustrialiseren en revitaliseren van de plattelandsgebieden, vergroten het concurrentievermogen en zorgen zo voor duurzame groei.

Tot 2030 heeft de Biobased Industrie de volgende doelstellingen vastgesteld[3]:

 • Het verwezenlijken van de herindustrialisering van Europa door het creëren van een nieuwe plattelandsinfrastructuur van raffinaderijen: in dit opzicht wil BRIDGE substantieel bijdragen aan de ontwikkeling van een concurrerende en op kennis gebaseerde Europese plattelandseconomie, gebaseerd op bioraffinaderijen, die tot 400 nieuwe geschoolde werknemers zou moeten creëren. banen tegen 000 en 2020 banen tegen 700.000;
 • Het inkomen van boeren diversifiëren en hen tot 40% extra marges bieden door 15 procent van het land dat momenteel ondergewaardeerd is, beter te benutten of weer in productie te nemen tot 2020 en 35 procent van het land tot 2030;
 • Het gebruik en de toepassingen van bijproducten en afval uit verschillende biogebaseerde bronnen, zoals landbouw, bosbouw, afvalwaterzuivering, slib, organisch huishoudelijk afval, tuinafval, voedselverwerkingsafval en dergelijke, aanzienlijk verhogen; de huidige ongebruikte bijproducten en afvalstoffen bedragen 2.8 miljard ton per jaar; nieuwe technologieën en mogelijkheden zullen het mogelijk maken dat dit potentieel tot 15 met 2020 procent en tot 25 met 2030 procent kan worden vergroot;
 • Bijdragen aan de industriële ontwikkeling van biogebaseerde chemicaliën, biomaterialen en geavanceerde biobrandstoffen: daarom streeft BRIDGE ernaar dat tot 20 2020 procent van de chemicaliën- en materiaalproductie in Europa biogebaseerd is en tot 2030 de biogebaseerde chemicaliën en materiaalproductie om 30 procent te bereiken. Bovendien wil de industrie tegen 25 in 2030% van de Europese transportenergiebehoefte voorzien door duurzame, geavanceerde biobrandstoffen.
 • Het bereiken van een nieuwe generatie van biobased materialen en composieten geproduceerd in bioraffinaderijen die betere componenten zullen ontwikkelen voor industriële toepassingen (auto-industrie, verpakking, bouw en meer). In dit opzicht streeft BRIDGE ernaar dat tot 2020 de markt die wordt bevoorraad door biogebaseerde polymeren en composieten (tegen een vergelijkbare prijs-kwaliteitverhouding in vergelijking met de fossiele alternatieven) 5 keer groter zal zijn dan nu en tot 2030 10 keer hoger zal zijn.
 • Door eiwitisolatie en valorisatie uit aanvullende verwerking van biomassa bij te dragen aan het verminderen van de import van eiwitten met 15 procent tot 2020 en met 50 procent tot 2030. In dezelfde geest wil BRIDGE de optimalisatie van bodemvruchtbaarheidsprogramma’s stimuleren om de bodemvruchtbaarheidsprogramma’s drastisch te verlagen. met 10 procent van de import van meststoffen (zoals fosfaat en potas) tot 2020 en met 25 procent tot 2030.

Het versterken, upgraden en opschalen van de ontwikkeling van de Europese biogebaseerde industrie zal zowel zeer gunstige economische, sociale als ecologische gevolgen hebben. Er wordt dus verwacht dat de omzet en de werkgelegenheid van de biogebaseerde industrieën met minstens 10 procent zullen groeien, resulterend in 3 miljoen extra banen, een omzetstijging van € 80 miljard en een verlaging van de rekeningen van de olie-importen in de EU tot € 24 miljard. Tegelijkertijd zullen de waardeketens die gebaseerd zijn op duurzame biomassaproductie, samen met een duurzaam beheer dat het mogelijk maakt de koolstof vast te leggen in biogebaseerde producten zoals bioplastics, papierproducten en bouwhout, in grote mate bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. de uitstoot van broeikasgassen, het behoud van de biodiversiteit en ecosystemen en de verbetering van de voedselzekerheid.

Al met al kan de Europese biogebaseerde industrie op opmerkelijke wijze bijdragen aan het behoud van Europa in de strijd om de wereldeconomie, terwijl de transitie naar een post-fossiele economie wordt bevorderd, gekoppeld aan aanzienlijke sociale en ecologische gevolgen. Enorme uitdagingen, maar ook enorme beloningen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending