Verbind je met ons

Economie

Olly Rehn over Griekenland

DELEN:

gepubliceerd

on

EurozoneWat Griekenland betreft, ben ik verheugd over het politieke akkoord dat vanavond is bereikt over de derde programma-evaluatie. Ik wil onze Griekse partners, de missieteams van de ECB en het IMF en onze eigen mensen bedanken voor het zeer vlotte werk, dag en nacht, dat het akkoord mogelijk heeft gemaakt, ondanks de recente politieke turbulentie, die het er niet gemakkelijker op heeft gemaakt.

Het politieke akkoord is mogelijk gemaakt door de stappen vooruit die de afgelopen weken zijn gezet, niet in de laatste plaats de voltooiing van het proces van herkapitalisatie van de banken in Griekenland. Dit zou het mogelijk moeten maken dat de liquiditeit terugvloeit naar de reële economie en dat de zeer krappe kredietvoorwaarden waarmee kleine bedrijven en huishoudens worden geconfronteerd, worden verlicht.

Tegelijkertijd is de Eurogroep er heel duidelijk over geweest dat we op veel gebieden een meer vastberaden uitvoering moeten zien van de maatregelen die nodig zijn om het concurrentievermogen en de investeringen te stimuleren en om het herstel en het scheppen van banen te versnellen.

Dat betekent dat de hervorming van de belastingdienst moet worden opgevoerd om haar efficiëntie en autonomie te vergroten. Het gaat niet alleen om het verhogen van de belastinginkomsten, het gaat ook om sociale rechtvaardigheid.

Het betekent ook de modernisering van de publieke sector als geheel doorzien. Ook hier gaat het niet alleen om kostenbesparingen: het gaat om het creëren van een efficiëntere ambtenarij die gericht is op het bedienen van burgers en bedrijven.

En het betekent het vrijmaken van markten voor goederen en diensten. Het aanpassingsproces heeft zich nog niet vertaald in lagere prijzen voor consumenten, omdat er nog steeds belemmeringen zijn voor een goed functionerende markt in te veel sectoren, waaronder energie en transport, maar ook in de professionele dienstverlening. Het zijn de Grieken die deze prijs betalen. Daarom is het van essentieel belang dat de Griekse regering doeltreffende stappen onderneemt om de concurrentie aan te wakkeren, waardoor de prijzen zullen dalen en er nieuwe kansen voor investeringen en werkgelegenheid zullen ontstaan, met name voor de Griekse jongeren. Op dit punt werken we eraan om de autoriteiten te ondersteunen bij hun inspanningen om gerichte werkgelegenheids- en opleidingsprogramma's aan te bieden en om onverzekerden toegang te geven tot eerstelijnsgezondheidszorg.

Kortom, het is tijd om de dynamiek van de hervormingen in Griekenland op te voeren, ter ondersteuning van het herstel van het vertrouwen in het belang van groei en het scheppen van banen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending