Verbind je met ons

Economie

Rode Kruis wil de leden om te stemmen voor de Europese hulp aan de meest behoeftigen

DELEN:

gepubliceerd

on

rode kruisen

Vandaag roept het Rode Kruis het Europees Parlement op om vóór te stemmen Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD)als een krachtige verklaring van solidariteit met degenen die getroffen zijn door de economische crisis.

Op 11 en 12 juni 2013 zal het Europees Parlement plenaire zittingen houden over het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD). Ter voorbereiding op het debat heeft de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken een rapport aangenomen waarin de kenmerken worden geschetst die parlementariërs verduidelijkt of veranderd willen zien op basis van het voorstel voor het Fonds, gepresenteerd door de Europese Commissie. Het Comité wees erop dat het FEAD een substantiële bijdrage moet leveren aan de bestaande nationale en lokale materiële hulpprogramma's in alle EU-lidstaten. Een bedrag van 3.5 miljard euro moet worden gereserveerd voor hulp aan burgers die in ernstige materiële deprivatie leven.

Emer Costello, lid van het Europees Parlement en rapporteur voor het FEAD, verklaarde: “Het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen is een teken van Europese solidariteit met degenen die het zwaarst door de crisis zijn getroffen. Bijna een kwart van de Europeanen (120 miljoen mensen) lopen het risico van armoede en sociale uitsluiting, 40 miljoen mensen lijden aan wat ‘extreme materiële deprivatie’ wordt genoemd en er zijn vier miljoen mensen die dakloos zijn. FEAD is een instrument om de ernstigste vormen van armoede te verlichten, namelijk voedsel- en materiële deprivatie Door financiële steun te verlenen aan organisaties die de meest behoeftigen helpen, zoals het Rode Kruis en anderen, is het echter belangrijk om te onderstrepen dat het FEAD slechts een aanvulling is op nationaal beleid; de verantwoordelijkheid en verplichting om armoede te bestrijden en uit te bannen blijft bij de lidstaten liggen. Lidstaten."

Het commissierapport benadrukte dat het nieuwe Fonds het vrijwillige karakter van de distributie van materiële hulp moet weerspiegelen, effectief en eenvoudig te implementeren moet zijn voor de distribuerende organisaties. Het Rode Kruis is een van de vier grote netwerken die voedsel, kleding, huisvesting en hygiëneproducten distribueren in lokale gemeenschappen. Duizenden Rode Kruisvrijwilligers tonen hun solidariteit met burgers in nood, zorgen voor het bezorgen van pakketten bij lokale sociale winkels en bij mensen thuis, en voegen bijzondere waarde toe met sociale bijstand en psychosociale ondersteuning. In verschillende EU-landen melden Rode Kruisverenigingen een drastische toename van het aantal verzoeken om hulp. Bijzonder zorgwekkend is de situatie van gezinnen met lage inkomens, werkloze jongeren en gepensioneerden met een minimaal inkomen.

advertentie

Het Rode Kruis roept samen met sociale NGO's en sociale dienstverleners het Europees Parlement op om vóór het FEAD te stemmen als een krachtige verklaring van solidariteit met degenen die het zwaarst door de crisis zijn getroffen.

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending