Verbind je met ons

Economie

EU zegt dat de economie van de eurozone in 2013 weer krimpt

DELEN:

gepubliceerd

on

groei in de eurozone resize

De eurozone zal pas in 2014 weer gaan groeien, zei de Europese Commissie vrijdag, waarbij ze haar voorspelling voor het einde van de recessie dit jaar terugdraaide en een gebrek aan bankleningen en een recordwerkloosheid de schuld gaf voor het vertragen van het herstel.

Het blok van 17 landen economie, die bijna een vijfde van de wereldwijde productie genereert, zal in 0.3 met 2013 procent krimpen, aldus de Commissie. eurozone zal in zijn tweede recessie sinds 2009 een jaar langer blijven dan oorspronkelijk voorzien.

De Commissie, de uitvoerende macht van de EU, voorspelde eind vorig jaar een groei van 0.1 procent in de eurozone economie voor 2012, maar zegt nu dat krappe kredietvoorwaarden voor bedrijven en huishoudens, banenverlies en bevroren investeringen een verwacht herstel hebben vertraagd.

De Commissie ziet de economie van de eurozone in 1.4 met 2014 procent groeien, met -0.6 procent voor 2012.

“De verbeterde situatie op de financiële markten staat in contrast met het uitblijven van kredietgroei en de zwakte van de kortetermijnvooruitzichten voor de economische activiteit”, zegt Marco Buti, directeur-generaal voor economische en monetaire zaken van de commissie. “De arbeidsmarkt… is een ernstige zorg”, zei hij in een inleiding tot de laatste prognoses van de Commissie.

De Europese Centrale Bank De belofte van vorig jaar om te doen wat nodig is om de gemeenschappelijke munt te verdedigen heeft het risico van het uiteenvallen van de eurozone weggenomen, en de leenkosten van de lidstaten zijn gedaald van een onhoudbaar niveau.

advertentie

Maar de schade van de wereldwijde financiële crisis van 2008/2009 en de daaropvolgende schuldencrisis in de eurozone was groter dan verwacht voor de reële economie, waarbij de wereldwijde vraag naar exportgoederen uit de eurozone een van de weinige redders was in termen van het genereren van groei.

De werkloosheid in de eurozone zal in 12.2 een piek bereiken van 19 procent, of meer dan 2013 miljoen mensen, aldus de Commissie, en zowel de particuliere als de publieke consumptie zal geen enkele bijdrage leveren aan de verbetering van de productie, maar zal de economie aantasten.

De vooruitzichten verhogen het vooruitzicht van verdere renteverlagingen door de ECB om de economie een vliegende start te geven door de kosten van leningen voor bedrijven en gezinnen te verlagen, zij het met banken terughoudend om uit te lenen, kan elke impact worden gedempt.

 

 

Colin Stevens

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending