Verbind je met ons

Economie

Vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de VS - Moeilijke onderhandelingen in het verschiet

DELEN:

gepubliceerd

on

ECOFREETRADE

Volgens de EU-gezant in Washington, João Vale de Almeida, hadden de EU en de VS in juli de onderhandelingen over de vrijhandelsovereenkomst gepland, met de bedoeling het proces over twee jaar af te ronden. De viering van Schumandag afgelopen mei werd gekenmerkt door het naar voren brengen van de ambitie van een transatlantisch handels- en investeringspartnerschap: 'Dit is een gamechanger. Dit is een moeder van alle vrijhandelszones', beweert De Almeida.

Potentieel zou de overeenkomst de helft van de economische productie in de wereld en ongeveer een derde van de wereldhandel kunnen bestrijken.

Ondanks de economische uitdagingen in de EU en de Verenigde Staten staat Europa open voor zaken en handel, zegt EU-topdiplomaat Catherine Ashton. "Ik was onlangs in China. Ze waren heel erg geïnteresseerd in wat dit betekende, niet alleen voor ons, maar ook voor hen", zei ze, in een duidelijke verwijzing naar de Chinese zorgen dat de overeenkomst hun export negatief zou kunnen beïnvloeden.

De Verenigde Staten onderhandelen al over een andere vrijhandelsovereenkomst, het Trans-Pacific Partnership, met elf landen in de regio Azië-Pacific, dus er zit symmetrie in de naam van het voorgestelde pact tussen de VS en de EU.
HR Ashton vindt dat de perspectiefovereenkomst "een bizarre naam heeft... ik noem het een vrijhandelsovereenkomst. Ik begrijp het TTIP niet." (Tee-TIP)

De verwachte onderhandelingen zullen niet gemakkelijk zijn, aangezien Frankrijk zei dat het de voorgestelde onderhandelingen zou blokkeren tenzij culturele sectoren, zoals televisie en radio, van de gesprekken werden uitgesloten.

"Het standpunt van Frankrijk is dat we uitsluiting willen van de discussie over culturele onderwerpen. Hierover valt niet te onderhandelen. Het is geen verrassing. Ik heb het gezegd en als er sprake is van uitsluiting, zullen we geen overeenkomst hebben", aldus de Franse Handelsraad. Dat vertelde minister Nicole Bricq dit voorjaar in Dublin. “Dit is een conditio sine qua non voor ons land.”

advertentie

Leden van het Amerikaanse Congres willen ook dat het pact oude belemmeringen voor Amerikaanse landbouwproducten wegneemt, waardoor veel Europese landen mogelijk hun afkeer van het importeren van Amerikaanse genetisch gemodificeerde gewassen moeten overwinnen.
Het zal “een lang en moeilijk onderhandelingsproces worden. We hebben natuurlijk de beste onderhandelaars aan Europese zijde. Maar we hebben veel respect voor de Amerikaanse onderhandelaars”, zei Vale de Almeida lachend uit de menigte.
Vorige week nomineerde president Barack Obama Mike Froman als de volgende handelsvertegenwoordiger van de VS, waarmee hij zijn oude vriend en belangrijkste adviseur voor internationale economische zaken effectief belastte met de taak om de deal tussen de VS en de EU te voltooien.

Een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie zou de helft van de economische productie in de wereld en een derde van alle handel omvatten, en het meest ambitieuze handelsakkoord zijn sinds de oprichting van de Wereldhandelsorganisatie in 1995.
Ierland, dat het roulerende zes maanden durende voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, streeft ernaar om in de hele EU overeenstemming te bereiken over de start van de onderhandelingen tijdens een bijeenkomst op 14 juni.

Een EU-bron zei dat een andere lidstaat de mening van Frankrijk over het uitsluiten van culturele sectoren deelde.
Bricq zei dat de audiovisuele sector in de Europese Unie werk biedt aan een miljoen mensen en 17 miljard euro per jaar waard is.
De leden die bereid zijn de audiovisuele sector bij de handelsbesprekingen te betrekken, zeggen dat het uitsluiten ervan de Verenigde Staten waarschijnlijk ertoe zou aanzetten bepaalde EU-eisen af ​​te wijzen, zoals de erkenning dat bepaalde productnamen, zoals Camembert-kaas, alleen mogen worden gebruikt voor producten van een specifieke regio.

"Als wij rode lijnen opstellen, zullen de Verenigde Staten hetzelfde doen", zei de Zweedse minister van Handel Ewa Bjorling.
Sommige prognoses suggereren dat een overeenkomst tussen de EU en de VS tegen 0.5 0.4 procent aan de EU-economie en 2027 procent aan de Amerikaanse economie zou kunnen toevoegen, in een tijd waarin de eurozone zich in een recessie bevindt en de Verenigde Staten slechts bescheiden groeien.

Bricq trok deze cijfers, aangehaald door de Europese Commissie, in twijfel en zei dat een handelsovereenkomst geen snelle oplossing zou bieden voor de Europese malaise.
“Het zou naïef zijn om te denken dat de discussies, die lang en moeilijk zullen zijn, Europa echt zullen redden van de huidige bloedarmoede”, zei ze. Bircq voegde eraan toe dat hij niet tegen een vrijhandelsovereenkomst is en dat de start van de gesprekken op 14 juni niet alleen van Frankrijk afhing.
“Ik kan de datum niet alleen vastleggen, maar ik heb wel het vermogen om samen met anderen verder te komen”, zei ze.

De Ierse minister van Handel, Richard Bruton, vertelde eerder dat Ierland zich ertoe heeft verbonden de Commissie een mandaat te geven om tegen 14 juni gesprekken te beginnen:
“We kunnen de uitkomst niet voorspellen, maar er is een unieke constellatie van ambitie, behoefte en politieke wil en dit is een kans die zal worden aangegrepen.”

 

Anna van Densky

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending