Verbind je met ons

Iran

130 Amerikaanse wetgevers dringen er bij de EU op aan om de IRGC van Iran aan te merken als een terroristische organisatie

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De IRGC werd opgericht na de Iraanse islamitische revolutie in 1979 en is een belangrijke militaire economische kracht in het land geworden, die ook het nucleaire en ballistische programma van Teheran controleert en terroristische operaties en moordcomplotten elders in de regio en in de wereld financiert. De wetgevers citeren een studie van het Combating Terrorism Center van de Militaire Academie van de Verenigde Staten in West Point, New York, waaruit blijkt dat de Revolutionaire Garde de afgelopen vijf jaar ten minste 33 complotten tegen EU-burgers heeft opgezet., schrijft Yossi Lempkowicz.

Een uit twee partijen bestaande groep van 130 Amerikaanse wetgevers heeft maandag (10 april) een brief gestuurd waarin de Europese Unie wordt verzocht de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran aan te merken als een terroristische organisatie.

De brief, gericht aan Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, wijst erop dat de IRGC "vrij en openlijk plannen heeft gemaakt tegen burgers in de hele EU".

De wetgevers werden geleid door afgevaardigden Kathy Manning (DN.C.), Thomas Kean (RN.J.) en Bill Keating (D-Mass.).

Jarenlang heeft de Iraanse IRGC mensenrechtenschendingen en terroristische activiteiten ondersteund en eraan deelgenomen.

Vandaag leidde ik samen met hen een tweeledige groep van meer dan 130 leden @CongreslidKean & @USRepKeating, waarin de EU wordt opgeroepen de IRGC aan te merken als een terroristische organisatie. pic.twitter.com/D27FhwrmP9

- Congreslid Kathy Manning (@RepKManning) 10 april 2023

advertentie

Borrell zei in januari dat het 27 leden tellende blok de IRGC niet op de zwarte lijst kan zetten als een terroristische groepering, ondanks de Europees parlement stemmen 598 tegen negen voor een maatregel die aandringt op de aanwijzing. Na de stemming besloot de EU-Raad Buitenlandse Zaken de aanbeveling van het parlement niet uit te voeren, daarbij verwijzend naar juridische hindernissen.

“Het is iets dat niet kan worden beslist zonder een rechtbank, eerst een rechterlijke beslissing. Je kunt niet zeggen dat ik je als terrorist beschouw omdat ik je niet mag', zei Borrell destijds.

De Raad Buitenlandse Zaken is samengesteld uit de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en/of Ontwikkeling van de lidstaten.

De wetgevers zeiden: "We begrijpen de juridische complexiteit die gepaard gaat met het aanwijzen van de IRGC als een terroristische organisatie op grond van Gemeenschappelijk Standpunt 931 van de EU-wetgeving, en begrijpen ten volle dat deze beslissing moet worden berecht door een gerechtelijke of 'gelijkwaardige bevoegde autoriteit'."

"Maar gezien de groeiende dreiging die Iran vormt voor EU-lidstaten en hun burgers, dringen we er bij u op aan om deze kwestie met de grootste urgentie te behandelen."

De brief citeert een studie van het Combating Terrorism Center van de Militaire Academie van de Verenigde Staten in West Point, New York, waaruit blijkt dat de Revolutionaire Garde de afgelopen vijf jaar ten minste 33 complotten tegen EU-burgers heeft opgezet.

“Wij zijn van mening dat er een overvloed aan bewijsmateriaal beschikbaar is voor de EU om de noodzakelijke basis te bieden voor een terreuraanduiding van de IRGC, vooral gezien de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat onderzoeken en vervolgingen buiten de EU kunnen worden gebruikt als bewijs ter ondersteuning van toevoegingen aan de terreurlijst”, staat in de brief.

Het aanmerken van de IRGC als een terroristische groepering zou betekenen dat het een strafbaar feit zou worden om tot de groep te behoren, haar vergaderingen bij te wonen en haar logo in het openbaar te dragen.

De IRGC werd opgericht na de Iraanse islamitische revolutie in 1979 en is een belangrijke militaire economische kracht in het land geworden, die ook het nucleaire en ballistische programma van Teheran controleert en terroristische operaties en moordcomplotten elders in de regio en in de wereld financiert. Het werd in de eerste plaats opgericht voor twee specifieke doelen: het verdedigen van het regime en het exporteren van de islamitische revolutie naar buurlanden door middel van terrorisme.

Zijn invloed is toegenomen onder het bewind van de huidige president Ebrahim Raisi, die in 2021 aan de macht kwam.

De IRGC blijft haar invloed in Irak, Afghanistan, Syrië, Libanon en Jemen uitbreiden via haar externe arm, de Al-Quds Force.

"Het verbieden van de IRGC als een terreurorganisatie door de Europese landen vertegenwoordigt een robuust politiek standpunt, dat meerdere doelen dient: bescherming van de mensenrechten in Iran, het voorkomen van verdere terreuraanslagen in Europa en het straffen van de Revolutionaire Garde voor het bewapenen van Rusland en deelname aan oorlog in Oekraïne. " schreef Farhad Rezaei, een research fellow aan het Centrum voor Iraanse Studies (IRAM) in Ankara.

De Verenigde Staten hebben de IRGC op de lijst van terroristische groeperingen geplaatst onder voormalig president Donald Trump, die dit deed nadat hij zich terugtrok uit de nucleaire deal met Iran van 2015 en het opleggen van straffende sancties aan het regime in Teheran. Bahrein en Saoedi-Arabië hebben de IRGC in 2018 aangemerkt als een terroristische organisatie.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending