Verbind je met ons

Italië

De stilte die schreeuwt

DELEN:

gepubliceerd

on

Zondag 9 oktober 2022 is de 40e verjaardag van de Palestijnse terreuraanslag in 1982 op de Grote Synagoge van Rome, waarbij een tweejarig kind, Stefano Tache, werd gedood en 37 anderen gewond raakten. Stefano's broer Gadiel, ook gewond bij de aanval, heeft zojuist zijn memoires gepubliceerd, De schreeuwende stilte, waarin hij zich bezighoudt met de medeplichtigheid van de Italiaanse regering aan de terroristen.

Heel Italië moet Gadiel bedanken voor zijn kracht en vastberadenheid, en voor het vertellen van het verhaal van zijn lijden en dat van zijn hele familie, vooral zijn moedige moeder Daniela en zijn vader Joseph. Zijn verhaal is een persoonlijk verhaal van universele waarde. Het leert ons dat slachtoffers van terrorisme te maken krijgen met een emotionele tsunami waarvan ze nooit helemaal kunnen herstellen. Hun psychologische en fysieke pijn is niet erkend en nog lang niet volledig begrepen, gedefinieerd en aangepakt.

In de afgelopen maanden heeft Israël te maken gehad met een golf van terreuraanslagen en pogingen tot aanslagen. Alleen de slachtoffers kennen het trauma dat ze moeten doorstaan, het familiehart, de erfenis van fysieke wonden. Tijdens de tweede intifada zag ik de straten van Jeruzalem letterlijk bedekt met het bloed van meer dan 1,000 doden. Toch werden de agressors vrijgesproken en zelfs verheven als prinsen van de onderdrukten van de wereld. De slachtoffers werden echter uitgewist en Israël en de Joden werden als onderdrukkers bestempeld.

Gadiel Tache's relaas van zijn persoonlijke ervaring en het gruwelijke politieke schandaal dat de aanval mogelijk maakte, werpt licht op de ware aard van antisemitisch terrorisme en het lijden dat het veroorzaakt. In zijn boek maakt Gadiel duidelijk dat antisemitisch terrorisme gewoon de nieuwste historische herhaling is van genocidaal antisemitisch geweld, dat culmineerde in de Holocaust. Antisemitische terreur maakt tegenwoordig gebruik van politieke wreedheid, laster in de media, haat op de campus en sociale media en regelrechte fysieke aanvallen op Joden over de hele wereld.

Deze terreur is het ergst in Israël, waar iedereen, waar dan ook, ten prooi kan vallen aan schiet-, mes- en autoramaanvallen. Er is geen familie die geen familielid of vriend heeft die het slachtoffer is geworden van terreur. Maar er is ook geen plaats in de wereld die antisemitisch terrorisme niet heeft gekend, van de Olympische Spelen van München in 1972 tot Parijs, Madrid, Londen, Toulouse, Nederland, New York en vele Amerikaanse steden, evenals Mumbai, Kenia en, natuurlijk Rome.

De wereldwijde pandemie van het terrorisme, die op 9 september zijn hoogtepunt bereikte, is nooit terecht als immens antisemitisch gedefinieerd, hoewel de terroristen zelf altijd hun haat tegen de Joden uitschreeuwen, zoals bij de aanslag in Rome, waarvan we nu plechtig observeren. Het aantal incidenten loopt in de tienduizenden, altijd vergezeld van de demonisering van Israël en kreten van “dood aan de Joden” gecombineerd met “van de rivier tot aan de zee, Palestina zal vrij zijn”.

Antisemitisch terrorisme heeft vandaag hetzelfde doel als in het verleden: de vernietiging van het Joodse volk. Dit moet worden bereikt door de vernietiging van de enige Joodse staat ter wereld, die ook de enige democratie in het Midden-Oosten is. Inderdaad, de haat tegen Israël die culmineert in, zoals Robert Wistrich het noemde, de 'nazificatie' van de Joodse staat, heeft zelfs in de Italiaanse publieke opinie angstaanjagende dimensies aangenomen. Dit varieert van een artikel van Valentino Parlato waarin hij Ariel Sharon vergeleek met Kesserling en Goering met Lucio Lombardo Radice, waarin hij beweerde dat Israël de nazi-liquidatie van de getto's in Beiroet uitvoerde.

advertentie

Aartsterrorist Yasser Arafat sprak met een wapen in het Italiaanse parlement, zoals Gadiel zich herinnert in zijn boek. Arafat formuleerde toen zelfs de bloedige strategie die zou leiden tot de tweede intifada, met de training van de shahid martelaren en hun heiliging, terwijl Arafat beweerde de vrede te zoeken die hij in werkelijkheid altijd verwierp.

Tijdens mijn carrière als journalist heb ik veel terroristen ontmoet. Als je ze ontmoet, realiseer je je dat hun opvoeding en opleiding hen onbeweeglijk hebben gemaakt, en dat hun haat niets te maken heeft met territoriale problemen. Het is ideologisch en religieus en verandert de 'martelaar' die Joden vermoordt in een geheiligde figuur. Thuis, op school, op de muren van stadspleinen en in zomerkampen leren ze de weg van afwijzing, haat en terrorisme te volgen. Zoals ze opscheppen: "Wij houden net zoveel van de dood als zij van het leven."

Dit is de waarheid. De moeders die zich verheugen in de dood van hun shahid zonen zijn precies het tegenovergestelde van onze moeders, precies het tegenovergestelde van Daniela, die sinds die verschrikkelijke dag 40 jaar geleden naast Gadiel heeft gevochten. Vandaag geeft ze ons de herinnering aan Stefano terug, levend, een kind van ons allemaal.

Dit is een vertaling van een artikel dat oorspronkelijk verscheen in de Italiaans-Joodse publicatie Shalom.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending