Verbind je met ons

Defensie

Online terroristische inhoud bestrijden: president Von der Leyen zal vrijdag een videoboodschap overbrengen op de Christchurch Call-top

gepubliceerd

on

Aanstaande vrijdag (14 mei) zal president von der Leyen een videoboodschap overbrengen op de Christchurch Call-top. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, en de president van de Franse Republiek, Emmanuel Macron, en zal staatshoofden en regeringsleiders en leiders van de technische sector samenbrengen met als doel de samenwerking bij het aanpakken van terroristische en gewelddadige extremistische inhoud te intensiveren. online. De Christchurch Call is een toezegging van regeringen en technologiebedrijven om dergelijke inhoud online te elimineren, na de livestream-terroristische aanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, in maart 2019. De Commissie is een van de oprichters van de Christchurch Call. De besprekingen op de top van dit jaar zullen zich concentreren op crisisrespons, om te zorgen voor tijdige, consistente en goed gecoördineerde actie bij het reageren op crisissituaties waarbij terroristische en gewelddadige extremistische online-inhoud wordt verspreid. De deelnemers zullen ook de transparantierapportage bespreken die nodig is om de omvang van de dreiging van terroristische online-inhoud te meten en toe te zien op de naleving van de genomen maatregelen met de grondrechten.

Ze zullen dan nadenken over de noodzaak om algoritmen die online inhoud promoten beter te begrijpen, om de risico's die ze kunnen vormen in termen van radicalisering te evalueren. In overeenstemming met de toezeggingen die in het kader van de Christchurch Call zijn gedaan, heeft de Commissie maatregelen genomen om terroristische en gewelddadige extremistische online-inhoud te bestrijden. De Commissie lanceerde het EU Internet Forum om de samenwerking met technologiebedrijven bij het aanpakken van terroristische online-inhoud te vergemakkelijken. In 2019 hebben de deelnemers aan het EU-internetforum zich verbonden tot een EU-crisisprotocol, waardoor regeringen en onlineplatforms snel en gecoördineerd kunnen reageren op de verspreiding van terroristische online-inhoud in geval van een terroristische aanslag.

De Commissie werkt ook op mondiaal niveau samen met technologiebedrijven in het kader van het Global Internet Forum to Counter Terrorism. Naast deze vrijwillige aanpak heeft de EU ook bindende wetgeving afgesproken. Nieuwe EU-regels die vorige maand zijn aangenomen, zullen onlineplatforms verplichten om terroristische inhoud die door de autoriteiten van de lidstaten wordt doorverwezen binnen een uur te verwijderen, terwijl er sterke waarborgen zijn om de volledige eerbiediging van de grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en informatie, te waarborgen.

coronavirus

Biden G7 en NAVO-takenlijst: bondgenoten verenigen, autocratie bestrijden, COVID-19 aanvallen

gepubliceerd

on

By

De ontmoeting van president Joe Biden met leiders van de leidende industriële economieën van de G7 in een Engels kustplaatsje deze week zal een nieuwe focus inluiden op het verzamelen van Amerikaanse bondgenoten tegen gemeenschappelijke tegenstanders - de COVID-19-pandemie, Rusland en China, Reuters.

Nieuwe COVID-19-varianten en stijgende dodentalen in sommige landen zullen tijdens de bijeenkomst van vrijdag tot zondag (11-13 juni) groot opdoemen, naast klimaatverandering, versterking van de wereldwijde toeleveringsketens en ervoor zorgen dat het Westen zijn technologische voorsprong op China behoudt, 's werelds grootste op een na grootste economie.

Biden, een democraat, beloofde de betrekkingen met bondgenoten te herstellen na vier moeilijke jaren onder voormalig president Donald Trump, die Washington uit verschillende multilaterale instellingen terugtrok en op een gegeven moment dreigde de NAVO te verlaten.

"In dit moment van wereldwijde onzekerheid, terwijl de wereld nog steeds worstelt met een pandemie die eens in de eeuw voorkomt, gaat deze reis over het realiseren van Amerika's hernieuwde toewijding aan onze bondgenoten en partners", schreef Biden in een opiniestuk gepubliceerd door de Washington Post op zaterdag.

De bijeenkomst zal het motto "America is back" van Biden op de proef stellen, met bondgenoten die gedesillusioneerd waren tijdens de Trump-jaren op zoek naar tastbare, duurzame actie.

Het is een cruciaal moment voor de Verenigde Staten en de wereld, zei de voormalige Britse premier Gordon Brown zondag op CNN.

"Kan de internationale samenwerking worden hersteld of zijn we nog steeds in deze wereld waar nationalisme, protectionisme en tot op zekere hoogte isolationisme domineren?" vroeg Bruin.

Rusland zal in de voorhoede van de aandacht staan ​​op de G7-top in Cornwall, Engeland, en de dagen daarna wanneer Biden Europese leiders en NAVO-bondgenoten ontmoet in Brussel, voordat hij naar Genève gaat om de Russische president Vladimir Poetin te ontmoeten.

De recente ransomware-aanval op JBS (JBSS3.SA), 's werelds grootste vleesverpakker, door een criminele groep die waarschijnlijk in Rusland is gevestigd, en de financiële steun van Poetin voor Wit-Rusland nadat het een Ryanair had gedwongen (RYA.I) vlucht om te landen, zodat het een dissidente journalist aan boord zou kunnen arresteren, dwingen de Amerikaanse functionarissen om scherpere maatregelen te overwegen.

Aan de zijlijn van de NAVO-top zal Biden naar verwachting ook een ontmoeting hebben met de Turkse president Tayyip Erdogan, een cruciale sessie tussen de sparrende NAVO-bondgenoten nadat Ankara's aankoop van Russische defensiesystemen Washington boos maakte en het risico liep een wig te drijven binnen het bondgenootschap.

G7 ministers van Financiën bereikt een historische wereldwijde deal op zaterdag (5 juni) om een ​​minimaal wereldwijd vennootschapsbelastingtarief van ten minste 15% in te stellen, wat mogelijk grote technologiebedrijven zoals Alphabet Inc's raakt (GOOGL.O) Google, Facebook Inc (FB.O) en Amazon.com Inc. (AMZN.O) Biden en zijn collega's zullen de deal hun laatste zegen geven in Cornwall. De regering-Biden, die donderdag (3 juni) haar plannen uiteenzette om schenk 80 miljoen doses COVID-19-vaccins wereldwijd tegen eind juni, leunt zwaar op bondgenoten om dit voorbeeld te volgen, aangezien het wereldwijde dodental door de pandemie de 4 miljoen nadert, zeggen Amerikaanse en diplomatieke bronnen.

Washington keerde vorige maand van koers en steunde de onderhandelingen over vrijstellingen voor de bescherming van intellectueel eigendom bij de Wereldhandelsorganisatie om de vaccinproductie in ontwikkelingslanden te versnellen, tot grote ergernis van Duitsland en Groot-Brittannië.

Europese diplomaten zeggen dat ze weinig overeenstemming over de kwestie zien, en stellen dat het maanden zou duren om een ​​compromis van de WTO af te ronden en uit te voeren. Dat kan een betwistbaar punt zijn als er voldoende vaccindoses worden gedeeld met ontwikkelingslanden om de pandemie te vertragen - en uiteindelijk te stoppen.

Biden kondigde in mei plannen aan om van Amerikaanse overheidscontractanten en financiële instellingen te eisen dat ze transparanter zijn over de klimaatveranderingsrisico's waarmee hun investeringen worden geconfronteerd, en overheidsfunctionarissen dringen er bij andere landen op aan soortgelijke plannen aan te nemen.

Het VK wil ook dat regeringen bedrijven verplichten om dergelijke risico's te melden als een manier om investeringen in groene projecten te stimuleren. Maar het is onwaarschijnlijk dat er in juni overeenstemming wordt bereikt over een manier om vooruit te komen. Op een VN-klimaattop in Glasgow, Schotland, in november, zou een deal kunnen ontstaan.

G7-landen hebben ook verschillende opvattingen over koolstofbeprijzing, die het Internationaal Monetair Fonds beschouwt als een belangrijke manier om de uitstoot van kooldioxide te beteugelen en tegen 2050 een netto-nuluitstoot te bereiken.

De regering-Biden zal er bij bondgenoten op aandringen verenigt u tegen China over beschuldigingen van dwangarbeid in de provincie Xinjiang, de thuisbasis van de islamitische Oeigoerse minderheid, ook al probeert het Peking als bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering te behouden.

Bronnen die de discussies volgen, zeggen dat ze verwachten dat de leiders van de G7 zich krachtig uitspreken over de kwestie van dwangarbeid. China ontkent alle beschuldigingen van misbruik in Xinjiang.

Verder lezen

Misdrijf

Veiligheidsunie: EU-regels voor het verwijderen van terroristische online-inhoud treden in werking

gepubliceerd

on

Mijlpaal EU-regels inzake de aanpak van de verspreiding van terroristische online-inhoud, is op 7 juni in werking getreden. Platforms zullen door de autoriteiten van de lidstaten doorverwezen terroristische inhoud binnen een uur moeten verwijderen. De regels zullen ook helpen om de verspreiding van extremistische ideologieën online tegen te gaan - een essentieel onderdeel van het voorkomen van aanslagen en het aanpakken van radicalisering. De regels bevatten sterke waarborgen om de volledige eerbiediging van de grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en informatie, te waarborgen. De verordening stelt ook transparantieverplichtingen vast voor onlineplatforms en voor nationale autoriteiten om verslag uit te brengen over de hoeveelheid verwijderde terroristische inhoud, de maatregelen die zijn gebruikt om inhoud te identificeren en te verwijderen, de resultaten van klachten en beroepen, evenals het aantal en het type opgelegde sancties op online platforms.

De lidstaten zullen in staat zijn om niet-naleving te bestraffen en te beslissen over de hoogte van de sancties, die in verhouding zullen staan ​​tot de aard van de inbreuk. Er zal ook rekening worden gehouden met de grootte van het platform, om geen onnodig hoge boetes op te leggen in verhouding tot de grootte van het platform. Lidstaten en onlineplatforms die diensten aanbieden in de EU hebben nu een jaar de tijd om hun processen aan te passen.

De verordening is van toepassing vanaf 7 juni 2022. Promotie van onze Europese manier van leven Vice-president Margaritis Schinas zei: “Met deze baanbrekende nieuwe regels gaan we de verspreiding van terroristische online-inhoud tegen en maken we de EU-Veiligheidsunie een realiteit. Vanaf nu hebben online platforms een uur de tijd om terroristische inhoud van het web te halen, zodat aanvallen zoals die in Christchurch niet kunnen worden gebruikt om schermen en geesten te vervuilen. Dit is een enorme mijlpaal in Europa's reactie op terrorismebestrijding en antiradicalisering."

Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson zei: "Het onmiddellijk verwijderen van terroristische inhoud is van cruciaal belang om te voorkomen dat terroristen het internet misbruiken om aanvallen te rekruteren en aan te moedigen en om hun misdaden te verheerlijken. tijd online. De verordening stelt duidelijke regels en verantwoordelijkheden voor de lidstaten en voor online platforms, waarbij de vrijheid van meningsuiting waar nodig wordt beschermd."

Dit factsheet (Engels) geeft meer informatie over de nieuwe regels. De regels vormen een essentieel onderdeel van het Agenda voor terrorismebestrijding.

Verder lezen

Misdrijf

Douane-unie: EU verscherpt regels inzake contante controles ter bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering

gepubliceerd

on

Nieuwe regels op 3 juni in werking is getreden, wat het EU-systeem voor de controle van contanten die de EU binnenkomen en verlaten, zal verbeteren. Als onderdeel van de inspanningen van de EU om het witwassen van geld en om bronnen van de financiering van terrorisme, zijn alle reizigers die het grondgebied van de EU binnenkomen of verlaten al verplicht om een ​​contante aangifte in te vullen wanneer ze 10,000 euro of meer in valuta of het equivalent daarvan in andere valuta of andere betaalmiddelen bij zich hebben, zoals reischeques, promessen, enz.

Per 3 juni wordt echter een aantal wijzigingen doorgevoerd die de regels verder aanscherpen en het nog moeilijker maken om grote hoeveelheden onopgemerkt contant geld te verplaatsen. Ten eerste zal de definitie van 'contant geld' onder de nieuwe regels worden uitgebreid en zal nu gouden munten en bepaalde andere gouden voorwerpen omvatten. Ten tweede kunnen de douaneautoriteiten optreden bij bedragen lager dan € 10,000 als er aanwijzingen zijn dat contant geld in verband wordt gebracht met criminele activiteiten. Ten slotte kunnen de douaneautoriteiten nu ook verzoeken om een ​​aangifte van openbaarmaking van contanten wanneer zij constateren dat er € 10,000 of meer in contanten onbegeleid per post, vracht of koerier wordt verzonden.

De nieuwe regels zullen er ook voor zorgen dat de bevoegde autoriteiten en de nationale financiële inlichtingeneenheid in elke lidstaat over de informatie beschikken die ze nodig hebben om geldstromen die kunnen worden gebruikt om illegale activiteiten te financieren, op te sporen en aan te pakken. De implementatie van de geactualiseerde regels betekent dat de nieuwste ontwikkelingen in de internationale normen van de Financial Action Task Force (FATF) inzake de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering worden weerspiegeld in de EU-wetgeving. Volledige details en een factsheet over het nieuwe systeem zijn beschikbaar hier.

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending