Verbind je met ons

Finland

Finland gaat zich aansluiten bij de NAVO in een historische verschuiving terwijl Zweden wacht

DELEN:

gepubliceerd

on

Finland werd op dinsdag (4 april) lid van de NAVO, waarmee een historische verschuiving in het veiligheidsbeleid werd voltooid die werd veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne, terwijl buurland Zweden in de wachtkamer wordt gehouden.

De militaire alliantie zal Finland verwelkomen als haar 31e lid tijdens een ceremonie waarbij de vlag wordt gehesen op het NAVO-hoofdkwartier aan de rand van Brussel, in aanwezigheid van de Finse president Sauli Niinisto en ministers.

"Het wordt een goede dag voor de veiligheid van Finland, voor de Noordse veiligheid en voor de NAVO als geheel", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg maandag tegen verslaggevers.

Het evenement markeert het einde van een tijdperk van militaire niet-gebondenheid voor Finland, dat begon nadat het land een invasiepoging van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog afsloeg en ervoor koos om te proberen vriendschappelijke betrekkingen met buurland Rusland te onderhouden.

Maar de recente invasie van Rusland in een ander buurland, Oekraïne, die begon in februari 2022, zette de Finnen ertoe aan veiligheid te zoeken onder de paraplu van het NAVO-pact voor collectieve verdediging, waarin staat dat een aanval op één lid een aanval op iedereen is.

Zweden onderging een vergelijkbare transformatie in defensiedenken en Stockholm en Helsinki dienden vorig jaar samen een aanvraag in voor toetreding tot de NAVO. Maar de aanvraag van Zweden is tegengehouden door NAVO-leden Turkije en Hongarije.

Nadat beide landen vorige week de aanvraag van Finland hebben goedgekeurd, zal de laatste formele stap op de reis van Helsinki komen wanneer minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto het toetredingsdocument van zijn land overhandigt aan Amerikaanse regeringsfunctionarissen in Brussel.

advertentie

De vlag van Finland zal dan worden gehesen buiten het NAVO-hoofdkwartier, samen met die van de 30 andere lidstaten van de alliantie, voor een bijeenkomst van NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken.

RUSSISCHE GRENS

De toetreding van Finland verdubbelt ruwweg de lengte van de grens die de NAVO deelt met Rusland. Moskou zei op maandag zou het zijn militaire capaciteit in zijn westelijke en noordwestelijke regio's versterken als reactie op de toetreding van Finland tot de NAVO.

Zelfs voordat Finland formeel tot het bondgenootschap toetrad, kwamen de strijdkrachten dichter bij de NAVO en haar leden.

NAVO-surveillancevluchten door de VS en andere geallieerde luchtmachten zijn al begonnen te circuleren in het Finse luchtruim, aldus de Finse strijdkrachten.

Op 24 maart kwamen luchtmachtcommandanten uit Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken zei ze hadden een intentieverklaring ondertekend om een ​​verenigde Noordse luchtverdediging te creëren om de toenemende dreiging van Rusland tegen te gaan.

"We zouden graag willen zien of we onze luchtruimbewaking meer kunnen integreren, zodat we radargegevens van elkaars bewakingssystemen kunnen gebruiken en deze gezamenlijk kunnen gebruiken", zegt generaal-majoor Jan Dam, commandant van de Deense luchtmacht.

Finnen die maandag in het centrum van Helsinki van de lentezon genoten, zeiden blij te zijn dat het NAVO-lidmaatschapsproces spoedig zou worden afgerond, ook al koesterden sommigen bedenkingen.

"Ik voel me misschien een beetje in de war over toetreding tot de NAVO, omdat ik niet de grootste fan van de NAVO ben, maar tegelijkertijd nog minder fan van Rusland", zegt Henri Laukkanen, een 28-jarige financieel assistent.

Finland en Zweden hadden gezegd dat ze "hand in hand" lid wilden worden van de NAVO om hun wederzijdse veiligheid te maximaliseren, maar dat plan viel in duigen toen Turkije weigerde verder te gaan met het bod van Stockholm.

Turkije zegt dat Stockholm leden herbergt van wat Ankara beschouwt als terroristische groeperingen - een aanklacht die Zweden ontkent - en heeft hun uitlevering geëist als een stap in de richting van ratificatie van het Zweedse lidmaatschap.

Hongarije houdt ook de toelating van Zweden tegen, daarbij verwijzend naar grieven over kritiek op de democratische staat van dienst van premier Viktor Orban.

Maar NAVO-diplomaten zeggen dat ze verwachten dat Boedapest het bod van Zweden goedkeurt als het ziet dat Turkije daartoe overgaat. Ze hopen dat Turkije zal verhuizen na de presidents- en parlementsverkiezingen in mei.

Stoltenberg zei dat hij er "absoluut vertrouwen" in had dat Zweden lid van de NAVO zal worden.

"Het is een prioriteit voor de NAVO, voor mij, om ervoor te zorgen dat dit zo snel mogelijk gebeurt", zei hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending