Verbind je met ons

NATO

Groot-Brittannië zegt vastbesloten te zijn om in 2024 een NAVO-taskforce te leiden

DELEN:

gepubliceerd

on

Groot-Brittannië verklaarde dinsdag (3 januari) dat het vastbesloten is om in 2024 een NAVO-taskforce te leiden. Dit is in tegenspraak met een rapport van het in Berlijn gevestigde Table.Media, waarin werd beweerd dat Britse vertragingen het Duitse ministerie van Defensie ertoe hadden aangezet zijn leiderschap na 2023 te verlengen.

"Het VK is bereid om onze toezegging aan de Very High Readiness Joint Task Force (in 2024) van de NAVO na te komen - elke suggestie anders is volkomen onjuist", zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie.

De woordvoerder zei dat de NAVO momenteel haar militaire plannen, haar strijdkrachtenmodel en andere factoren die van invloed kunnen zijn op verzoeken van Bondgenootschappelijke leden, aan het herzien is.

Volgens Duitse legerbronnen meldde het nieuwscentrum Table.Media dinsdag dat Groot-Brittannië het leiderschap in 2024 zou overnemen, enkele maanden later dan oorspronkelijk gepland.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie zei: "Er is op dit moment niets officieels dat ik u hierover kan zeggen."

Frankrijk heeft het VJTF-commando voor 12 maanden overgedragen aan de Duitse Bundeswehr. Duitsland zal tot 2,700 soldaten leveren voor de rol van leidende natie.

Nadat Rusland in 2014 de Krim bij Oekraïne annexeerde, werd de VJTF opgericht. Het werd voor het eerst ingezet als collectieve verdediging nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.

advertentie

Om de verantwoordelijkheid van de leiderschapspositie te delen, rouleren de leden deze onderling. Brigades zijn voor drie jaar gebonden aan VJTF om te helpen bij stand-up, stand-by en standdown-fasen. Ze zijn dus niet beschikbaar om andere missies of internationale verplichtingen te ondersteunen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending