Verbind je met ons

NATO

De NAVO moet voorbereid zijn op 'falen' van de dialoog tussen Oekraïne en Rusland, zegt Stoltenberg

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De NAVO moet voorbereid zijn op het mislukken van de dialoog tussen Rusland en het Westen, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de organisatie (foto) zei vrijdag te midden van aanhoudende spanningen aan de Oekraïense grens. De ministers van Buitenlandse Zaken van de militaire alliantie kwamen via een videogesprek bijeen om hun benadering van de situatie te bespreken, terwijl de organisatie zich deze week voorbereidt op de eerste NAVO-Rusland Raad sinds juli 2919.

Moskou is doorgegaan met het opbouwen van troepen aan de grens van het Oost-Europese land met Rusland, waardoor al maanden wordt gevreesd dat Poetin Oekraïne opnieuw zal binnenvallen. Jens Stoltenberg zei na de bijeenkomst tegen verslaggevers in Brussel: "We zullen er alles aan doen om een ​​politiek pad te vinden om het gebruik van geweld te voorkomen, maar tegelijkertijd moeten we voorbereid zijn op als de dialoog mislukt. We zijn duidelijke boodschappen naar Moskou sturen dat als het geweld gebruikt, dit ernstige gevolgen zal hebben - economische en politieke sancties."

De NAVO is bezorgd dat op basis van Poetins eerdere staat van dienst - na de invasie van Oost-Oekraïne in 2014 - dat er een reëel risico bestaat op een militair conflict als diplomatieke inspanningen om de crisis te de-escaleren mislukken. Stoltenberg voegde eraan toe dat de eisen van Moskou onaanvaardbaar zijn en dat het Westen Oekraïne zal blijven steunen. "Het hele idee dat Oekraïne een bedreiging voor Rusland is, is om de hele zaak op zijn kop te zetten. Oekraïne is geen bedreiging voor Rusland", zei hij.

"Ik denk dat het idee van een democratisch, stabiel Oekraïne in ieder geval een uitdaging voor hen is en daarom zal de NAVO steun blijven verlenen aan onze partner, aan een soevereine natie, maar natuurlijk ook erkennend dat Oekraïne een partner is en geen NAVO-bondgenoot."

Moskou claimt Oekraïne als onderdeel van zijn "invloedssfeer" en wil geruststelling dat Oekraïne zich niet zal mogen aansluiten bij de westerse militaire alliantie. Die eis is afgewezen door de VS en de NAVO, die wijzen op het soevereine recht van alle naties om hun eigen allianties te kiezen. De EU-leiders zijn echter terughoudender over de vooruitzichten van Oekraïne op het NAVO-lidmaatschap. Deze week zal de Oekraïne-crisis het onderwerp zijn van intense diplomatieke activiteiten met topvertegenwoordigers van de VS en Rusland die bijeenkomen in Genève, gevolgd door de NAVO-Rusland Raad op woensdag (12 januari).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending