Verbind je met ons

Moskou

NAVO vs Rusland: Gevaarlijke Spelen

DELEN:

gepubliceerd

on

Het lijkt erop dat de Zwarte Zee de laatste tijd steeds meer een arena van confrontatie tussen de NAVO en Rusland is geworden. Een andere bevestiging hiervan waren de grootschalige militaire oefeningen Sea Breeze 2021, die onlangs werden voltooid in de regio, die Oekraïne organiseerde, schrijft Alexi Ivanov, correspondent in Moskou.

De Sea Breeze - 2021-oefeningen zijn de meest representatieve in de hele geschiedenis van hun bedrijf. Ze werden bijgewoond door 32 landen, ongeveer 5,000 militairen, 32 schepen, 40 vliegtuigen, 18 groepen grond- en zeestrijdkrachten uit Oekraïne, evenals NAVO-lidstaten en partnerlanden, waaronder de Verenigde Staten.

De belangrijkste plaats voor de oefeningen was Oekraïne, dat deze gebeurtenis om voor de hand liggende redenen beschouwt als een militaire en deels politieke steun voor zijn soevereiniteit, voornamelijk met het oog op het verlies van de Krim en de militair-politieke impasse in de Donbas. Bovendien hoopt Kiev dat het organiseren van een dergelijk grootschalig evenement zal bijdragen aan de snelle integratie van Oekraïne in het Bondgenootschap.

advertentie

Een paar jaar geleden nam de Zwarte Zeevloot van de Russische Federatie regelmatig deel aan deze reeks manoeuvres. Daarna werkten ze voornamelijk humanitaire taken uit, evenals interactie tussen de vloten van verschillende staten.

In de afgelopen jaren is het scenario van de oefeningen sterk veranderd. Russische schepen worden er niet langer voor uitgenodigd, en de ontwikkeling van acties om lucht- en anti-onderzeeërverdediging en amfibische landingen - typische zeegevechtsoperaties - te waarborgen, is op de voorgrond getreden.

Het dit jaar aangekondigde scenario omvat een grootschalige kustcomponent en simuleert een multinationale missie om de situatie in Oekraïne te stabiliseren en de confrontatie aan te gaan met illegale gewapende groepen die worden ondersteund door een buurstaat. Niemand verbergt in het bijzonder dat Rusland ermee wordt bedoeld.

Om voor de hand liggende redenen volgde de Russische strijdkrachten deze oefeningen op de voet. En zoals later bleek, niet voor niets! De zee werd gepatrouilleerd door Russische oorlogsschepen en Russische straaljagers waren constant in de lucht.

Zoals verwacht in Moskou, hebben de NAVO-schepen verschillende pogingen ondernomen om provocaties te regelen. Twee oorlogsschepen - Hr. Ms. Evertsen van de Nederlandse Marine en de Britse HMS Defender probeerden de territoriale wateren van Rusland nabij de Krim te schenden, daarbij verwijzend naar het feit dat dit het grondgebied van Oekraïne is. Zoals u weet, erkent het Westen de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 niet. Juist onder dit voorwendsel werden deze gevaarlijke manoeuvres uitgevoerd.

Rusland reageerde hard. Onder dreiging van het openen van het vuur moesten buitenlandse schepen de territoriale wateren van Rusland verlaten. Noch Londen noch Amsterdam gaven echter toe dat dit een provocatie was.

Volgens de speciale vertegenwoordiger van de NAVO-secretaris-generaal voor de landen van de zuidelijke Kaukasus en Centraal-Azië, James Appathurai, zal het Noord-Atlantisch Bondgenootschap in het Zwarte-Zeegebied blijven om zijn bondgenoten en partners te steunen.

"De NAVO heeft een duidelijk standpunt als het gaat om de vrijheid van navigatie en het feit dat de Krim Oekraïne is en niet Rusland. Tijdens het incident met HMS Defender toonden de NAVO-bondgenoten standvastigheid in het verdedigen van deze principes", zei Appathurai.

Op zijn beurt zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab dat Britse oorlogsschepen "de territoriale wateren van Oekraïne zullen blijven binnenvaren". Hij noemde de route die de indringer torpedojager volgde de kortste internationale route van Odessa naar het Georgische Batumi.

"We hebben het volste recht om vrijelijk door de Oekraïense territoriale wateren te varen in overeenstemming met internationale normen. We zullen dat blijven doen", benadrukte de hoge ambtenaar.

Moskou zei dat het dergelijke incidenten in de toekomst niet zou toestaan, en indien nodig is het bereid om de "zwaarste en meest extreme maatregelen" toe te passen op overtreders, hoewel een dergelijk scenario door het Kremlin wordt gepresenteerd als "uiterst onwenselijk" voor Rusland.

Veel experts, zowel in Rusland als in het Westen, begonnen onmiddellijk te praten over de potentiële dreiging van de 3e Wereldoorlog, die in feite kan oplaaien vanwege Oekraïne. Het is duidelijk dat dergelijke voorspellingen voor niemand gunstig zijn: noch voor de NAVO, noch voor Rusland. Niettemin blijft er aan beide zijden een strijdlustige en vastberaden houding, die bij gewone mensen alleen maar angst en bezorgdheid kan veroorzaken.

Zelfs na het einde van Sea Breeze 2021 blijft de NAVO verklaren dat ze de Zwarte Zee nergens zullen verlaten. Dit wordt al bevestigd door het sturen van nieuwe schepen naar de regio.

Niettemin blijft de vraag open: is het Noord-Atlantisch Bondgenootschap bereid extreme maatregelen te nemen tegen Rusland onder het mom van bescherming van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, dat nog steeds hardnekkig de toegang tot de NAVO wordt ontzegd?

Moskou

Rusland kan een democratie zijn

gepubliceerd

on

"De strategie van de EU ten aanzien van Rusland moet twee belangrijke doelstellingen combineren: een einde maken aan de externe agressie en interne repressie van het Kremlin en tegelijkertijd samenwerken met de Russen en hen helpen bij het opbouwen van een democratische toekomst", zei Andrius Kubilius, lid van het EP, auteur van een Verslag van het Europees Parlement over de toekomst van de politieke betrekkingen met Rusland, waarover vandaag (15 juli) wordt gestemd in de Commissie buitenlandse zaken van het Parlement.

Het rapport roept Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, op om een ​​alomvattende strategie voor zijn betrekkingen met Rusland op te stellen, in overeenstemming met de fundamentele waarden en principes van de EU.

“De EU en haar instellingen moeten hun mentaliteit veranderen en werken vanuit de veronderstelling dat Rusland een democratie kan zijn. We hebben meer moed nodig om tegenover het regime van het Kremlin een krachtig standpunt in te nemen over de verdediging van de mensenrechten en de democratische beginselen. Het gaat om het beëindigen van binnenlandse repressie, het steunen van vrije en onafhankelijke media, het vrijlaten van alle politieke gevangenen en het versterken van de naburige landen van het Oostelijk Partnerschap. Het hebben van een stabiel en democratisch Rusland, in plaats van een agressief en expansionistisch Kremlin, zal voor iedereen een voordeel zijn", voegde Kubilius eraan toe.

advertentie

Als voorzitter van de Parlementaire Vergadering Euronest, waarin zes landen van het Oostelijk Partnerschap zijn verenigd (Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Oekraïne), wijst Kubilius in het bijzonder op het belang van de parlementsverkiezingen in Rusland die voor september zijn gepland. "Als de oppositiekandidaten niet mogen deelnemen, moet de EU bereid zijn om het parlement van Rusland niet te erkennen en te overwegen Rusland te schorsen voor internationale parlementaire vergaderingen", concludeerde hij.

Verder lezen

coronavirus

Moskou begint campagne voor boostervaccinatie terwijl de COVID-19-gevallen in Rusland toenemen

gepubliceerd

on

By

Een medic van het regionale ziekenhuis ontvangt het Russische Spoetnik-V-vaccin dat is ingeënt tegen de coronavirusziekte (COVID-19) in Tver, Rusland, 12 oktober 2020. REUTERS/Tatyana Makeyeva/File Photo

Gezondheidsklinieken in Moskou zijn donderdag (19 juli) begonnen met het aanbieden van boostervaccin-injecties tegen COVID-1, zei de burgemeester van de stad, terwijl Russische functionarissen zich inspannen om een ​​golf van gevallen te beheersen die worden toegeschreven aan de zeer besmettelijke Delta-variant, schrijf Alexander Marrow, Polina Ivanova en Anton Kolodyazhnyy, Reuters.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft woensdag nieuwe voorschriften voor het nationale inentingsprogramma uitgevaardigd en klinieken aanbevolen om boosterdoses toe te dienen aan mensen die zes maanden of langer geleden zijn gevaccineerd, waardoor Rusland een van de eerste landen ter wereld is die met hervaccinatie begint.

advertentie

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat de campagne een noodmaatregel was, aangezien de gevallen van coronavirus in Rusland sterk stijgen en de vaccinatiegraad laag blijft.

Rusland meldde donderdag 672 coronavirusgerelateerde sterfgevallen, het hoogste officiële dodental op één dag sinds het begin van de pandemie. Lees verder

Rusland heeft slechts 16% van zijn bevolking ingeënt sinds de lancering van zijn vaccinatieprogramma in januari, deels gedreven door wijdverbreid wantrouwen, zelfs toen het land zijn eigen vaccins ontwikkelde.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat het "noodvaccinatie" zou nastreven en om de zes maanden boosterdoses voor gevaccineerde mensen zou aanbevelen totdat ten minste 60% van de volwassen bevolking is gevaccineerd.

Aanvankelijk waren de autoriteiten van plan om dit doel in de herfst te bereiken, maar dinsdag zei het Kremlin dat dit niet zou worden gehaald.

Burgemeester Sergei Sobyanin van Moskou zei dat hervaccinatie beschikbaar was met elk van de vier geregistreerde vaccins van Rusland, maar dat het vlaggenschip Sputnik V en de eencomponent Sputnik-Light in eerste instantie zouden worden gebruikt in acht klinieken in de stad.

Wetenschappers achter de Spoetnik V-injectie hebben eerder gezegd dat de bescherming die door de injectie wordt gegenereerd veel langer duurt dan zes maanden, onderhouden door geheugencellen die klaar staan ​​om snel antilichamen te genereren wanneer ze het virus tegenkomen.

Wetenschappers hebben echter boosterdoses aanbevolen om het aantal beschermende antilichamen in het lichaam op een hoog niveau te houden, gezien de snelle verspreiding van de Delta-variant.

"We moeten de stam in de gaten houden en de antilichaamniveaus hoog houden door frequentere hervaccinatie", zegt Alexander Gintsburg, directeur van het Gamaleya Institute dat het vaccin heeft ontwikkeld.

"Dit komt omdat geheugencellen laat aan het werk gaan... ze beginnen rond de derde of vierde dag het juiste niveau van antilichamen op te bouwen", zei hij vorige week door het persbureau Interfax.

De coronavirus-taskforce van de regering heeft de afgelopen 23,543 uur 19 nieuwe gevallen van COVID-24 bevestigd, het meest sinds 17 januari, waaronder 7,597 in Moskou. Dat duwde het nationale zaaktotaal sinds het begin van de uitbraak op 5,538,142.

Verder lezen

Libië

Jagen op Russen: hoe de CIA zou hebben geprobeerd 33 Russen naar Libië te lokken

gepubliceerd

on

Het beveiligingsbedrijf PMC Wagner komt steeds meer in de schijnwerpers te staan. De situatie in Wit-Rusland in 2020, toen 33 Russische burgers werden vastgehouden, is een aanleiding geworden voor actieve discussies in internationale media. Bellingcat-onderzoekers hebben al herhaaldelijk een spraakmakende verklaring afgelegd en beloofd hun documentaire vrij te geven waarin PMC's worden blootgelegd en details over een "speciale operatie" van de SBU worden onthuld, maar deze is nu al enkele maanden uitgesteld, schrijft Alexi Ivanov, correspondent in Moskou.

Maar nu zijn er belangrijke details over het conflict in Wit-Rusland van de directe deelnemers aan de gebeurtenissen - misschien is dit een betrouwbaardere bron van informatie dan vrije interpretaties van de gebeurtenissen door Bellingcat? 

33 Russische burgers, gekleed in militair uniform en niet rustend in het sanatorium, wekten de argwaan van de Wit-Russische KGB, zodat deze mannen uiteindelijk werden vastgehouden. toont nu belangrijke informatie, onder vermelding van bronnen - directe deelnemers aan de evenementen. De voorzitter van de Stichting Maxim Shugaley beweert dat in het geval van Wit-Rusland de hele CIA-operatie gepland was. Hij beweert dat dit te wijten was aan het mislukken van de informatiecampagne in Libië in maart-april 2020, waarbij het Amerikaanse militaire commando de aanwezigheid van Wagner op het grondgebied van het land niet kon bewijzen. Daarna besloten ze samen met de Oekraïense SBU een speciale operatie te ontwikkelen.

advertentie

Het vermeende plan van de VS en de SBU voorzag in dat Russische burgers tussen de 20 en 50 jaar naar het grondgebied van de luchthaven van Mitiga (Tripoli) zouden worden overgebracht, vermomd in militaire uniformen en vervolgens zouden worden doodgeschoten. Volgens het plan zouden de dode lichamen van de doden worden vervoerd naar Tarhuna, ten zuidoosten van Tripoli, en dan moesten de media een schandalige verklaring afleggen over de lichamen van Wagner PMC-deelnemers die in Libië werden gevonden. Zo wilden de VS twee vliegen in één klap slaan: de aanwezigheid van PMC's op een kunstmatige manier 'bewijzen' en Rusland in diskrediet brengen als de belangrijkste geopolitieke tegenstander.

De bronnen van de stichting beweren ook dat de CIA 180 mensen uit Rusland heeft geselecteerd, verdeeld in vijf groepen - werknemers van militaire en beveiligingsbedrijven. Voor dit doel maakten ze valse documenten op waarin stond dat de Libische regering van nationale eenheid Russische burgers uitnodigde om de olievelden te bewaken. Het idee hield echter niet lang stand, aangezien de meeste genodigden, die het gevoel hadden dat er een provocatie werd voorbereid, weigerden naar Libië te gaan. Het is niet verwonderlijk tijdens een wijdverbreide anti-Russische campagne over de vermeende aanwezigheid van Russische militairen in Libië. Toen kwam de CIA met een nieuw idee: ze boden Russische burgers banen in Venezuela aan als bewakers bij oliefaciliteiten.

Verder werd een gedetailleerd plan uitgedacht voor de uitvoering van de provocatie: de groep zou op een chartervlucht worden genomen om het vliegtuig tijdens een "noodlanding" in Tripoli te landen en daar te worden doodgeschoten. Amerikaanse en Oekraïense inlichtingenfunctionarissen verwachtten ook dat het handvest van Turks grondgebied zou komen, maar het plan ging mis omdat ze geen overeenkomst met Ankara konden bereiken.

De Russische deelnemers aan de evenementen werden vervolgens naar Wit-Rusland gestuurd. Volgens het plan zouden ze met een reguliere vlucht naar Turkije worden gestuurd en vanuit Istanbul per charter naar Venezuela. Het plan omvatte dezelfde noodlanding in Tripoli.

Maar ook dit plan werd gedwarsboomd: de Turkse autoriteiten slepen zich voort met het organiseren van de vlucht om geen verantwoordelijkheid te nemen voor een eventuele mislukking en ook om zichzelf niet aan gevaar bloot te stellen. Tijdens deze pauze werd een groep genodigden per bus naar het sanatorium "Belorusochka" gebracht om tijd te winnen om met Turkije te onderhandelen.

Maar alleen de pauze sleepte voort en de gebeurtenissen in Wit-Rusland namen hun loop: 33 Russische burgers, gekleed in militair uniform en niet rustend in het sanatorium, wekten de argwaan van de Wit-Russische KGB, dus uiteindelijk werden deze mannen vastgehouden.

Dat is de reden waarom de CIA en hun informatie-instrumenten, zoals Bellingcat, het nu moeilijk vinden om de gebeurtenissen te interpreteren en niet weten hoe ze het falen van de CIA- en SBU-operatie moeten verklaren.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending