Verbind je met ons

NAVO

De secretaris-generaal van de NAVO roept de EU op om de defensiesamenwerking te versterken

gepubliceerd

on

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg

De EU-leiders hielden een strategisch debat over het Europese veiligheids- en defensiebeleid (26 februari). NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg maakte duidelijk dat een deel van het strategische plan van de NAVO voor 2030 een versterking van de samenwerking met de Europese Unie omvatte. 

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zelf voormalig minister van Defensie van Duitsland, zei: “Er zijn scenario's waarin de NAVO niet betrokken is, maar waarbij een beroep wordt gedaan op de Europese Unie. De Europese Unie moet daartoe in staat zijn. Daarom moet Europa zijn eigen capaciteiten ontwikkelen die de versnippering die we hebben een halt toeroepen en interoperabele systemen ontwikkelen. "

De EU heeft stappen ondernomen om gezamenlijke acties te ontwikkelen en heeft veel gezamenlijke projecten. Het heeft een aantal belangrijke stappen gezet om zijn eigen vermogen om autonoom te handelen te ontwikkelen. In 2017 bereikte de EU eindelijk overeenstemming over permanente gestructureerde samenwerking (PESCO), die momenteel bestaat uit ongeveer 50 projecten waaraan staten kunnen deelnemen. Veel PESCO-leden zijn ook NAVO-lid. Ierland is bijvoorbeeld een PESCO-lid, maar geen NAVO-lid, terwijl Denemarken een NAVO-lid is, maar ervoor koos om niet deel te nemen aan PESCO. 

advertentie

De EU-leiders zetten zich ook in voor een nieuwe Europese vredesfaciliteit voor civiele en militaire inzet, de gecoördineerde jaarlijkse evaluatie van defensie (CARD) om middelen te beoordelen, een nieuwe, maar relatief ondermaatse middelen, een Europees Defensiefonds en samenwerking in de ruimte, cyberspace, de volle zee en militaire toegang in de hele EU. 

"We willen strategischer optreden, onze belangen verdedigen en onze waarden uitdragen", zei Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, en voegde eraan toe: "We zijn vastbesloten nauw samen te werken met de NAVO, een sterker Europa maakt een sterkere NAVO."

De leiders waren allemaal verheugd over het vooruitzicht van hernieuwing en versterking van de samenwerking met de nieuwe Amerikaanse regering op het gebied van een sterke en ambitieuze transatlantische agenda die een nauwe dialoog over veiligheid en defensie omvatte.

advertentie

De leiders nodigden de Commissie uit om tegen oktober 2021 een technologieroadmap te presenteren om onderzoek, technologieontwikkeling en innovatie te stimuleren en hun strategische afhankelijkheden op het gebied van kritieke technologieën en strategische waardeketens te verminderen. Ze nodigden ook de Commissie en de hoge vertegenwoordiger, Josep Borrell, uit om tegen juni 2021 verslag uit te brengen over de uitvoering van de cyberbeveiligingsstrategie.

De leiders, die eerder deze week van de agenda van de ministers van Buitenlandse Zaken werden geschrapt, vroegen de hoge vertegenwoordiger van de EU Borrell om de EU-leiders bij te werken over het werken aan een strategisch kompas, als leidraad voor toekomstige Europese maatregelen op het gebied van veiligheid en defensie, met het oog op de goedkeuring ervan tegen maart 2022.

Afghanistan

NAVO-bondgenoten worstelen om de luchthaven van Kabul open te houden voor hulp na terugtrekking

gepubliceerd

on

By

Algemeen beeld van de mensenmassa's nabij de luchthaven in Kabul, Afghanistan 23 augustus 2021. ASVAKA NIEUWS via REUTERS

Een weergave van mensen die in de rij wachten om aan boord te gaan van het C-17 Globemaster III-vliegtuig op de internationale luchthaven Hamid Karzai, in Kabul, Afghanistan, 27 augustus 2021. Satellietbeeld 2021 Maxar Technologies/Handout via REUTER

NAVO-bondgenoten worstelen om ervoor te zorgen dat de belangrijkste toegangspoort van Afghanistan, de luchthaven van Kabul, volgende week open blijft voor dringend noodzakelijke humanitaire hulpvluchten wanneer ze hun evacuatieluchtbruggen beëindigen en overdragen aan de Taliban. schrijven Stephanie Nebehay als Orhan Coskun.

De luchthaven, een reddingslijn voor tienduizenden evacués die de afgelopen twee weken op de vlucht waren voor Taliban-strijders en voor hulp die arriveerde om de gevolgen van droogte en conflicten te verlichten, werd getroffen door een dodelijke zelfmoordaanslag buiten de poorten op donderdag (26 augustus).

advertentie

Turkije zei dat het nog steeds in gesprek was met de Taliban over het verlenen van technische hulp om de luchthaven te exploiteren na de deadline van 31 augustus voor troepen om Afghanistan te verlaten, maar zei dat de bombardementen de noodzaak onderstreepten van een Turkse troepenmacht om alle experts die daar zijn ingezet te beschermen.

Turkije heeft niet gezegd of de Taliban een dergelijke voorwaarde zou accepteren, en president Tayyip Erdogan zei vrijdag dat zijn land "geen haast heeft om opnieuw vluchten" naar Kabul te starten.

Maar hulporganisaties zeiden dat het dringend nodig is om humanitaire leveringen in stand te houden in een land dat voor de tweede keer in vier jaar tijd te kampen heeft met droogte en waar 18 miljoen mensen, bijna de helft van de bevolking, afhankelijk zijn van levensreddende hulp.

advertentie

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei vrijdag dat Amerikaanse en geallieerde luchtverkeersexperts de luchthaven van Kabul hebben beoordeeld "op capaciteiten die de hervatting van commerciële operaties zouden ondersteunen zodra we vertrekken" en dat de Verenigde Staten met alle partijen samenwerken "om een ​​soepele overdracht".

Hij merkte echter op: "Nu het Amerikaanse leger op 31 augustus vertrekt, denk ik dat het waarschijnlijk onredelijk is om te verwachten dat er op 1 september normale luchthavenactiviteiten zullen zijn"

Price zei dat de Taliban ook een functionerende luchthaven wilden en benadrukte dat de exploitatie van de luchthaven na 31 augustus "niet aan ons is". Het Pentagon zei dat verschillende landen bereid zijn om met de Taliban samen te werken om de luchthaven operationeel te houden.

Het Wereldvoedselprogramma, dat de UN Humanitarian Air Service leidt, is van plan om dit weekend vluchten te starten om een ​​humanitaire luchtbrug naar Afghanistan te creëren, vertelde VN-woordvoerder Stephane Dujarric aan verslaggevers in New York.

"Dat omvat vluchten van Pakistan naar verschillende luchthavens, buiten Kabul, naar Kandahar en Mazar-i-Sharif", zei Dujarric. "WFP vraagt ​​ongeveer 18 miljoen dollar voor de passagiersdienst en 12 miljoen dollar voor de vrachtluchtbrug."

Dujarric zei dat het onduidelijk is wat er na 31 augustus op de luchthaven van Kabul zal gebeuren. Hij beschreef de luchthaven als cruciaal voor het werk van de Verenigde Naties, die hebben benadrukt dat ze van plan zijn in Afghanistan te blijven om mensen in nood te helpen.

"Het is de plicht van... de Taliban om ervoor te zorgen dat er een systeem is, veiligheid is ingesteld, zodat Kabul een functionerende luchthaven heeft", zei Dujarric.

Het Wereldvoedselprogramma zei deze week dat miljoenen mensen in Afghanistan "marcheren naar de honger" aangezien de COVID-19-pandemie en de omwenteling van deze maand, bovenop de bestaande ontberingen, het land tot een catastrofe drijven.

De Wereldgezondheidsorganisatie zei vrijdag dat de medische voorraden in Afghanistan binnen enkele dagen opraken, met weinig kans om ze weer aan te vullen.

"Om veiligheidsredenen en verschillende andere operationele overwegingen zal de luchthaven van Kabul op dit moment in ieder geval de komende week geen optie zijn", zei Rick Brennan, regionaal noodhulpdirecteur van de WHO.

Terwijl hulpgroepen worstelen om de aanvoerroutes naar het land open te houden na het vertrek van buitenlandse troepen op 31 augustus, zien Afghanen die het land proberen te verlaten de weinige overgebleven uitgangen dichtslaan.

Verschillende landen van de Europese Unie hebben gezegd dat ze de evacuatieoperaties uit Kabul hebben stopgezet, en de Verenigde Staten hebben gezegd dat ze tegen vandaag (30 augustus) prioriteit zullen geven aan het verwijderen van hun laatste troepen en militaire uitrusting.

Afghanen met geldige documenten kunnen in de toekomst op elk moment reizen, zei een hoge Taliban-functionaris op vrijdag (27 augustus).

Verder lezen

Afghanistan

NAVO belooft de evacuaties uit Afghanistan te versnellen naarmate de kritiek toeneemt

gepubliceerd

on

By

In Kabul, Afghanistan, 19 augustus 2021, wordt een baby overhandigd aan het Amerikaanse leger over de omheining van de luchthaven om te worden geëvacueerd. Video gemaakt op 19 augustus 2021. OMAR HAIDARI/via REUTERS
Spaanse en Afghaanse burgers die uit Kabul werden geëvacueerd, arriveren op 19 augustus 2021 op de vliegbasis Torrejon in Torrejon de Ardoz, buiten Madrid. REUTERS/Juan Medina

Meer dan 18,000 mensen zijn uit Kabul gevlogen sinds de Taliban de hoofdstad van Afghanistan overnamen, zei een NAVO-functionaris op vrijdag (20 augustus). schrijf de redacties van Kabul en Washington en Lincoln Feast.

Duizenden mensen, wanhopig om het land te ontvluchten, verdrongen zich nog steeds op het vliegveld, vertelde de functionaris die weigerde geïdentificeerd te worden aan Reuters, hoewel de Taliban mensen zonder legale reisdocumenten hebben aangespoord om naar huis te gaan.

De snelheid waarmee de Taliban Afghanistan veroverden terwijl de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen hun terugtrekking voltooiden, verraste zelfs hun eigen leiders en heeft op veel plaatsen machtsvacuüms achtergelaten.

advertentie

De Taliban drongen aan op eenheid voorafgaand aan het vrijdaggebed, de eerste sinds ze de macht grepen, en riepen imams op om mensen ervan te overtuigen Afghanistan niet te verlaten te midden van de chaos op de luchthaven, protesten en berichten over geweld.

Een getuige vertelde aan Reuters dat donderdag in de oostelijke stad Asadabad verschillende mensen zijn gedood toen Taliban-militanten op een menigte schoten die hun loyaliteit aan de overwonnen Afghaanse republiek demonstreerden, terwijl de Taliban begonnen aan de oprichting van een emiraat, geregeerd door strikte islamitische wetten.

Er waren soortgelijke demonstraties van verzet in twee andere steden - Jalalabad en Khost - in het oosten, waar de Afghanen de vieringen van de onafhankelijkheid van het land in 1919 van de Britse controle gebruikten om hun woede te uiten over de Taliban-overname.

advertentie

Een andere getuige meldde geweerschoten in de buurt van een bijeenkomst in Kabul, maar het leek erop dat het Taliban waren die in de lucht schoten.

Een woordvoerder van de Taliban was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Kabul is grotendeels kalm geweest, behalve op en rond de luchthaven waar sinds zondag 12 mensen zijn omgekomen, zeiden NAVO- en Taliban-functionarissen.

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, zei in een interview met NBC News dat de Verenigde Staten tijdens de evacuatie "lasergericht" waren op "het potentieel voor een terroristische aanslag" door een groep als de Islamitische Staat.

Kritiek op de NAVO en andere westerse mogendheden is toegenomen naarmate beelden van de chaos en wanhoop over de hele wereld worden gedeeld.

In één scène vastgelegd op sociale media, werd een klein meisje over de perimetermuur van de luchthaven gehesen en aan een Amerikaanse soldaat overhandigd.

De Amerikaanse president Joe Biden zal vrijdag om 13 uur (17 uur GMT) spreken over de evacuatie-inspanningen, nadat hij een stortvloed aan kritiek had gekregen voor zijn manier van omgaan met de terugtrekking van de troepen, waarover onderhandeld was door de vorige Amerikaanse regering.

Media in Groot-Brittannië meldden dat hun spionageleiders te maken kunnen krijgen met een grillen over intelligentietekortkomingen. Verschillende Britse functionarissen bleven op vakantie toen het Afghaanse debacle uitbrak, en minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab is zwaar bekritiseerd vanwege zijn eerste reactie op de zich ontvouwende crisis.

De regeringen van Duitsland en Australië hebben ook te maken gehad met oproepen om meer te doen en de evacuatie van burgers en kwetsbare Afghanen te versnellen.

Op donderdag (19 augustus) hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 riep op tot een verenigde internationale reactie om te voorkomen dat de crisis verergert, in opmerkingen van landen, waaronder: Rusland.

China zei dat de wereld Afghanistan moet steunen, niet onder druk zetten. Lees meer.

Een woordvoerder van de Taliban vertelde de Chinese staatsmedia dat China een constructieve rol heeft gespeeld bij het bevorderen van vrede en verzoening in Afghanistan en welkom was om bij te dragen aan de wederopbouw. Lees meer.

Sinds ze Kabul op zondag (15 augustus) hebben ingenomen, hebben de Taliban een meer gematigd gezicht getoond en zeggen ze: wil vrede, zal geen wraak nemen op oude vijanden en de rechten van dames binnen het kader van de islamitische wet.

Terwijl de Taliban werken aan het opzetten van een regering, inclusief gesprekken met een voormalige president, Hamid Karzai, ontdekken ze nieuwe problemen, waaronder honderden regeringsfunctionarissen die al twee maanden niet zijn betaald, zei een Taliban-functionaris.

"Het is te vroeg om te zeggen hoe dit probleem zal worden opgelost, maar het is een onmiddellijke uitdaging", zei de functionaris.

Een Noorse inlichtingengroep zei in een rapport dat de Taliban waren begonnen Afghanen op een zwarte lijst zetten van mensen die banden hadden met de vorige regering of door de VS geleide troepen die haar steunden. Klachten van enkele Afghaanse journalisten twijfel hebben gezaaid over de garanties dat onafhankelijke media zouden worden toegestaan.

Amnesty International zei: een onderzoek wees uit dat de Taliban negen etnische Hazara-mannen hadden vermoord nadat ze vorige maand de controle over de provincie Ghazni hadden overgenomen, waardoor de vrees ontstond dat de Taliban, waarvan de leden soennitische moslims zijn, zich op Hazara's zullen richten, die meestal tot de sjiitische minderheid behoren.

Een woordvoerder van de Taliban was niet direct bereikbaar voor commentaar op de berichten.

Een Amerikaanse wetgever zei dat de Taliban bestanden van de Afghaanse inlichtingendienst gebruikten om Afghanen te identificeren die voor de Verenigde Staten werkten.

"Ze voeren systematisch hun inspanningen op om die mensen op te pakken", zei afgevaardigde Jason Crow, die in het Amerikaanse Congres de leiding heeft gegeven aan de inspanningen om de evacuatie van aan de Amerikanen gelieerde Afghanen te versnellen.

Verder lezen

Afghanistan

Blinken bespreekt de veiligheidssituatie in Afghanistan met Canada, Duitsland en de NAVO

gepubliceerd

on

By

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken spreekt over investeringen in infrastructuur aan de A. James Clark School of Engineering van de Universiteit van Maryland in College Park, MD, VS. Patrick Semansky/Pool via REUTERS/Bestandsfoto

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken (foto) sprak met zijn Canadese en Duitse collega's en NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg om plannen te bespreken om het geweld in Afghanistan te verminderen te midden van een snel evoluerende veiligheidssituatie, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, schrijft Aishwarya Nair in Bengaluru.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending