Verbind je met ons

Defensie

Defensie-industrie: Commissie start Europees Defensiefonds met 1.2 miljard euro en kent 26 nieuwe industriële samenwerkingsprojecten toe voor meer dan 158 miljoen euro

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie heeft een pakket besluiten aangenomen ter ondersteuning van het concurrentievermogen en de innovatiecapaciteit van de defensie-industrie van de EU. De goedkeuring van het eerste jaarlijkse werkprogramma van het Europees Defensiefonds (EOF) maakt de weg vrij voor de onmiddellijke lancering van 23 oproepen tot het indienen van voorstellen voor in totaal 1.2 miljard euro aan EU-financiering ter ondersteuning van gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten op defensiegebied. Bovendien werden in het kader van het voorloperprogramma van het EOF, het European Defence Industry Development Programme (EDIDP), 26 nieuwe projecten met een budget van meer dan 158 miljoen euro geselecteerd voor financiering. Daarnaast hebben twee grote vermogensontwikkelingsprojecten vandaag een rechtstreeks toegekende subsidie ​​van 137 miljoen euro ontvangen in het kader van het EDIDP.

A Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager zei: “Het Europees Defensiefonds speelt nu een sleutelrol om industriële samenwerking op defensiegebied in Europa tot een permanente realiteit te maken. Dit zal het concurrentievermogen van de EU bevorderen en bijdragen tot het verwezenlijken van onze technologische ambities. Met een aanzienlijke deelname van bedrijven van elke omvang en uit de hele EU, biedt het Fonds geweldige kansen om innovatie en geavanceerde capaciteiten te bevorderen. 30% van de financiering die naar het midden- en kleinbedrijf gaat, is een veelbelovend begin.”

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt, zei: “In 2021 komt het Europees Defensiefonds tot leven. Met het allereerste specifieke defensieprogramma van de EU wordt Europese samenwerking op defensiegebied de norm. Overheden zullen samen beter uitgeven, en bedrijven - groot of klein - uit alle lidstaten zullen hiervan profiteren, wat resulteert in meer geïntegreerde Europese defensie-industriële waardeketens. Alleen al in 2021 zal het EOF tot 1.2 miljard EUR financieren in hoogwaardige defensievermogensprojecten, zoals de volgende generatie vliegtuigjagers, tanks of schepen, evenals kritieke defensietechnologieën zoals militaire cloud, AI, halfgeleiders, ruimtevaart, cyber of medische tegenmaatregelen.”

advertentie

EOF-werkprogramma 2021: een stapsgewijze verandering in ambitie

Gedurende het eerste jaar zal het EOF grootschalige en complexe projecten medefinancieren voor een totaalbedrag van 1.2 miljard euro. Om deze ambitieuze uitrol te financieren, is het EOF-budget voor 2021 van 930 miljoen euro aangevuld met een 'top-up' van 290 miljoen euro uit het EOF-budget voor 2022. Dit zal het mogelijk maken om grootschalige en ambitieuze projecten voor vermogensontwikkeling op gang te brengen en tegelijkertijd een brede thematische dekking van andere veelbelovende onderwerpen te garanderen.

Met als doel de versnippering van de EU-defensiecapaciteiten te verminderen, het concurrentievermogen van de EU-defensie-industrie en de interoperabiliteit van producten en technologieën te verbeteren, EOF-werkprogramma 2021 zal een aantal projecten voor capaciteitsontwikkeling en standaardisatie stimuleren en ondersteunen.

In het eerste jaar zal het EOF ongeveer € 700 miljoen voor de voorbereiding van grootschalige en complexe defensieplatforms en -systemen zoals de volgende generatie gevechtssystemen of grondvoertuigen, digitale en modulaire schepen, en ballistische raketafweer.

Ongeveer € 100 miljoen zal worden besteed aan kritieke technologieën, die de prestaties en veerkracht van defensieapparatuur zoals kunstmatige intelligentie en cloud voor militaire operaties, halfgeleiders op het gebied van infrarood en radiofrequentiecomponenten zullen verbeteren.

Het EOF zal ook toenemen synergieën met ander civiel EU-beleid en -programma's, met name op het gebied van ruimte (ongeveer € 50 miljoen), medische reactie (ongeveer € 70 miljoen), en digitaal en cyber (ongeveer € 100 miljoen). Dit heeft tot doel kruisbestuiving te bevorderen, de toetreding van nieuwe spelers mogelijk te maken en technologische afhankelijkheid te verminderen.

Het Fonds zal speerpunt innovatie door meer dan € 120m toegewezen aan disruptieve technologieën en specifieke open oproepen voor kmo's. Het zal baanbrekende innovaties bevorderen, met name op het gebied van kwantumtechnologieën, additieve fabricage en over-the-horizonradar, en het aanboren van veelbelovende kmo's en start-ups.

Resultaat van de EDIDP 2020: 26 nieuwe projecten en twee directe prijzen

De laatste financieringscyclus van het EDIDP resulteerde in de toekenning van steun aan de ontwikkeling van een aantal nieuwe defensiecapaciteiten op gebieden die zo divers en complementair zijn als maritieme veiligheid, cyber situational awareness of grond- en luchtgevechten.

Met name 26 nieuwe projecten met een budget van meer dan € 158m werden geselecteerd voor financiering, met een grote focus op bewakingscapaciteiten (zowel in de ruimte als op zee), veerkracht (chemische biologische radiologische nucleaire detectie, anti-onbemand luchtsysteem) en hoogwaardige capaciteiten (precisieaanvallen, grondgevechten, luchtaanvallen gevecht).

De EDIDP-cyclus van 2020 bevestigt ook dit jaar het geschikte model van het Europees Defensiefonds, namelijk:

  • Zeer aantrekkelijk programma: 63 voorstellen die deelnemen aan de oproepen waarbij meer dan 700 entiteiten betrokken zijn;
  • Versterkte defensiesamenwerking: gemiddeld 16 entiteiten uit zeven lidstaten die deelnemen aan elk project;
  • Brede geografische dekking: 420 entiteiten uit 25 lidstaten die deelnemen aan de projecten;
  • Sterke betrokkenheid van het MKB: 35% van de entiteiten en genieten van 30% van de totale financiering;
  • Samenhang met andere EU-defensie-initiatieven: met name de permanente gestructureerde samenwerking, waarbij 15 van de 26 projecten de PESCO-status hebben.

In EDIDP 2020 zijn 10 entiteiten die door derde landen worden gecontroleerd, betrokken bij geselecteerde voorstellen na geldige op veiligheid gebaseerde garanties.

Daarnaast ontvingen twee grote vermogensontwikkelingsprojecten een totale subsidie ​​van € 137m gezien hun grote strategische belang:

  • MANNELIJKE RPAS, ook gekend als Eurodrone, ter ondersteuning van de ontwikkeling van een drone voor middelhoge en lange duur (€ 100 miljoen). Samen met andere geselecteerde projecten ter ondersteuning van payload voor tactische drones, zwerm drones, sensoren, laag waarneembare tactische systemen, meer dan € 135 miljoen zal worden geïnvesteerd om technologische soevereiniteit in drones op te bouwen, een cruciale aanwinst voor de strijdkrachten van de EU.
  • De European Secure Software-defined Radio (€ 37 miljoen), ESSOR, de interoperabiliteit van de strijdkrachten van de EU versterken door een Europese standaardisatie voor communicatietechnologieën (softwareradio's) te creëren. Samen met andere projecten die zijn geselecteerd ter ondersteuning van veilige en veerkrachtige communicatie (met behulp van quantum key-distributie), optische point-to-point-communicatie tussen militaire platforms en oplossingen voor tactische netwerken, er wordt meer dan 48 miljoen euro geïnvesteerd in beveiligde communicatiesystemen.
Achtergrond

Het Europees Defensiefonds is het vlaggenschipinstrument van de Unie ter ondersteuning van de defensiesamenwerking in Europa en is een opstap naar strategische autonomie van de EU. Het fonds vormt een aanvulling op de inspanningen van de lidstaten en bevordert de samenwerking tussen bedrijven van elke omvang en onderzoeksactoren in de hele EU. Het fonds heeft een budget van 7.953 miljard euro in lopende prijzen, waarvan ongeveer een derde concurrerende onderzoeksprojecten en samenwerkingsprojecten zal financieren, met name door middel van subsidies, en tweederde de investeringen van de lidstaten zal aanvullen door de kosten voor de ontwikkeling van defensievermogens mede te financieren het volgen van de onderzoeksfase.

De EOF-precursorprogramma's waren het European Defence Industrial Development Programme (EDIDP), met € 500 miljoen voor 2019-2020, en de Preparatory Action on Defence Research (PADR), met een budget van € 90 miljoen voor 2017-2019. Hun doel was, net als dat van het Europees Defensiefonds, het bevorderen van een innovatieve en concurrerende technologische en industriële defensiebasis en bijdragen aan de strategische autonomie van de EU. De PADR bestreek de onderzoeksfase van defensieproducten, waaronder disruptieve technologieën, terwijl EDIDP samenwerkingsprojecten op het gebied van ontwikkeling heeft ondersteund, waaronder ontwerp en prototyping.

Meer informatie

EDF-factsheet, juni 2021

EDF 2021 projecten, juni 2021

EDIDP 2020-projecten, juni 2021

One-pagers per EDIDP 2020-projecten, juni 2021

EU-defensie krijgt een boost nu het EOF een realiteit wordt, 29 april 2021

DG DEFIS-website – Europese defensie-industrie

Verder lezen
advertentie

Cyber ​​Security

Cyberbeveiliging: alle EU-lidstaten verbinden zich ertoe een kwantumcommunicatie-infrastructuur te bouwen

gepubliceerd

on

Met de laatste handtekening door Ierland van de politieke verklaring om de Europese capaciteiten op het gebied van kwantumtechnologieën, cyberbeveiliging en industrieel concurrentievermogen te vergroten, hebben alle lidstaten nu toegezegd samen te werken, samen met de Europese Commissie en het Europees Ruimteagentschap, om de EuroQCI, een veilige kwantumcommunicatie-infrastructuur die de hele EU zal omspannen. Dergelijke goed presterende, veilige communicatienetwerken zullen de komende jaren van essentieel belang zijn om aan de Europese cyberbeveiligingsbehoeften te voldoen. Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, Executive Vice President Margrethe Vestager zei: “Ik ben erg blij om te zien dat alle EU-lidstaten samenkomen om de EuroQCI-verklaring te ondertekenen - Europees initiatief voor kwantumcommunicatie-infrastructuur - een zeer solide basis voor Europa's plannen om een ​​belangrijke speler in kwantumcommunicatie. Als zodanig moedig ik ze allemaal aan om ambitieus te zijn in hun activiteiten, aangezien sterke nationale netwerken de basis zullen vormen van de EuroQCI.”

Thierry Breton, commissaris voor interne markt, voegde hieraan toe: “Zoals we onlangs hebben gezien, is cyberbeveiliging meer dan ooit een cruciaal onderdeel van onze digitale soevereiniteit. Ik ben erg blij om te zien dat alle lidstaten nu deel uitmaken van het EuroQCI-initiatief, een belangrijk onderdeel van ons aanstaande initiatief voor veilige connectiviteit, dat alle Europeanen toegang zal geven tot beschermde, betrouwbare communicatiediensten.”

De EuroQCI zal deel uitmaken van een bredere actie van de Commissie om een ​​op satellieten gebaseerd veilig connectiviteitssysteem te lanceren dat hogesnelheidsbreedband overal in Europa beschikbaar zal maken. Dit plan biedt betrouwbare, kosteneffectieve connectiviteitsdiensten met verbeterde digitale beveiliging. Als zodanig zal de EuroQCI bestaande communicatie-infrastructuren aanvullen met een extra beveiligingslaag op basis van de principes van de kwantummechanica, bijvoorbeeld door diensten te leveren op basis van kwantumsleuteldistributie, een zeer veilige vorm van codering. U kunt meer informatie vinden CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen

Moskou

NAVO vs Rusland: Gevaarlijke Spelen

gepubliceerd

on

Het lijkt erop dat de Zwarte Zee de laatste tijd steeds meer een arena van confrontatie tussen de NAVO en Rusland is geworden. Een andere bevestiging hiervan waren de grootschalige militaire oefeningen Sea Breeze 2021, die onlangs werden voltooid in de regio, die Oekraïne organiseerde, schrijft Alexi Ivanov, correspondent in Moskou.

De Sea Breeze - 2021-oefeningen zijn de meest representatieve in de hele geschiedenis van hun bedrijf. Ze werden bijgewoond door 32 landen, ongeveer 5,000 militairen, 32 schepen, 40 vliegtuigen, 18 groepen grond- en zeestrijdkrachten uit Oekraïne, evenals NAVO-lidstaten en partnerlanden, waaronder de Verenigde Staten.

De belangrijkste plaats voor de oefeningen was Oekraïne, dat deze gebeurtenis om voor de hand liggende redenen beschouwt als een militaire en deels politieke steun voor zijn soevereiniteit, voornamelijk met het oog op het verlies van de Krim en de militair-politieke impasse in de Donbas. Bovendien hoopt Kiev dat het organiseren van een dergelijk grootschalig evenement zal bijdragen aan de snelle integratie van Oekraïne in het Bondgenootschap.

advertentie

Een paar jaar geleden nam de Zwarte Zeevloot van de Russische Federatie regelmatig deel aan deze reeks manoeuvres. Daarna werkten ze voornamelijk humanitaire taken uit, evenals interactie tussen de vloten van verschillende staten.

In de afgelopen jaren is het scenario van de oefeningen sterk veranderd. Russische schepen worden er niet langer voor uitgenodigd, en de ontwikkeling van acties om lucht- en anti-onderzeeërverdediging en amfibische landingen - typische zeegevechtsoperaties - te waarborgen, is op de voorgrond getreden.

Het dit jaar aangekondigde scenario omvat een grootschalige kustcomponent en simuleert een multinationale missie om de situatie in Oekraïne te stabiliseren en de confrontatie aan te gaan met illegale gewapende groepen die worden ondersteund door een buurstaat. Niemand verbergt in het bijzonder dat Rusland ermee wordt bedoeld.

Om voor de hand liggende redenen volgde de Russische strijdkrachten deze oefeningen op de voet. En zoals later bleek, niet voor niets! De zee werd gepatrouilleerd door Russische oorlogsschepen en Russische straaljagers waren constant in de lucht.

Zoals verwacht in Moskou, hebben de NAVO-schepen verschillende pogingen ondernomen om provocaties te regelen. Twee oorlogsschepen - Hr. Ms. Evertsen van de Nederlandse Marine en de Britse HMS Defender probeerden de territoriale wateren van Rusland nabij de Krim te schenden, daarbij verwijzend naar het feit dat dit het grondgebied van Oekraïne is. Zoals u weet, erkent het Westen de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 niet. Juist onder dit voorwendsel werden deze gevaarlijke manoeuvres uitgevoerd.

Rusland reageerde hard. Onder dreiging van het openen van het vuur moesten buitenlandse schepen de territoriale wateren van Rusland verlaten. Noch Londen noch Amsterdam gaven echter toe dat dit een provocatie was.

Volgens de speciale vertegenwoordiger van de NAVO-secretaris-generaal voor de landen van de zuidelijke Kaukasus en Centraal-Azië, James Appathurai, zal het Noord-Atlantisch Bondgenootschap in het Zwarte-Zeegebied blijven om zijn bondgenoten en partners te steunen.

"De NAVO heeft een duidelijk standpunt als het gaat om de vrijheid van navigatie en het feit dat de Krim Oekraïne is en niet Rusland. Tijdens het incident met HMS Defender toonden de NAVO-bondgenoten standvastigheid in het verdedigen van deze principes", zei Appathurai.

Op zijn beurt zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab dat Britse oorlogsschepen "de territoriale wateren van Oekraïne zullen blijven binnenvaren". Hij noemde de route die de indringer torpedojager volgde de kortste internationale route van Odessa naar het Georgische Batumi.

"We hebben het volste recht om vrijelijk door de Oekraïense territoriale wateren te varen in overeenstemming met internationale normen. We zullen dat blijven doen", benadrukte de hoge ambtenaar.

Moskou zei dat het dergelijke incidenten in de toekomst niet zou toestaan, en indien nodig is het bereid om de "zwaarste en meest extreme maatregelen" toe te passen op overtreders, hoewel een dergelijk scenario door het Kremlin wordt gepresenteerd als "uiterst onwenselijk" voor Rusland.

Veel experts, zowel in Rusland als in het Westen, begonnen onmiddellijk te praten over de potentiële dreiging van de 3e Wereldoorlog, die in feite kan oplaaien vanwege Oekraïne. Het is duidelijk dat dergelijke voorspellingen voor niemand gunstig zijn: noch voor de NAVO, noch voor Rusland. Niettemin blijft er aan beide zijden een strijdlustige en vastberaden houding, die bij gewone mensen alleen maar angst en bezorgdheid kan veroorzaken.

Zelfs na het einde van Sea Breeze 2021 blijft de NAVO verklaren dat ze de Zwarte Zee nergens zullen verlaten. Dit wordt al bevestigd door het sturen van nieuwe schepen naar de regio.

Niettemin blijft de vraag open: is het Noord-Atlantisch Bondgenootschap bereid extreme maatregelen te nemen tegen Rusland onder het mom van bescherming van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, dat nog steeds hardnekkig de toegang tot de NAVO wordt ontzegd?

Verder lezen

Defensie

Strategisch kompas is controversieel, maar beter dan onverschilligheid, zegt Borrell

gepubliceerd

on

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken kwamen vandaag (12 juli) bijeen in Brussel en bespraken het 'Strategisch Kompas' van de EU. EU-hoge vertegenwoordiger Josep Borrell zei dat het zowel een belangrijk als controversieel initiatief was, en voegde eraan toe: "Het maakt me niet uit of het controversieel is, ik heb liever controverses dan onverschilligheid."

Het is de eerste keer dat de ministers van Buitenlandse Zaken, in plaats van de ministers van Defensie, dit project bespreken, dat tot doel heeft het crisisbeheer, de veerkracht, de partnerschappen en de vermogens van de EU te versterken. 

Strategic Compass wordt door de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) beschouwd als een van de belangrijkste en meest ambitieuze projecten op het gebied van veiligheid en defensie in de EU. Gehoopt wordt dat het in maart 2022 kan worden afgerond, met een concept dat in november wordt gepresenteerd. Gehoopt wordt dat de EU-landen duidelijke politiek-strategische richtlijnen zullen geven over wat zij willen dat de EU de komende 5 tot 10 jaar op dit gebied bereikt. 
Het zal als leidraad dienen voor het gebruik van instrumenten die de EU tot haar beschikking heeft, met inbegrip van de onlangs opgerichte Europese Vredesfaciliteit.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending