Verbind je met ons

Cyber ​​Security

Zes mensen hebben sancties opgelegd gekregen voor cyberaanvallen op EU-lidstaten en Oekraïne

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad van de Europese Unie heeft aanvullende beperkende maatregelen goedgekeurd tegen zes personen die betrokken zijn bij cyberaanvallen die informatiesystemen aantasten die verband houden met kritieke infrastructuur, kritieke staatsfuncties, de opslag of verwerking van geheime informatie en noodhulpteams van de overheid in de EU-lidstaten. Voor het eerst worden beperkende maatregelen genomen tegen cybercriminelen die ransomwarecampagnes gebruiken tegen essentiële diensten, zoals de gezondheidszorg en het bankwezen.

Op de nieuwe lijst staan ​​twee leden van de 'Callisto-groep', Ruslan Peretyatko en Andrey Korinets. De 'Callisto-groep' is een groep Russische militaire inlichtingenofficieren die cyberoperaties uitvoeren tegen EU-lidstaten en derde landen door middel van aanhoudende phishing-campagnes die bedoeld zijn om gevoelige gegevens te stelen in kritieke staatsfuncties, waaronder defensie en externe betrekkingen.

De EU richtte zich ook op Oleksandr Sklianko en Mykola Chernykh van de 'Armageddon-hackergroep', een groep gesteund door de Federale Veiligheidsdienst (FSB) van de Russische Federatie die verschillende cyberaanvallen uitvoerde met aanzienlijke gevolgen voor de regeringen van de EU-lidstaten. en Oekraïne, onder meer door het gebruik van phishing-e-mails en malwarecampagnes.

Daarnaast worden ook Mikhail Tsarev en Maksim Galochkin, belangrijke spelers bij de inzet van de malwares 'Conti' en 'Trickbot' en betrokken bij 'Wizard Spider', bestraft. Trickbot is een kwaadaardig spywareprogramma, gemaakt en ontwikkeld door de bedreigingsgroep 'Wizard Spider', die ransomwarecampagnes heeft gevoerd in een verscheidenheid aan sectoren, waaronder essentiële diensten zoals de gezondheidszorg en het bankwezen, en daarom verantwoordelijk is voor aanzienlijke economische schade in de Europese Unie. Unie.

Het EU-regime voor horizontale cybersancties is momenteel van toepassing op veertien personen en vier entiteiten. Het omvat een bevriezing van tegoeden en een reisverbod. Bovendien is het EU-personen en -entiteiten verboden geldmiddelen beschikbaar te stellen aan de op de lijst vermelde personen. Met deze nieuwe lijsten bevestigen de EU en haar lidstaten opnieuw hun bereidheid om de inspanningen op te voeren om een ​​krachtiger en duurzamer antwoord te bieden op aanhoudende kwaadaardige cyberactiviteiten gericht op de EU, haar lidstaten en partners.

Dit is in lijn met de gezamenlijke inspanningen van onze internationale partners, zoals Groot-Brittannië en de VS, om cybercriminaliteit te ontwrichten en erop te reageren. De EU blijft zich inzetten voor een mondiale, open en veilige cyberruimte en herhaalt de noodzaak om de internationale samenwerking te versterken om de op regels gebaseerde orde op dit gebied te bevorderen.

advertentie

In juni 2017 heeft de EU een kader vastgesteld voor een gezamenlijke diplomatieke respons van de EU op kwaadwillige cyberactiviteiten (het “instrumentarium voor cyberdiplomatie”). Het kader stelt de EU en haar lidstaten in staat alle GBVB-maatregelen te gebruiken, inclusief beperkende maatregelen indien nodig, om kwaadwillige cyberactiviteiten die gericht zijn op de integriteit en veiligheid van de EU en haar lidstaten te voorkomen, ontmoedigen, afschrikken en erop te reageren.

Het EU-kader voor beperkende maatregelen tegen cyberaanvallen die de EU en haar lidstaten bedreigen, werd in mei 2019 opgezet. Op 21 mei 2024 keurde de Raad conclusies goed over de toekomst van cyberbeveiliging, die tot doel hadden richtsnoeren te bieden en de beginselen vast te leggen voor het opbouwen van een cyberveiliger en veerkrachtiger EU.

De Europese Unie en haar lidstaten hebben, samen met haar internationale partners, de kwaadwillige cyberactiviteiten van de Russische Federatie krachtig veroordeeld. Dit was ook het geval in 2020 bij de aanval op Oekraïne, die gericht was op het satellietnetwerk KA-SAT, eigendom van Viasat.

Rusland heeft zijn patroon van onverantwoordelijk gedrag in cyberspace voortgezet, dat ook een integraal onderdeel vormde van zijn illegale en ongerechtvaardigde invasie van Oekraïne. De EU zal haar samenwerking, met name met Oekraïne, blijven versterken om de internationale veiligheid en stabiliteit in de cyberruimte te bevorderen, de mondiale veerkracht te vergroten en het bewustzijn over cyberdreigingen en kwaadwillige cyberactiviteiten te vergroten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending