Verbind je met ons

Cyber ​​Security

Oorlog en geopolitiek in Oekraïne voeden cyberbeveiligingsaanvallen - EU-agentschap

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Geopolitiek, zoals de invasie van Rusland in Oekraïne, heeft het afgelopen jaar geleid tot ernstigere en wijdverbreide cyberbeveiligingsaanvallen, aldus het EU-cyberbeveiligingsagentschap ENISA in zijn jaarverslag.

Het onderzoek van ENISA richt zich op zorgen over statelijke actoren en de toenemende bedreigingen voor bedrijven, overheden en vitale sectoren zoals energie, transport en het bankwezen.

Volgens het bureau waren geopolitieke gebeurtenissen, waaronder de Russische invasie in Oekraïne, tijdens de beoordelingsperiode de belangrijkste game-changers.

Zero-day-aanvallen waarbij hackers misbruik maken van softwarefouten voordat ontwikkelaars de kans krijgen om ze te repareren, evenals misleiding op basis van kunstmatige intelligentie en deepfakes, resulteerden in meer kwaadaardige, wijdverspreide aanvallen met een grotere impact.

"De huidige mondiale context leidt steevast tot grote veranderingen in het landschap van cyberbeveiligingsdreigingen", zei Juhan Lepassaar, uitvoerend directeur van ENISA, eraan toevoegend dat het nieuwe paradigma werd gevormd door het toenemende aantal bedreigingsactoren.

Uit het rapport bleek dat 24% van de cyberaanvallen gericht was op overheidsinstanties en regeringen, terwijl 13% gericht was op digitale dienstverleners.

In mei stemde de Europese Unie in met strengere cyberbeveiligingsregels voor sleutelsectoren. Bedrijven moeten hun risico's beoordelen en de autoriteiten op de hoogte stellen om passende maatregelen te nemen. Aan bedrijven kunnen boetes tot 2% worden opgelegd.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending