Verbind je met ons

Cyber ​​Security

EU stelt cyberdefensieplan voor nu de zorgen over Rusland toenemen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op donderdag (10 november) presenteerde de Europese Commissie twee plannen om de verslechterende veiligheidssituatie na de Russische invasie in Oekraïne aan te pakken. Deze plannen waren bedoeld om de cyberdefensie te versterken en de strijdkrachten meer vrijheid te geven om grenzen te overschrijden.

Volgens de uitvoerende macht van de EU waren de Russische cyberaanvallen op landen van de Europese Unie en hun bondgenoten een "wake-up call". Het verklaarde dat er meer actie nodig was om burgers, strijdkrachten en samenwerking met de NAVO te beschermen.

Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de EU, zei: "Oorlog is terug aan onze grenzen", en dat de Russische agressie tegen Oekraïne de vrede en het internationale, op regels gebaseerde systeem wereldwijd ondermijnde. Hij sprak op een persconferentie om de plannen te onthullen.

"Het raakt ons en we moeten ons defensiebeleid aanpassen aan deze omgeving."

Afzonderlijk waarschuwde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg voor groeiende cyberspace-dreigingen. Hij nam nota van recente aanvallen op satellieten, kritieke infrastructuur en overheidsdiensten als onderdeel van de Russische oorlog tegen Oekraïne.

In een toespraak in Rome verklaarde het hoofd van de Amerikaanse defensiealliantie dat cyberspace "een voortdurend betwiste ruimte" is en dat de grens tussen conflict en crisis vervaagt.

"Ik doe een beroep op bondgenoten om zich in te zetten voor cyberdefensie. Meer samenwerking, expertise en geld. Dit is een essentieel onderdeel van onze collectieve verdediging en we delen het allemaal."

advertentie

MOGELIJKHEDEN

Het beleid van de Europese Commissie zou de cyberdefensiecapaciteiten van de EU vergroten en de coördinatie en samenwerking tussen civiele en militaire cybergemeenschappen verbeteren.

Dit initiatief maakt deel uit van een reeks maatregelen die de Commissie heeft voorgesteld om de cyberbeveiliging van de EU te verbeteren in het licht van recente cyberaanvallen tegen regeringen en bedrijven over de hele wereld.

Vorige week verklaarde ENISA, het EU-agentschap voor cyberbeveiliging, dat de invasie van Oekraïne het afgelopen jaar heeft geleid tot ernstigere en wijdverbreide cyberaanvallen in de EU.

De Commissie heeft ook een afzonderlijk actieplan voor militaire mobiliteit voorgesteld. Dit plan heeft tot doel de EU-landen en hun bondgenoten te helpen bij het efficiënter vervoeren van troepen en uitrusting, het werken aan "beter verbonden infrastructuur" en het versterken van de samenwerking met de NAVO.

"Als strijdkrachten ter plaatse impact willen hebben, moeten ze snel handelen. Ze mogen niet worden gehinderd door bureaucratie en een gebrek aan aanpasbare infrastructuur", verklaarde Margrethe Vestager, vice-voorzitter van de Commissie, op de persconferentie van donderdag.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending